Tentativă eșuată de lovitură de stat în Bolivia. Șeful armatei a adunat oameni şi vehicule blindate în faţa palatului prezidenţial şi a afirmat că doreşte să restructureze democraţia. La un moment dat, militarii au încercat să intre cu o blindată în clădire. În cele din urmă, șeful forţelor armate a fost destituit din funcţie şi arestat.

Publicat:27.06.2024, 20:41

Acesta este momentul când un vehicul blindat a încercat să spargă o uşă metalică a sediului preşedinţiei.

“În aceste momente această blindată practic intră în palatul prezidențial!”

Aseară unităţi ale armatei au înaintat pe străzi în rânduri strânse până în faţa sediului preşedinţiei, iar şeful armatei, generalul Juan José Zuniga, a intrat pentru scurt timp în palat. Înconjurat de soldaţi, acesta a declarat că forţele armate încearcă să restructureze democraţia, să facă din ea o democraţie reală. Într-un mesaj video adresat naţiunii alături de miniştrii guvernului, președintele bolivian a denunțat o tentativă de lovitură de stat.

Luis ARCE, PREȘEDINTELE BOLIVIEI: “Mă adresez poporului bolivian și întregii comunități internaționale. Țara se confruntă astăzi cu o tentativă de lovitură de stat. Astăzi, țara se confruntă din nou cu o încercare de a trunchia democrația în Bolivia.”

Generalul rebel a fost arestat şi dus într-un vehicul al poliţiei în timp ce vorbea cu presa în faţa unei cazărmi din capitală.

Președintele a numit un nou comandament al forţelor armate, potrivit imaginilor difuzate în direct la televiziunea naţională.

Situaţia din Bolivia a fost denunţată de majoritatea ţărilor sud-americane.În Europa, premierul spaniol, Pedro Sanchez, a chemat la respectarea democraţiei şi statului de drept în Bolivia. Statele Unite au afirmat că urmăresc situaţia îndeaproape, lansând un apel la calm, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Casei Albe.