Serghei Miheiev, un politolog rus, a avertizat recent la televiziunea de stat că Moscova ar putea lovi trei capitale europene care aparțin unor state membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ca urmare a unei schimbări notabile a politicii americane privind sprijinul acordat NATO în cadrul Administrației Trump, scrie Newsweek, transmite digi24.ro.

Publicat:17.02.2025, 17:39

Miheiev a spus și despre schimbarea poziției SUA față de Rusia și Ucraina: „Este clar că ceea ce se întâmplă este o veste bună. Este drastic diferită de tot ce am văzut până acum”, potrivit unui videoclip tradus de jurnalista Julia Davis. 

De la preluarea mandatului, președintele Donald Trump a semnalat o schimbare majoră a poziției SUA cu privire la Ucraina, un stat aliat care primește un ajutor american substanțial, pe fondul războiului său în curs cu Rusia. 

Administrația a sugerat că aderarea Ucrainei la NATO nu este probabilă și a pus accentul pe prioritizarea securității SUA și a protecției frontierelor față de angajamentele NATO și disponibilitatea de a apăra Europa. 

Între timp, Rusia pare să își reevalueze opțiunile politice pe fondul unei schimbări de poziție a Administrației americane. 

Politica externă a Administrației Trump indică o abatere de la angajamentele anterioare ale SUA și ar putea avea un impact asupra poziției strategice a Ucrainei. În ultimii trei ani, aproximativ 50 de țări au furnizat Kievului un ajutor militar de peste 126 de miliarde de dolari, însă schimbarea priorităților SUA ar putea face presiuni asupra aliaților europeni pentru a-și spori contribuțiile. 

În februarie 2022, Rusia a lansat o invazie la scară largă a vecinului său est-european, conflictul soldându-se cu pierderi semnificative de vieți omenești, sancțiuni internaționale împotriva Moscovei și o criză umanitară prelungită. Rusia a anexat anterior Crimeea în 2014. 

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a vorbit miercuri la sediul NATO din Bruxelles, unde a declarat că „revenirea la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist”. 

Trump a solicitat, de asemenea, ca națiunile europene să își asume cea mai mare parte a susținerii apărării Ucrainei, inclusiv o forță de menținere a păcii propusă care nu ar implica trupe americane. 

„Dacă comparați retorica echipei lui Trump cu retorica lui Biden, sunt lumi diferite”, a spus Miheiev, adăugând: „Acum, nu mai există nicio izolare, chiar și din partea SUA”. 

El a făcut apoi referire la poziția Administrației Trump privind forțele americane și articolul 5 din NATO, menționând afirmația lui Hegseth că trupele americane nu vor fi implicate într-un conflict cu Rusia, spunând: „Ar trebui să clarificăm acest gând pentru europeni, acum putem lovi efectiv Bruxelles, Londra și Parisul... Putem uita de articolul 5 și de faptul că americanii vor interveni pentru a ajuta”.