La aproape doi ani de la declanșarea invaziei ruse războiul merge prost pentru Ucraina, care are nevoie de mai mult decât ajutor militar și financiar; are nevoie de o schimbare urgentă de strategie, scrie The Economist în cea mai recentă analiza a sa. Oricât de mult dorește Kievul să alunge Rusia din toată Ucraina, inclusiv din Crimeea, nu are oamenii sau armele pentru a o face. Războiul a devenit unul de uzură și costisitor, iar în străinătate, se instalează oboseala. Dreapta dură din Germania și Franța susțin că sprijinirea Ucrainei este o risipă de bani, iar în Statele Unite Donald Trump sugerează că va da Ucraina lui Putin, dacă va deveni președinte.

Publicat:01.10.2024, 21:43

La aproape doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, războiul de uzură continuă să aducă pierderi uriașe de ambele părți. Dacă Ucraina și Occidentul doresc să câștige acest război, trebuie mai întâi să recunoască faptul că, în prezent, pierd teren în fața Rusiei. Așa începe analiza redactorul-șef al publicației The Economist, care a petrecut o săptămână în Ucraina, mergând aproape de liniile frontului din est până la Harikov, Dnipro și Odesa.

Zanny MINTON, REDACTOR-ȘEF “THE ECONOMIST”:  „Ce am învățat din călătoria mea în Ucraina și în urma ccnversațiilor avute deschis și în afara microfoanelor este că în șoaptă se spune că la Pokrovsk sunt probleme. Ucraina nu va avea capacitatea în curând să alunge Rusia, să-și întoarcă teritoriul și să revină la granițele din 1991. Nimeni nu va admite asta public, dar cel mai important acum este să fie oprit avansul rușilor destul de mult pentru a construi o apărare reală atât fizică, cât și politică.”

Este vremea crizei în Ucraina, cu forțele sub presiune, iarna se apropie și viitorul sprijinului american este incert, spune Zanny Minton de la The Economist. Există un decalaj tot mai mare între victoria totală pe care mulți ucraineni o doresc și dorința sau capacitatea lor de a lupta pentru aceasta.

Zanny MINTON, REDACTOR-ȘEF “THE ECONOMIST”:  „Din discuțiile mele cu soldați, comandanți și generali mi-a fost clar că armata ucraineană nu este bine echipată. Sunt elemente din vechea armată sovietică.”

The Economist, avertizează că Ucraina are nevoie de mai mult decât ajutor militar și financiar; are nevoie de o schimbare urgentă de strategie, deoarece fără o redefinire a obiectivelor, riscul unei înfrângeri este real.

Zanny MINTON, REDACTOR-ȘEF “THE ECONOMIST”:  „Este clar că Ucraina nu va putea să scoată afara Rusia complet și să recucerească tot teritoriul cu forța. Întrebarea reală este dacă Ucraina poate păstra teritoriul pe care încă îl controlează și dacă Occidentul îi va oferi garanții de securitate credibile?”

„Dacă Zelenski continuă să nege realitatea și să insiste că armata ucraineană poate elibera toate teritoriile ocupate de Rusia din 2014, el va îndepărta aliații Ucrainei și va diviza și mai mult societatea ucraineană”, avertizează analiza. În străinătate, se instalează oboseala. Dreapta dură din Germania și Franța susțin că sprijinirea Ucrainei este o risipă de bani.

Zanny MINTON, REDACTOR-ȘEF “THE ECONOMIST”:  „Întrebarea se întoarce către America. În ianuarie 2025 va avea un președinte care va continua să sprijine Ucraina, care va pleda pentru aderarea la NATO sau unul care o va abandona. Cu alegeri pe muchie de cuțit  și cu ajutorul american incert, ar putea  Europa să ajute Ucraina să câștige războiul?”

După cum susține The Economist de multă vreme, Putin a atacat Ucraina nu pentru teritoriul său, ci pentru a o împiedica să devină o democrație prosperă, orientată spre  occident. Partenerii Ucrainei trebuie să-l determine pe Zelenski să-și convingă poporul că acesta rămâne cel mai important premiu din acest război.  „În schimbul acceptării de către Zelenski a acestui adevăr amar, liderii occidentali trebuie să ofere Ucrainei capacitățile militare și garanțiile de securitate de care are nevoie”, subliniază analiza. Aceasta include nu doar livrarea mai multor arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și sisteme de apărare aeriană, dar și susținerea industriei de apărare ucrainene pentru a produce propriile arme. A doua modalitate de a face apărarea Ucrainei credibilă este aderarea la NATO.

Andrii YERMAK, ȘEUL DE CABINET AL PREȘEDINTELUI ZELENSKI:  „Este cea mai mare garanție care există acum în lume. Noi înțelegem că statutul de țară membră este posibil numai după război, dar nu vedem nici o problemă, nici o dificultate, ca fără nicio condiție Ucraina să fie invitată, deoarece ne întărește foarte mult poziția noastră.”

Analiza prezentată de The Economist sugerează că o promisiune mai fermă de aderare la NATO ar putea redefini conceptul de victorie pentru Zelenski, ar descuraja Rusia și ar revitaliza industria de apărare a Ucrainei. Însă această strategie necesită un angajament puternic din partea liderilor occidentali și o schimbare semnificativă de perspectivă la Kiev.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.