Lesotho, care alături de alte state africane se bucura de un tratament comercial preferențial din partea SUA, menit să ajute economiile de pe continent, a fost lovit miercuri cu taxe vamale uriașe, scrie hotnews.ro.

Președintele american Donald Trump a impus miercuri taxe vamale de 50% micului regat african Lesotho. Doar teritoriile franceze Saint Pierre și Miquelon se mai confruntă cu aceeași taxă. China a avut parte de o taxă mai mică miercuri – 34% – deși în total, Beijingul a fost supus mai multor taxe, anunțate anterior.

Lesotho vinde diamante și articole de îmbrăcăminte celei mai mari economii a lumii, conform datelor comerciale. Economia de 2,1 miliarde de dolari este dependentă de Africa de Sud pentru 85% din importurile sale.

În timp ce valoarea de 237,3 milioane de dolari a bunurilor importate de SUA din Lesotho reprezintă o mică parte din importurile totale, Lesotho importă bunuri americane în valoare de doar 2,8 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că deficitul comercial – deși relativ mic în comparație cu alte țări – reflectă un dezechilibru semnificativ între exporturi și importuri.

SUA au calculat ratele taxelor pe baza unei formule care împarte excedentul comercial al unei țări cu America la exporturile sale totale, pe baza. Apoi, acest număr a fost împărțit la doi, producând rata „actualizată”.

Această metodă a însemnat că Lesotho și Madagascar, printre cele mai sărace țări din lume, au fost afectate de o rată de 50% și, respectiv, 47%.

În treacăt fie spus, este a doua oară într-o lună când Trump vizează Lesotho. Într-un discurs din Congresului în martie, el a făcut referire directă la regat atunci când a întrebat de ce SUA oferă un ajutor de 8 milioane de dolari pentru a promova drepturile LGBTQI+ într-o țară de care „nimeni nu a auzit vreodată”.

Penalizate pentru că au excedente comerciale

Aproximativ 70% din exporturile Lesotho beneficiază de acces scutit de taxe vamale în SUA în temeiul Legii privind creșterea și oportunitatea în Africa.

Țările africane, au observat analiștii Bloomberg Economics, sunt penalizate pentru că au excedente comerciale, unele dintre ele obținute prin aplicarea unor politici de dezvoltare axate pe export, recomandate de SUA.

Lesotho exportă îmbrăcăminte în SUA, un produs care până de curând s-a bucurat de acces fără taxe vamale în SUA, și a contribuit la crearea de locuri de muncă pentru tinerii care migrează în număr mare în țara vecină, Africa de Sud.

Celălalt mare export al Lesotho către SUA sunt diamantele – majoritatea țărilor africane exportă materii prime către America. Unul dintre argumentele lui Trump pentru aceste tarife este readucerea locurilor de muncă în industria prelucrătoare din SUA.

Sfârșitul unui acord comercial menit să stimuleze dezvoltarea

Impunerea de către guvernul SUA a unor taxe vamale ridicate statelor africane semnalează sfârșitul acordului comercial AGOA care ar fi trebuit să ajute economiile africane să se dezvolte prin accesul preferențial la piețele americane, au declarat joi experții în comerț, citați de Reuters.

Mai multe țări africane au fost afectate de unele dintre cele mai ridicate taxe vamale anunțate miercuri de președintele american Donald Trump, inclusiv taxe de 50% pentru produsele din Lesotho, 47% pentru Madagascar, 40% pentru Mauritius, 37% pentru Botswana și 30% pentru Africa de Sud, cel mai mare exportator al continentului către SUA.

Multe dintre țările cele mai afectate se luptă deja cu niveluri foarte ridicate de sărăcie și îndatorare, precum și, în unele cazuri, cu alte provocări grave, cum ar fi penuria de alimente sau cicloanele în Madagascar și una dintre cele mai ridicate rate de infecții cu HIV/SIDA din lume în Lesotho.

Taxele agravează, de asemenea, problemele Africii după ce administrația Trump a desființat USAID, agenția guvernamentală care era un furnizor major de ajutor pentru continent, și a redus în mod specific ajutorul bilateral pentru Africa de Sud.

Acordul comercial AGOA urmează să expire în septembrie, iar seria de taxe sugerează că o reînnoire a acordului, o parte importantă a politicii SUA față de continent încă din anii 1990, din era președintelui Bill Clinton, este extrem de puțin probabilă.

Nu era clar dacă scutirile tarifare AGOA pentru anumite bunuri vor continua să fie aplicate până în septembrie.

„Nu există nicio indicație că importurile în cadrul AGOA sunt scutite de taxele de 10%, astfel încât se pare că, efectiv, imediat importurile AGOA care anterior erau scutite de taxe vamale sunt acum supuse unei taxe de 10%”, a declarat Coaliția Africană pentru Comerț, cu sediul la Washington, într-un memoriu adresat membrilor joi.

Cu toate acestea, secretarul permanent al Ministerului de Externe al Kenyei, Korir Sing’Oei, a declarat că a înțeles că scutirile de taxe vamale în cadrul AGOA vor rămâne valabile până la expirarea actului.