Presa de stat din Rusia, oficiali și bloggeri cunoscuți au sărbătorit vestea că președintele american Donald Trump va negocia cu liderul rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, fără a face însă presiuni pentru îndeplinirea principalelor cerințe de pace ale Kievului, scrie joi The Moscow Times, scrie hotnews.ro.

Publicat:13.02.2025, 20:58

Într-o discuție cu televiziunea de stat Rossia-1, politologul rus Serghei Luzyanin a lăudat ceea ce el a numit „cele trei «nu-uri»” ale Secretarului american al Apărării, Pete Hegseth: „«Nu» livrărilor de arme americane către Ucraina, «Nu» unei întâlniri a lui Hegseth cu delegația ucraineană (la întâlnirea de vineri în format Ramstein) și «Nu» potențialei escaladări a acestui război”.

Luzyanin a afirmat că principalul simbol al politicii externe americane a fost „semnătura nebunească, enorm de lungă” a lui Trump și că liderul de la Casa Albă „a tăiat cu fierăstrăul lumea occidentală”.

Moderatorul Evgheni Popov, gazda emisiunii de la Rossia-1, a glumit spunând că „Trump a făcut treaba Rusiei în locul ei”.

„Noi am vrut să tăiem lumea occidentală în bucăți, dar el a decis să o taie singur”, a afirmat Popov.

Anunțurile lui Trump, „nemiloase” față de Zelenski

Joi dimineață, agenția de știri de stat RIA Novosti a publicat un editorial intitulat „Statele Unite i-au făcut în cele din urmă un adevărat deserviciu lui Zelenski”.

Autorul articolului scrie că anunțurile administrației Trump au fost „nemiloase” față de Zelenski și că Trump nu a fost „deloc interesat de opiniile Kievului și Bruxellesului”.

„Trump așteaptă de la Zelenski același lucru pe care îl cere de la toți cei numiți de el: mai puțină opinie proprie și mai multă execuție rapidă a ordinelor. Acesta este stilul său, asta este tot ce este Trump, iar el nu comunică cu Rusia în acest stil, cel mai probabil doar pentru că a văzut că acest lucru nu este promițător în relația cu Rusia”, scrie în op-ed.

Un alt articol publicat de RIA Novosti susține că sentimentul european față de refugiații ucraineni s-a schimbat dramatic și îi prezintă pe refugiații ucraineni drept infractori care „vor fi de acord cu orice condiții, atâta timp cât nu se vor întoarce în țara lor natală”.

Un al treilea titlu de pe site este „Zelenski a anunțat vești sumbre după discuțiile dintre Putin și Trump”. Articolul îl citează pe Jackson Hinkle, un influencer american de dreapta din spațiul social media, afirmând că Zelenski ar fi „informat despre, DAR NU INCLUS ÎN, negocierile SUA – RUSIA privind acordul de pace’”.

O altă agenție de presă de stat, TASS, a publicat un rezumat al relatărilor din întreaga lume cu titlul: „«Teamă și cutremur la Kiev»: Presa internațională despre conversația telefonică dintre președinții Rusiei și Statelor Unite”.

De asemenea, TASS a republicat o parte dintr-o postare pe Telegram a senatorului Konstantin Kosachev, în care acesta a criticat administrația Biden, Europa și NATO pentru că sunt „parte a războiului”.

Kosachev a caracterizat dorința secretarului general al NATO, Mark Rutte, de a începe discuții de pace drept „re-aruncare în aer” după ce NATO a făcut „tot posibilul și imposibilul pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei”.

„Se știe că nu există aliați eterni, ci doar interese eterne. Rusia a învățat să își apere interesele, chiar și atunci când este incredibil de dificil și chiar și atunci când pare imposibil. Într-adevăr, este posibil”, a continuat el.

„Niciun loc pentru Zelenski în prima întâlnire Putin-Trump”

Cotidianul economic Kommersant, care nu este publicație de stat, a publicat un rezumat al modului în care presa internațională a acoperit subiectul evenimentelor zilei sub titlul „Ziua triumfului lui Putin”.

Ksenia Sobchak, fiica unuia dintre primii aliați politici ai lui Putin și presupusa fină a președintelui rus, a scris pe canalul său de Telegram: „Sută la sută lucrurile nu vor merge bine, asta e clar. La fel ca și faptul că nu se va întâmpla niciun «schimb de teritorii», Putin nu va da niciodată înapoi, mai ales public… Dar dialogul a fost început și mă bucur infinit de el. Fie ca el să se încheie cât mai repede posibil”.

Edițiile în limba engleză ale posturilor de propagandă RT și Sputnik au acoperit pe larg comentariile lui Trump, cu postări pe rețeaua de socializare X care afirmau: „«La un moment dat veți avea și voi alegeri»: Trump despre Zelenski” / „«Cred că suntem pe calea păcii cu Rusia și Ucraina» – Trump. El adaugă că se va întâlni cu Putin, «probabil în Arabia Saudită». Dar nu s-a «angajat» să meargă în Ucraina” / „Niciun loc pentru Zelenski în prima întâlnire Putin-Trump. Trump a adăugat că nu s-a angajat să viziteze Ucraina”.

Anunțul oficial al Kremlinului privind implicarea Ucrainei în negocieri

Kremlinul a declarat joi că Ucraina va participa „într-un fel sau altul” la orice viitoare discuții destinate să pună capăt conflictului, dar că va exista și o componentă bilaterală, separată, a dialogului între Rusia și SUA ca rezultat al convorbirii purtate în ajun de președinții Vladimir Putin și Donald Trump, care însă nu au menționat în niciun fel eventuala participare a Europei la masa tratativelor, scriu AFP și Reuters.

„Într-un fel sau altul, Ucraina va participa, bineînțeles, la negocieri. Va exista o componentă bilaterală ruso-americană a acestui dialog și o alta referitoare la participarea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu la televiziunea rusă de stat.

La Kiev există temeri că Ucraina va fi lăsată în afara acestor discuții, în contextul în care președintele Donald Trump l-a sunat pe președintele Volodimir Zelenski abia după discuția sa cu președintele Vladimir Putin, notează Agerpres.

Dmitri Peskov a afirmat că, în cadrul convorbirii lor, Donald Trump și Vladimir Putin nu au menționat participarea Uniunii Europene la viitoarele negocieri. „Aceasta nu s-a discutat în niciun fel. Afacerile europene nu au fost discutate în niciun fel în timpul convorbirii de ieri (miercuri, n.r.”), a spus el.

Luați prin surprindere de inițiativa lui Donald Trump de a începe „imediat” negocierile cu Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, europenii insistă să fie prezenți la masa tratativelor.

Anterior, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că pacea în Ucraina și securitatea în Europa sunt „inseparabile”, avertizând că nu vor exista negocieri „credibile și de succes” și o pace „durabilă” fără implicarea Kievului și a UE, potrivit agenției spaniole de presă EFE.

Pregătirea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Donald Trump ar putea dura până la câteva luni, dar ambele părți au convenit că Riad, capitala Arabiei Saudite, este locul potrivit pentru un astfel de summit, a adăugat Dmitri Peskov.

„Nu a fost luată nicio decizie” imediată cu privire la data întâlnirii dintre liderii rus și american, a mai indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Până în prezent nu a fost luată nicio decizie (…) Va fi nevoie de timp pentru a pregăti o astfel de întâlnire. Poate dura săptămâni, sau o lună, sau câteva luni”, a afirmat Dmitri Peskov într-un interviu la postul de televiziune Pervîi Kanal.