Guantanamo Bay, una dintre cele mai dure și controversate închisori din lume, va fi folosită de administrația Trump pentru a ține imigranți ilegali cu trecut criminal. Primii zece deținuți, membri ai unei bande violente din Venezuela, au fost deja trimiși acolo, conform unui articol publicat de Daily Mail, potrivit libertatea.ro.
Guantanamo Bay, o închisoare pentru „Cei mai răi dintre cei răi”
Potrivit sursei citate, Donald Trump nu va mai tolera criminalitatea venită din străinătate.
„Guantanamo Bay va găzdui cei mai răi dintre cei răi. Și asta începe de azi”, a declarat Kristi Noem, secretarul pentru Securitate Internă.
Planul administrației este de a trimite până la 30.000 de imigranți ilegali în Guantanamo, mai ales pe cei care au comis infracțiuni și sunt greu de deportat.
„Unii sunt atât de periculoși încât nici măcar țările lor nu vor să-i primească înapoi”, a declarat Trump.
Noii veniți vor fi ținuți fie într-un centru special pentru migranți, fie în corturi păzite de soldați. Totuși, secretarul Apărării, Pete Hegseth, a spus că unii dintre cei mai periculoși ar putea fi trimiși chiar în celulele de maximă securitate.
Cei care ajung acolo au șanse minime să fie eliberați prea curând
Potrivit Daily Mail, Trump speră că frica de a ajunge în Guantanamo îi va descuraja pe infractori să mai încerce să intre ilegal în SUA.
„Guantanamo e un loc din care nu scapi ușor. (…) America nu va mai fi un loc unde criminalii din toată lumea vin să-și facă de cap”, a avertizat el, sugerând că unii dintre acești deținuți ar putea rămâne acolo pe termen lung.
Totuși, activiștii pentru drepturile omului sunt revoltați.
„Guantanamo este un loc unde oamenii pot fi ținuți ani de zile fără proces și supuși la tratamente inumane”, a declarat un reprezentant al drepturilor omului, notează sursa citată.
Guantanamo, o colecție de reguli dure și securitate maximă
Guantanamo nu este o închisoare obișnuită. A fost construită în 2002 pentru a ține teroriști periculoși, iar regulile sunt extrem de stricte. În prezent, acolo mai sunt 15 suspecți de terorism, păziți de 800 de soldați și civili. Printre ei se numără și Khalid Sheikh Mohammed, considerat unul dintre organizatorii atacurilor de la 11 septembrie.
Un exemplu șocant este cazul lui Abu Zubaydah, un deținut care „a fost supus waterboarding-ului de 83 de ori într-o lună”, o tehnică de interogare care simulează înecul. Deși SUA a recunoscut mai târziu că nu a fost un lider important al Al-Qaeda, el continuă să fie închis acolo.
În 2019, costul anual de întreținere a închisorii ajungea la 440 milioane de dolari. Deși președinții anteriori au promis închiderea sa, Congresul continuă să interzică transferul prizonierilor pe teritoriul SUA. De asemenea, deținuții nu pot fi trimiși în alte țări, dacă SUA sunt sigure că aceștia pot fi strict supravegheați.
Trimiterea imigranților ilegali la Guantanamo este una dintre cele mai dure decizii luate de administrația Trump. Deși pare a fi o măsură necesară pentru a proteja America, ea ar putea fi un abuz care va transforma închisoarea într-un „vid legal” unde oamenii sunt ținuți fără drepturi.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.