Destinații turistice populare din întreaga lume sunt tentate să urmeze exemplul Veneției și să introducă taxe de acces pentru vizitatori pe fondul nemulțumirilor localnicilor privind creșterea prețurilor, a declarat șeful uneia dintre cele mai importante asociații de turism din lume pentru Financial Times, potrivit hotnews.ro.

Publicat:24.02.2025, 15:45

Chiar dacă turismul contribuie la creșterea economică din sudul Europei, vara trecută localnicii au ieșit în stradă în numeroase țări din regiune pentru a-și exprima nemulțumirea față de supraaglomerare. Veneția a început să perceapă o taxă de 5 euro pentru vizitatorii de o zi în perioadele de vârf și își va extinde acest program anul acesta.

Don Welsh, directorul Destinations International, a declarat pentru FT că această politică ar trebui folosită ca o „ultimă soluție”, alături de o schimbare radicală a priorităților industriei, pentru a asigura că localnicii nu îi percep pe turiști ca o „povară și un impediment”.

„Mi-ar părea rău să o susțin, dar dacă toate celelalte opțiuni sunt epuizate, atunci cred că trebuie luată în considerare o taxă pe cap de turist”, a declarat Welsh, care reprezintă organizații de turism din aproape 800 de destinații.

Simone Venturini, viceprimarul Veneției, a declarat că sistemul de taxare adoptat de autoritățile locale a diminuat ușor numărul de vizitatori și a redus cazurile de închidere temporară a podurilor din cauza supraaglomerării.

„Primim multe întrebări din partea orașelor din întreaga lume, de la Kyoto la Charleston”, a spus el pentru FT. „Sunt curioși să afle cum gestionăm această situație”.

Tot mai multe măsuri luate în Europa împotriva numărului mare de turiști

Nemulțumirea localnicilor față de turismul excesiv reprezintă o dilemă în special în Europa, continent unde autoritățile din numeroase țări au nevoie disperată de creștere economică. Anul trecut un număr record de 747 de milioane de turiști internaționali au vizitat Europa.

În Spania, de exemplu, turismul reprezintă 12,3% din PIB, dar vara trecută, locuitorii din Barcelona au recurs la stropirea turiștilor cu pistoale cu apă în zonele de luat masa.

„Se observă o aliniere tot mai mare între administrațiile orașelor și camerele de comerț pentru a determina care este combinația ideală de vizitatori pentru fiecare comunitate”, a declarat Welsh.

Autoritățile au răspuns plângerilor protestatarilor privind lipsa locuințelor, chiriile ridicate și infrastructura în deteriorare prin înăsprirea reglementărilor pentru închirierile pe termen scurt, interzicerea accesului în anumite zone și limitarea numărului total de vizitatori.

Barcelona a promis anul trecut că va închide toate apartamentele de tip Airbnb până în 2028, iar situl arheologic din Pompei a anunțat că va limita numărul de vizitatori la 20.000 pe zi.

Grecia în schimb a anunțat introducerea unei taxe de până la 20 de euro pentru pasagerii navelor de croazieră care vizitează insulele populare Santorini și Mykonos.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.