Mai multe canale rusești sunt acum indisponibile în diverse țări europene, printre care Polonia, Belgia, Franța, Grecia, Olanda, Republica Cehă și Italia, scrie The Moscow Times, conform hotnews.ro.

Publicat:29.12.2024, 12:29

Țările europene au început să blocheze canalele Telegram de propagandă rusească, informează agenția de presă de stat RIA Novosti, citată de The Moscow Times.

Printre cele blocate se numără canalele Rossiyskaya Gazeta, Izvestia, RIA Novosti, precum și Russia 1 și NTV. În prezent, acestea nu sunt disponibile în Polonia, Belgia, Franța, Grecia, Olanda, Republica Cehă și Italia.

Atunci când se încearcă deschiderea canalelor Telegram specificate, apare o notificare care indică faptul că conținutul acestora încalcă legislația locală.

În semn de răspuns, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat și șeful LDPR, Leonid Sluțki, și-a anunțat intenția de a trimite un apel către Roskomnadzor cu propunerea de a bloca canalele de informații ucrainene pentru utilizatorii ruși ai Telegram.

În luna mai, Consiliul Uniunii Europene a interzis difuzarea RIA Novosti, Izvestia, Rossiyskaya Gazeta și Vocea Europei.

Autoritățile europene au explicat această măsură prin faptul că aceste instituții media se află sub controlul direct sau indirect al conducerii ruse și sprijină activ invazia rusă în Ucraina.

Cu toate acestea, interdicția se referea doar la radiodifuziune, și nu la activitatea jurnaliștilor din mass-media menționate mai sus în Europa.

În 2022, după începerea invaziei ruse în Ucraina, Consiliul UE a blocat accesul la resursele Sputnik și RT, care emiteau în limbi străine. Ulterior, restricțiile au fost extinse la alte canale de televiziune rusești și au fost impuse sancțiuni personale pentru zeci de reprezentanți ai presei rusești de stat.

Canalele de Telegram au rezistat însă.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, este în prezent supus unei interdicții de călătorie în Franța.

Aceasta este legată de un caz penal în care este acuzat de moderarea insuficientă a aplicației și de refuzul de a colabora cu instituțiile de aplicare a legii în investigarea infracțiunilor comise cu ajutorul platformei.

De la începutul investigației, Telegram a făcut o serie de modificări ale regulilor și politicilor sale. În special, compania a început să ajute la investigarea infracțiunilor și să furnizeze date despre utilizatori la solicitările oficiale și justificate ale agențiilor de aplicare a legii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.