Taxa americană de 10% pe importurile chinezești au intrat în vigoare marți, majorând riscul declanșării unui nou război comercial între primele două economii ale lumii, în condițiile în care președintele Donald Trump pedepsește China pentru că nu oprește fluxul de droguri ilicite, transmite Reuters, potrivit hotnews.ro.
Trump a amânat luni, în ultima clipă, introducerea unei taxe vamale de 25 % asupra Mexicului și Canadei, acceptând o amânare de 30 de zile în schimbul unor concesii cu cele două țări vecine în ceea ce privește controlul frontierelor și combaterea criminalității.
Ar putea începe un nou război comercial SUA – China
Dar nu a existat o astfel de amânare pentru China, noile taxe intrând în vigoare marți la ora 12:01 a.m. ET (07:01 în România).
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat că Trump nu va vorbi cu președintele chinez Xi Jinping până la sfârșitul săptămânii.
În timpul primului său mandat, în 2018, Trump a pornit un război comercial dur de doi ani cu China din cauza excedentului comercial masiv al acesteia pe relația cu SUA, care a adus taxe vamale pe bunuri în valoare de sute de miliarde de dolari, bulversând lanțurile globale de aprovizionare și afectând economia mondială.
Pentru a pune capăt acestui război comercial, China a fost de acord în 2020 să cheltuiască 200 de miliarde de dolari în plus pe an pe produse americane, însă planul a fost deraiat de pandemia COVID, iar deficitul comercial anual al SUA față de gigantul asiatic a crescut la 361 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze publicate luna trecută.
„Războiul comercial se află în stadiile incipiente, astfel încât probabilitatea unor taxe vamale suplimentare este ridicată”, a apreciat Oxford Economics într-o notă pentru investitori, în care și-a revizuit în scădere prognoza de creștere economică a Chinei.
Trump a avertizat că ar putea crește în continuare nivelul taxelor vamale impuse Chinei dacă Beijingul nu oprește fluxul de fentanil, un opioid mortal, către Statele Unite.
„Să sperăm că China va înceta să ne mai trimită fentanil, iar dacă nu, taxele vor crește substanțial”, a spus el luni.
China a calificat fentanilul drept o problemă a Americii și a declarat că va contesta taxele vamale la Organizația Mondială a Comerțului și va lua alte contramăsuri, dar a lăsat și o portiță deschisă pentru negocieri.
Trump spune că e foarte mulțumit
Atât prim-ministrul canadian Justin Trudeau, cât și președintele mexican Claudia Sheinbaum au declarat că au convenit să consolideze eforturile de aplicare a legii la frontieră ca răspuns la cererea lui Trump de a lua măsuri drastice împotriva imigrației și a contrabandei cu droguri. Astfel, taxele de 25 % care urmau să intre în vigoare marți vor fi suspendate timp de 30 de zile.
Canada a convenit să desfășoare noi echipamente și forțe de-a lungul frontierei sale cu Statele Unite și să lanseze eforturi de cooperare pentru a combate crima organizată, contrabanda cu fentanil și spălarea de bani.
Mexicul a fost de acord să își consolideze frontiera de nord cu 10.000 de membri ai Gărzii Naționale pentru a stopa fluxul de migrație ilegală și de droguri.
Statele Unite s-au angajat, de asemenea, să prevină traficul de arme de calibru mare către Mexic, a declarat Sheinbaum.
„În calitate de președinte, este responsabilitatea mea să asigur siguranța TUTUROR americanilor, iar eu fac exact acest lucru. Sunt foarte mulțumit de acest rezultat inițial”, a declarat Trump pe social media.
După ce a vorbit la telefon cu ambii lideri, Trump a declarat că va încerca să negocieze acorduri economice în cursul lunii următoare cu cei mai mari doi parteneri comerciali ai SUA, ale căror economii au devenit strâns legate de Statele Unite de când a fost încheiat un acord istoric de liber schimb în anii 1990.
Bursele au răsuflat ușurate
În Ottawa și Mexico City, precum și pe piețele financiare mondiale, s-a simțit o ușurare în urma acordurilor de evitare a taxelor pentru Canada și Mexic.
Cea mai recentă răsturnare de situație a făcut ca dolarul canadian să crească vertiginos, după ce coborâse la cel mai scăzut nivel din ultimele peste două decenii.
De asemenea, vestea a determinat creșterea indicilor bursieri americani, după o zi de pierderi pe Wall Street, și a dus la scăderea prețurilor petrolului.
Grupurile industriale, care se temeau de întreruperea lanțurilor de aprovizionare, au salutat perioada de pauză.
Urmează Uniunea Europeană?
Trump a sugerat duminică că Uniunea Europeană, dar nu a spus când.
Luni, în cadrul unui summit informal la Bruxelles, liderii UE au spus că Europa ar fi pregătită să riposteze în cazul în care SUA impune taxe vamale, dar au făcut apel și la rațiune și negociere. SUA este cel mai mare partener comercial și de investiții al UE.
Trump a sugerat că Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020, ar putea fi scutită de taxarea exporturilor către Statele Unite.
Trump a recunoscut la sfârșitul săptămânii că taxele sale vamale sale ar putea provoca unele probleme pe termen scurt pentru consumatorii americani, dar a spus că acestea sunt necesare pentru a reduce imigrația și traficul de stupefiante și pentru a stimula industriile naționale.
Taxele planificate inițial vizau aproape jumătate din toate importurile americane și ar necesita ca Statele Unite să își dubleze producția proprie pentru a acoperi diferența – o sarcină irealizabilă pe termen scurt, au apreciat analiștii ING.
Alți analiști au afirmat că taxele vamale ar putea arunca Canada și Mexicul în recesiune și ar putea declanșa o „stagflație” – inflație ridicată, creștere stagnantă și șomaj ridicat – la nivel național.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.