Fostul ofițer KGB Alnur Musaiev susține că Donald Trump ar fi fost recrutat de serviciul sovietic de securitate în 1987 sub pseudonimul „Krasnov”, scrie știrileprotv.ro

Publicat:23.02.2025, 17:54

Preşedintele american Donald Trump a fost format în 1987, în urmă cu 37 de ani, ca potenţial agent sovietic, sub pseudonimul ”Krasnov” dezvăluie într-o postare pe Facebook fostul director al serviciilor de securitate din Kazahstan Alnur Musaiev, care era un ofiţer KGB la acea vreme, relatează Kyiv Post.

Musaiev încearcă să facă lumină asupra voinţei adesea deconcertante a lui Donald Trump de a-i face pe plac lui Vladimir Putin, scrie ziarul ucrainean în ediţia de sâmbătă.

„În 1987, făceam parte din Direcţia a 6-a a KGB-ului URSS la Moscova”, scria Musaiev la 20 februarie, iar ”cea mai importantă direcţie de muncă în Administraţia a 6-a era recrutarea de oameni de afaceri din ţări capitaliste”.

„În acel an Administraţia noastră a recrutat un om de afaceri în vârstă de 40 de ani din Statele Unite, pe Donald Trump, sub pseudonimul «Krasnov»”, adaugă el.

Donald Trump este suspectat, încă din primul mandat de preşedinte (2017-2021), de faptul că este, dacă nu un adevărat agent rus, cel puţin neobişnuit de înţelegător cu Vladimir Putin şi Rusia.

În 2017, imediat ce Trump s-a instalat la Casa Albă, după ce a înfrânt-o pe Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale, s-a dezvăluit un raport întocmit de către un fost spion britanic, Christopher Steele.

Acest document, comandat iniţial de către adversari republicani ai lui Trump şi preluat apoi de către democraţi, conţinea acuzaţii deocheate ale unor presupuşi spioni ruşi potrivit cărora Moscova deţinea materiale compromiţătoare (kompromat) despre Trump din timpul unor vizite în Rusia, inclusiv o înregistrare video infamantă, niciodată coroborată, a unui “golden shower” între Trump şi o prostituată într-un hotel din Moscova.

Susţinătorii lui Trump au contestat vehement credibilitatea ”dosarului Steele”, din cauza surselor anonime, însă fostul spion-şef kazah Musaiev, care trăieşte în prezent la Viena, confirma existenţa ”kompromatului” lui Trump într-o postare pe Facebook, la 18 februarie 2018.

”Donald Trump este în cârligul FSB şi înghite momeala tot mai adânc. Acest lucru este dovedit de tot mai multe fapte indirecte publicate în presă. Există un lucru, recrutabilitatea unui obiect. În baza experienţei mele operaţionale KGB-KNB (succesorul kazah al KBG), pot să afirm cu certitudine că Trump face parte din categoria persoanelor ideal recrutabile. N-am nicio îndoială că Rusia deţine kompromat despre preşedintele american, că de-a lungul multor ani Kremlinul l-a promovat pe Trump în postul de preşedinte al principalei puteri mondiale”, scria el atunci.

În urma cu şapte ani, Musaiev declara că elita de la conducerea Statelor Unite înţelegea foarte bine că preşedintele său depinde aprofund de Kremlin, dar că nu o recunoştea în mod deschis pentru a nu pune în pericol statutul Statelor Unite de singura superputere. El prezicea atrunci numeroase încercări de îndepărtare a lui Trump de la putere, potrivit News.ro.

Acuzații vechi

Musaiev nu este singurul fost ofiţer KGB care face aceste de acuzaţii.

În cartea ”American Kompromat” din 2021 a lui Craig Unger, un fost ofiţer KGB, Iuri Şveţ, susţine că Trump a fost recrutat de Moscova în anii '80.

”Donald Trump a fost cultivat ca agent rus şi s-a dovedit atât de dornic să repete ca papagalul propaganda antioccidentală încât se dădeau petreceri la Moscova”, declara cotisianului britanic The Guardian, în 2021, Iuri Şveţ.

Şveţ a fost un maior KGB în anii '80 şi lucra sub acoprire ca corespondent al agenţiei oficiale ruse de presă Tass la Washington.

