Marile ziare americane, toate favorabile democraților, au făcut front unit cerându-i președintelui american să se retragă din cursă. Boardurile editoriale ale New York Times, Wall Street Journal și Washington Post au scris că Biden pune indirect în pericol democrația americană, printr-o candidatură fără șanse în fața lui Trump. Preşedintele american se reuneşte azi cu familia pentru a discuta despre viitorul său politic, după prestația de la dezbaterea cu Trump. Participarea lui Biden la cursa electorală depinde de decizia soției sale, a relatat NBC, citând surse

Publicat:30.06.2024, 19:29

Washington Post, Wall Street Journal şi New York Times îi cer preşedintelui Joe Biden să se retragă din cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA. Cele trei mari publicaţii americane au transmis acest mesaj prin intermediul unor articole semnate de
echipele editoriale, dar şi de către analişti specializaţi în politică. Coperta revistei Time Magazine a fost cea mai sugestiva, prezentându-l pe Joe Biden mergând singur pe un fundal roșu. Lucrurile sunt întunecate. Democrații intră în panică, este mesajul, care însoțește coperta postată pe reteaua X.

Johanna MASKA, FOST DIRECTOR DE PRESĂ DE LA CASA ALBĂ: În timpul acestor dezbateri am spus că avem nevoie de un nou candidat. America merita un candicat mai bun decât cel care nu poate uni două cuvinte. Biden trebuie resemnat să se retragă și trebuie să dea aprobarea sa pentru altcineva.“  

Până acum, solicitările de înlocuire a lui Biden din cursa pentru Casa Albă au venit de la alegători democrați, de la oficiali inferiori din partid și de la analiști media. Liderii democrați nu au cerut în mod explicit îndepărtarea sa din competiția electorală. Cel puțin, nu în mod oficial.

Bruce WOLPE CENTRUL PENTRU STUDII AMERICANE:  „Biden trebuie singur să se retragă din cursa, să renunțe la sprijinul delegaților, care l-au nominalizat. Trebuie să fie un proces de colaborare și cooperare, dar totul indică faptul că Biden, familia și aliații nu vor să plece nicaieri, el nu vrea sa plece nicăieri și nu vor face nimic ca să se retragă.” 

Biden a indicat că are toate intențiile de a rămâne în cursa pentru Casa Albă, în ciuda prestației dezastruoase de la dezbaterea împotriva lui Trump. Echipa sa de campanie a insistat și ea că cel mai în vârstă candidat la președinția Americii este încă apt pentru un al doilea mandat. În al doilea rând, presiunile apropiaților lui Biden ca el să-și continue cursa. Este vorba mai ales de soția președintelui, Prima Doamnă Jill Biden, care a fost criticată pentru că nu îi cere soțului său să se retragă și îi permite să continue să se facă de râs în fața Americii și a lumii.

În ciuda presiunilor și a solicitărilor înlocuirea președintelui Biden din postura de candidat democrat ar fi extrem de complicată și probabil imposibilă, cu excepția cazului în care președintele decide el însuși, în mod voluntar, să se retragă. De asemenea, democraților va fi foarte greu să-l îndepărteze pe Biden din funcția de nominalizat, dar să-l lase în funcția de președinte al Americii. Dacă el nu este în stare mintală să fie în campania electorală sau pe scena de dezbatere, cum poate fi suficient de apt pentru a rămâne președintele țării?  

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.