Râul Tisa este graniță naturală între Ucraina și România, iar cel puțin 33 de persoane s-au înecat de la începutul războiului, în încercarea de a fugi de război şi mobilizare, scrie The Economist. Unul dintre cei care au reuşit să traverseze au povestit pentru sursa citată că a plătit unei călăuze suma de 5.000 de dolari pentru a-l ajuta să treacă graniţa, scrie libertatea.ro.

Publicat:31.05.2024, 11:16

Războiul din Ucraina, declanşat de Rusia, a transformat râul Tisa într-o frontieră a disperării. Mii de bărbați ucraineni, care pot fi încorporaţi şi au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, își riscă viața şi încearcă să traverseze râul înot. 

Cel puțin 33 de persoane s-au înecat de la începutul războiului, cel mai tânăr având doar 20 de ani, notează sursa citată. Numărul morților este probabil mult mai mare, potrivit serviciului de frontieră ucrainean, iar cadavrele sunt încă blocate sub apă și este puțin probabil să fie recuperate vreodată.

După descoperirea celui de-al zecelea cadavru, oficialii au început să posteze fotografii și clipuri în încercarea de a-i descuraja pe alții, însă teama tot mai mare de recrutare și promisiunea unei vieți mai bune în Europa fac ca bărbații să continue să încerce să treacă graniţa. 

Conform The Economist, România a înregistrat 2.373 de treceri ilegale dinspre Ucraina numai în primele trei luni ale acestui an. 

Inginer ucrainean de 24 de ani: „Era cât pe ce să ne înecăm” 

Matviy, un inginer ucrainean în vârstă de 24 de ani, se numără printre cei norocoși. Au fost momente, spune el, când a crezut că nu va reuși să supraviețuiască. Apele friguroase ale râului Tisa s-au dovedit mult mai dificile decât se așteptase el și cei trei colegi cu care a plecat la drum.

Curenții rapizi l-au purtat pe cel mai puternic înotător dintre ei 200 de metri în aval, iar alţi doi au fost aruncați de două ori mai departe, ajungând pe partea cealaltă doar printr-un mic miracol. „Abia puteam respira când am ieșit la suprafață. Era cât pe ce să ne înecăm”, spune Matviy. 

Ucrineanul susţine că a dat 5.000 de dolari unei călăuze pentru a-l ajuta să traverseze graniţa. 

Povestindu-și propria experiență aproape mortală, Matviy spune că nu-și amintește să fi văzut vreun polițist de frontieră când se afla în râu. Era atât de întuneric și atât de înfricoșător, încât s-ar putea să nu-i fi observat dacă ar fi fost.

La acel moment, călăuzele abandonaseră de mult grupul, lăsându-i cu costume de neopren rupte și instrucțiuni neclare. Dar, pe cealaltă parte a râului, lucrurile s-au îmbunătăţit. Ucrainenii în costume de neopren și-au croit drum până la cel mai apropiat sat românesc, unde au fost găzduiți de localnici. 

Matviy se află acum într-o altă țară europeană, unde vrea să continue cariera de inginer care, spune el, ar fi fost întreruptă în Ucraina. Înțelege că alți ucraineni l-ar putea critica, dar spune că a fost condus de un instinct de supraviețuire. El încă mai crede în țara sa, insistă el. Ucraina va continua să lupte pentru libertatea și independența sa. S-ar putea ridica din nou după război. Dar va fi fără el. „Țara nu mai există pentru mine. Nu există cale de întoarcere”, spune tânărul inginer ucrainean.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.