El s-a mutat permanent în Statele Unite în 1993 şi a obţinut cetăţnia americană. A lucrat ca investigator de securitate corporate şi a fost partenerul lui Aleksandr Litvinenko, asasinat la Londra în 2006, potrivit The Guardian.

În această carte, care se bazează în mare măsură pe amintirile lui Şveţ, Unger detaliază cum Trump le-a atras atenţia ruşilor în 1977, când s-a căsătorit cu prima sa soţie, Ivana Zelnickova, un model ceh.

În 1979, după ce s-a căsătorit cu Donald Trump, care era deja un magnat imobiliar de renume, Serviciile Secrete cehe au spionat-o pe Ivana atât acasă, cât şi în străinătate şi i-au interogat tatăl despre cuplu, după vizitele acestuia în Statele Unite. Trump a devenit ţinta unei operaţiuni de spionaj a serviciilor de informaţii cehoslovace, în colaborare cu KGB.

Tei ani mai târziu, Trump îşi inaugura primul mare proeict imobiliar, Hotelul Grand Hyatt New York, lângă Grand Central Station. Trump a cumpărat 200 de televizoare pentru acest hotel de la Semyon Kislin, un emigrant sovietic, coproprietarul Joy-Lud Electronics de pe Fifth Avenue, lângă hotel.

Şveţ declara The Guardian că Joy-Lud era controlată de KGB, iar Kislin lucra ca ”agent de observaţie” care l-a identificat pe Trump, un om de afaceri tânăr, în ascensiune, ca pe un potenţial agent. Kislin a dezminţit că avea vreo relaţie cu KGB.

Apoi, în 1987, Trump şi Ivana au vizitat Moscova şi Sankt Petersburgul pentru prima oară. Şveţ susţine că Trump, îndopat cu punctele de vedere ale KGB, a fost fost lăiudat de agenţi KGB, care i-au sugerat să se lansez în politică.

Luke Harding susţinea într-un articol, în 2017, în Politico, că ”potrivit unor dosare de la Praga, declasificate în 2016, spioni cehi supravegheau cuplul îndeaproape în Manhattan”.

Potrivit lui Harding, agenţii care-i supravegheau aveau numele de cod ”Al Jarza” şi ”Lubos”.

”Ei deschideau scrisorile trimise acasă de Ivana taălui său, Milos, un inginer, Milos n-a fost niciodată un agent sau colaborator. Însă a avut o relaţie funcţională cu poliţia secretă cehă, care-l întreba cum o duce fiica sa în străinătate, iar în schimb îi permitea s-o viziteze acasă. Familia Trump era supraveheată periodic în Statele Unite. Iar atunci când Ivana şi Donald Trump, Jr îl vizitau pe Milos în Republica Scialistă Cehoslovacia, erau spionaţi sau «acoperiţi»”.

Ungar subliniază însă că procesul de recurtare al lui Trump a fost aproape întâmplător.

”El era un colaborator”, declara Şveţ despre Trump. ”Nu exista un plan măreţ şi ingenios de formare a acestui tip pentru ca să fie preşedinte peste 40 de ani. La vremea aia, ruşii încercau să recruteze ca nebunii şi să ia zeci şi zeci de persoane”.

Şveţ observa că Trump era ţinta perfectă.

”Vanitatea sa şi narcisimul său au făcurt din el o ţintă naturală de recrutat. A fost cultivat timp de 40 de ani, până când a fost ales”, declara el, referindu-se la alegerile din 2016.

Un observator neașteptat la negocierile de pace din Riad

În imagini de la reuniunea de la 18 februarie de la Riad între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio apare omul de afaceri rus Dmitri Ribolovlev, un membru al delegaţiei Kremlinului, prezent la negocieri, observând discuţiile de departe de masa principală.

Ribolovlev este oligarhul rus care l-a ajutat pe Trump să iasă dintr-o datorie cumpărând o proprietate a miliardarului la Palm Beach, estimată la 40 de milioane de dolari, cu 95 de milioane de dolari, în 2008.

În prezent, în timp ce Trump îşi multiplică demersurile în favoarea Moscovei, în pofida războiului ei brutal rus în Ucraina, foşti recrutatori KGB ca Musaiev sunt convinşi că preşedintele american este ”tot mai adânc” prins în cârlig.