Relatiile tensionate dintre Franta si Germania generate de razboiul din Ucraina si de criza energetica au nevoie de o „resetare” pentru a fi formata o alianta mai puternica intre cele mai mari doua tari din UE, a declarat joi ministrul francez de finante, Bruno Le Maire, scrie Reuters.
Legaturile dintre cele doua tari, in mod traditional forta motrice din spatele initiativelor politice mai largi ale UE, s-au lovit de un punct dificil, guvernele lor amanand o intalnire planificata saptamana viitoare pana in luna ianuarie a anului viitor.
Le Maire, un vorbitor fluent de germana, cu contacte politice de lunga durata in Germania, a spus ca relatiile sunt in prezent „dificile”, in primul rand pentru ca razboiul din Ucraina a determinat Berlinul sa se intoarca spre Washington, in timp ce Parisul sustine „suveranitatea europeana”.
Totodata, oprirea fluxurilor de gaze din Rusia a dezvaluit dependenta Germaniei si a pus sub semnul intrebarii modelul energetic al acesteia, in timp ce Franta face un nou impuls asupra energiei nucleare, a spus Le Maire.
In cele din urma, Germania se straduieste sa faca fata noilor conditii de afaceri mai dificile din China, care a fost mult timp un „El Dorado” pentru industria germana, a tinut sa mai precizeze Le Maire.
„Razboiul din Ucraina, problema gazelor si energiei si problema Chinei trebuie sa ne conduca la o redefinire strategica a relatiilor dintre Franta si Germania”, a declarat Le Maire in cadrul unei conferinte pentru afaceri.
Acest lucru ar „crea o noua alianta, posibil mai puternica, prin resetarea unui anumit numar de probleme”, a adaugat Le Maire, vorbind la o zi dupa o intalnire cu ministrii de finante si economie din Germania.
Oficialii francezi si-au exprimat frustrarea fata de ceea ce spun ca a fost o serie de decizii unilaterale ale Germaniei, inclusiv un pachet energetic de 200 de miliarde de euro dezvaluit de Berlin fara a avertiza in prealabil Parisul.
La randul sau, Franta i-a iritat pe oficialii germani cu opozitia fata de propunerea germana si spaniola de a construi o noua conducta de gaz in Pirinei pentru a inlocui livrarile in scadere ale Rusiei, preferand in schimb sa concentreze investitiile energetice pe sectorul nuclear al Frantei.
Decizia Germaniei de a cumpara sisteme de armament din Statele Unite in loc sa le achizitioneze din Europa a starnit, de asemenea, frustrare in Franta.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.