Potrivit unui raport guvernamental rus citat de Financial Times, conducerea Rusiei consideră că presiunea occidentală este cea care împiedică eforturile Moscovei de a aduce țările din fosta Uniune Sovietică mai aproape de orbita sa și de a stabili legături economice cu sudul global, relatează adevarul.ro.
Prezentat pe plan intern la o sesiune de strategie prezidată de prim-ministrul Mihail Mișustin în aprilie anul trecut, raportul guvernamental a subliniat modul în care războiul Rusiei din Ucraina a deteriorat legăturile cu unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi. Potrivit raportului, presiunea exercitată de sancțiunile occidentale a creat o ruptură între Moscova și unii dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai săi.
Raportul notează că ambiția Moscovei este de a recâștiga accesul la comerțul mondial și de a plasa Rusia în centrul unui bloc comercial eurasiatic care va concura cu sferele economice ale SUA, UE și Chinei.
Rusia consideră crearea „macroregiunii” drept un proiect important pe termen lung, care va supraviețui oricăror negocieri cu Occidentul privind viitorul Ucrainei și care va contribui la consolidarea poziției sale pe „scena globală”, se arată în raport.
Se așteaptă ca noul bloc să conecteze Rusia cu sudul global, oferind fiecărei părți acces la materii prime, dezvoltând legături financiare și de transport și unindu-le printr-o „viziune comună asupra lumii [...] în care vom scrie regulile pentru noua lume [și vom avea] propria noastră politică de sancțiuni”.
Cu toate acestea, autorii subliniază că există obstacole semnificative în calea punerii în aplicare a acestui plan, deoarece țările occidentale au convenit cu țările din Asia Centrală să respecte sancțiunile împotriva Rusiei oferindu-le acces la piețele globale, coridoare de transport și lanțuri de aprovizionare care ocolesc Moscova.
Între timp, aliații Rusiei au beneficiat de pe urma sancțiunilor prin scoaterea întreprinderilor rusești din jurisdicțiile lor, prin preluarea controlului asupra fluxurilor de import și export și prin deplasarea producției în afara Rusiei, se arată în raport. Se remarcă faptul că țările din Asia Centrală au cerut, de asemenea, taxe suplimentare pentru a compensa riscurile încălcării sancțiunilor.
Recomandările guvernului rus
În raport, guvernul rus recunoaște că va trebui să „joace pe termen lung” pentru a menține țările din Asia Centrală pe orbita sa. Acest lucru sugerează că nici măcar o victorie în războiul împotriva Ucrainei, în sens rusesc, nu va fi suficientă pentru a scăpa de presiunea sancțiunilor occidentale. „Relațiile strânse cu o țară precum Rusia vor fi o sursă de dificultăți”, se arată în raport.
Acum, țările din Asia Centrală profită de „vulnerabilitatea” Rusiei și încearcă să se „integreze fără Rusia” în grupuri precum Organizația Statelor Turcice. Acest lucru înseamnă că ele și-au „schimbat viziunea asupra lumii” prin „regândirea istoriei noastre colective”, promovarea limbii engleze ca a doua limbă în locul limbii ruse, adoptarea standardelor educaționale occidentale și trimiterea elitei lor să studieze în Occident. Autorii raportului notează că țările vor trebui „să decidă asupra poziției lor față de Rusia”.
Publicația amintește că autoritățile in Kazahstan, cea mai mare economie din regiunea analizată în raport, au condamnat invazia, a refuzat să recunoască câștigurile teritoriale ale Rusiei și a demonstrat că respectă sancțiunile occidentale. Kârgâzstanul vecin, pe de altă parte, s-a aliniat Rusiei și o ajută să eludeze sancțiunile. Raportul prezintă Belarus drept cel mai de succes exemplu de expansiune rusească.
În același timp, dezvoltarea Uniunii Economice Eurasiatice condusă de Rusia, care include, de asemenea, Belarus, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan, se confruntă cu „probleme sistemice”, cum ar fi riscurile de sancțiuni, dificultățile în utilizarea diferitelor sisteme de plată după ce țările occidentale au exclus Rusia din sistemul Swift și controalele valutare pe care Moscova le-a introdus pentru a ajuta la depășirea efectelor sancțiunilor, potrivit raportului.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.