Parkinson, scleroza multipla, frig, anxietate - crizele de tremurat ale cancelarului Angela Merkel au starnit numeroase teorii in presa din intreaga lume.

Publicat:13.08.2019, 22:16

In tot acest timp, sefa guvernului german asigura ca starea ei de sanatate este buna, fara sa dea insa mai multe explicatii, noteaza marti intr-un comentariu agentia EFE.

In Germania, unde majoritatea cetatenilor considera ca aceasta este o problema personala a cancelarului (parere exprimata de 80% dintre cei intervievati intr-un sondaj publicat pe 19 iulie de televiziunea publica ZDF), pe retelele de socializare se vorbeste despre posibile cauze, unele hazardate si putin fundamentate.

Prima data a fost pe 18 iunie la Berlin. Merkel era alaturi de noul presedinte ucrainean Volodimir Zelenski, la ceremonia de primire a acestuia, cand sefa guvernului german a fost cuprinsa brusc de un tremurat care a durat cateva minute. Ea a spus in aceeasi dupa-amiaza la o conferinta de presa ca a fost vorba doar despre o stare de deshidratare, dupa ce statuse cateva ore in picioare la o temperatura de peste 30 de grade, fara sa bea apa.

Dar acelasi episod s-a repetat pe 27 iunie, in timpul unei ceremonii alaturi de presedintele german Frank-Walter Steinmeier, si din nou pe 10 iulie la primirea premierului finlandez Antti Rinne, venit in vizita oficiala in Germania. Merkel a dat asigurari atunci, inca o data, ca se simte ″foarte bine″⁣. Totusi, a doua zi ea a ramas asezata in timpul intonarii imnului german la o alta ceremonie oficiala.

Parkinson si alte teorii

 Mass-media germane, desi mai preocupate decat cele internationale sa analizeze acest subiect, s-au aventurat sa diagnosticheze problema lui Merkel, in timp ce se discuta daca sefa executivului ar trebui sau nu sa ofere mai multe informatii despre afectiunea de care sufera. Se vorbeste astfel despre frig, stresul asociat responsabilitatii functiei si chiar despre cancer, dar ca posibila cauza cel mai des evocata pe internet este boala Parkinson.

O explicatie avansata de publicatii senzationaliste sau de grupuri de pe retele de socializare avand legaturi cu extrema dreapta este ca imnul national german i-ar declansa cancelarului crizele de tremurat. Canalul de Youtube ‘Schattenzeit’, cunoscut in Germania pentru teoriile sale conspirationiste virale, a publicat un film intitulat ″Merkel se prabuseste cu imnul national! Imaginile vorbesc mai mult decat cuvintele″⁣, film ce are aproape 200.000 de vizualizari si sustine ca tremuratul lui Merkel ar avea o legatura cu o posibila repulsie a ei fata de acest imn.

Ce spun expertii

Medicii avertizeaza insa ca este hazardat si riscant sa se puna diagnostice doar pe baza unor imagini video, desi ei nu prea cred ca ar putea fi vorba de cancer sau Parkinson. In ceea ce priveste aceasta ultima afectiune, impresia din imagini este ca, avand in vedere modul in care se misca, Merkel nu prezinta semne ale bolii Parkinson″, explica presedintele Asociatiei de Neurologie din Madrid, David Perez Martinez. Un alt neurolog, Juan Carlos Portilla, afirma si el ca tremuratul lui Merkel nu este specific acestei afectiuni, in cazul bolii Parkinson tremuratul fiind mai continuu si insotit de alte simptome, cum ar fi lipsa agilitatii.

David Perez Martinez descrie simptomele cancelarului drept un ″tremurat predominant in pozitie ridicata sau ortostatica″⁣, ce ar putea fi legat de o tulburare motorie rara - care nu este grava si se poate trata usor -, intalnita de obicei la femeile cu varste avansate (Merkel a implinit 65 de ani) si care este caracterizata prin tremuraturi rapide ale picioarelor si trunchiului ce apar cand pacientul sta in picioare.

In orice caz, spune seful sectiei de neurologie a Spitalului 12 Octombrie din Madrid, ″a priori nu pare a fi vreo boala grava sau cancer, cum s-a afirmat prin unele media, si nici o infectie sau un fond infectios″⁣.

Juan Carlos Portilla adauga, la randul sau, ca aceste episoade repetate de tremurat pot avea multiple posibile cauze, incepand cu cele neurologice si pana la afectiunile tiroidiene, fiind posibil si un raspuns psihosomatic la anxietate sau panica, aceasta ultima versiune fiind apropiata si de cea oficiala prezentata de Angela Merkel.

Potrivit unui articol de specializate, citat de agentia EFE, ″tulburarile de miscare psihogene″⁣ sunt rare, dar mai frecvente in cazul femeilor si nu sunt atribuite unor afectiuni organice cunoscute, ci unor raspunsuri psihosomatice, adica unor efecte fizice generate de tulburari psihologice, cum ar fi anxietatea, stresul sau panica.

Ar avea sens astfel raspunsul purtatorului de cuvant al lui Merkel, care a pus ultimele doua episoade de tremurat pe seama ″amintirii″⁣ primului episod.

Sustinand aceasta opinie, publicatia Der Taggespiegel aminteste experienta traita de scriitoarea americana Siri Hustvedt, care in cartea intitulata ″Femeia care tremura″⁣ a relatat cum a inceput sa treaca prin episoade de tremurat dupa moartea tatalui ei. Or, Angela Merkel si-a pierdut tatal in 2011, iar mama ei a murit anul acesta in luna aprilie.

Totusi, atrage atentia neurologul Perez Martinez, ″este foarte complicat sa analizam cauzele, dat fiind ca nu putem descrie clinic tulburarile si nici nu cunoastem istoricul medical al Angelei Merkel″⁣.

Sursa: