Sunt temperaturi extreme și în țările vecine. În România în unele județe e cod roșu de caniculă cu 38-39 de grade la umbră. Și în Ucraina la miezul zilei erau peste 37 de grade. Din cauza căldurii zeci de incendii de vegetație au izbucnit în aproape toate regiunile din centrul Greciei şi pe mai multe insule. Incendiile puternice de vegetație au cuprins și stațiunea Kușadasî, din Turcia, frecventă de mulți turiști, inclusiv moldoveni.

Publicat:30.06.2024, 17:53

E caniculă în toată România. Au fost peste 37 de grade la umbră în zona Olteniei și Munteniei, iar în unele județe maximele au depașit și 39 de grade.

E cod galben de caniculă în București și Ilfov. Temperaturile maxime au depășit 35 de grade.

„E greu de suportat. Ma răcoresc un pic. Pe căldura asta am venit și am luat apă rece.”

„Am venit din Asia și în Asia nu e așa de cald ca în România.”

O cameră termică a înregistrat până la 74 de grade pe capota acestei mașini. Această bară de metal măsura 50 de grade. Și șina tramvaiului ardea la 55 de grade. Din cauza căldurii. https://members.enex.news/exchange/818038 ) 0.32-0.48 camera termica

Valul de căldură a lovit și Ucraina, iar la Odesa plajele sunt supraaglomerate.  Astăzi au fost peste 37 de grade, iar cum în case nu există curent din cauza atacurilor asupra infrastructurii energetice, singura modalitate de a scăpa de căldură este să te scufunzi în apa rece a mării. 

Până acum, o singură plajă din Odesa a fost deschisă oficial. Toate celelalte nu sunt considerate sigure din cauza amenințării minelor. Plajele din Turcia însă sunt amenințate de incendii de vegetație.

În stațiunea Kușadasî, din Turcia, unde se odihnesc frecevent și mulți moldoveni, focul s-a apropiat amenințător de hoteluri si plaje.

Oamenii stau cu frică și se gândesc la ce este mai rău. Unii turiști și-au făcut deja bagajele și-au plecat imediat din zonă cu prima cursă disponibilă. Alții așteaptă ca situația să se liniștească.

Pe fondul temperaturilor neobişnuit de ridicate zeci de incendii de vegetație au izbucnit în aproape toate regiunile din centrul Greciei. Cel mai grav este pe insula Serifos, unde şase sate au fost evacuate temporar.

Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord de capitala greacă Atena, zonă care nu este una turistică.

Obişnuită cu verile toride, Grecia se confruntă cu un sezon dificil al incendiilor de vegetaţie după cea mai călduroasă iarnă şi
cel mai timpuriu val de căldură înregistrat vreodată, cu temperaturi care au atins 44 de grade Celsius.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.