Timp de luni de zile, oficialii ucraineni au cerut aliaților străini permisiunea de a folosi cele mai bune arme donate, în special rachete balistice puternice, pentru a lovi avioanele de război rusești care staționau în aer liber pe aerodromurile din Rusia, de unde efectuau raiduri rapide asupra orașelor ucrainene. Dar aliații s-au opus, invocând riscul escaladării, scrie Forbes, potrivit libertatea.ro.

Publicat:07.08.2024, 10:01

Devenind în mod evident nerăbdătoare, forțele ucrainene și-au intensificat atacurile asupra celor mai vulnerabile aerodromuri rusești, folosind strict muniție fabricată din Ucraina. Sâmbătă, dronele ucrainene au vizat baza aeriană Morozovsk, din sudul Rusiei, aflată la aproximativ 300 de km de linia frontului, în estul Ucrainei. 

Potrivit direcției de informații ucrainene, raidul cu drone a distrus un bombardier de ultimă generație Suhoi Su-34 al forțelor aeriene ruse, a avariat încă două avioane Su-34 și a incendiat un depozit de muniții.

Direcția a publicat imagini din satelit ale bazei care arată ceea ce a fost descris drept „zone extinse de pământ ars”, rezultate din explozia muniției, în urma atacului. 

Acesta nu este primul atac asupra aerodromului Morozovsk, dar este unul dintre cele mai distructive. Este însă o victorie dulce-amăruie pentru ucraineni. Raiduri similare devin din ce în ce mai greu de realizat, pe măsură ce rușii își redistribuie avioanele de război în baze mai puțin vulnerabile. 

Este evident ce încearcă să realizeze direcția de informații ucraineană. Prin țintirea bazei Morozovsk și a altor aerodromuri din apropierea graniței dintre Rusia și Ucraina, ucrainenii speră să distrugă factorii cheie ai campaniei de bombardare cu bombe cu planare a Rusiei: avioanele de război care transportă bombele, precum și bombele în sine.

De când a lansat primele bombe cu planare asupra Ucrainei anul trecut, forțele aeriene ruse au început să folosească intens munițiile ghidate de satelit. Datorită aripilor lor pop-out, bombele cu planare „KAB” construite în grabă au suficientă rază de acțiune, 40 de km sau mai mult, în funcție de model, pentru a permite bombardierelor Su-34 să lovească trupele ucrainene și civilii dincolo de raza de acțiune a celor mai bune sisteme de apărăre aerienă ucrainene.

În fiecare zi, rușii lansează până la 100 de KAB, unele cântărind mai mult de trei tone. „Din păcate, în mediile urbane, utilizarea lor largă și frecventă este foarte eficientă”, a scris grupul de analiză ucrainean Frontelligence Insight. 

„Chiar dacă sunt adesea imprecise, sarcina utilă este suficientă pentru a demola sau a deteriora grav clădirile, chiar dacă KAB-ul nu lovește direct ținta”, a continuat Frontelligence Insight. „Când clădirile se prăbușesc, oamenii rămân blocați în subsoluri, făcând operațiunile de salvare imposibile, mai ales când rușii efectuează atacuri duble și triple”.

Ca arme de demolare urbană, KAB-urile au fost un factor decisiv în aproape fiecare victorie recentă a Rusiei de-a lungul liniei frontului, lungă de 1.100 de km. „În trecut, la fel ca în bătălia pentru Bahmut, artileria rusă a avut nevoie de câteva zile pentru a distruge clădirile atât de mult încât să forțeze apărătorii să se retragă”, a explicat Frontelligence Insight. „Acum, clădiri întregi se pot prăbuși în câteva secunde, făcându-le inutile în scopuri defensive”.

Este o prioritate de vârf a guvernului de la Kiev să stopeze campania de folosire a bombelor cu planare, prin distrugerea bombardierelor, a bombelor sau a ambelor. 

A existat o oportunitate rară de a da o lovitură majoră infrastructurii KAB la începutul acestei veri, când Regimentul 47 de Aviație de Bombardiere al Forțelor Aeriene Ruse a parcat zeci de avioane Su-34, din aproximativ 100 în serviciu, descoperite, la baza aeriană Voronej Malșevo, în sudul Rusiei, la 160 de km de granița cu Ucraina. 

Voronej Malșhevo este o bază destul de bine apărată, așa că ucrainenii au cerut permisiunea de a folosi cele mai bune rachete ale sistemului de rachete tactice ale armatei, fabricate în America, pentru a ataca baza. ATACM-urile sunt aproape imposibil de interceptat.

Dar administrația președintelui SUA Joe Biden a spus nu. „Politica noastră nu s-a schimbat”, a declarat luna trecută Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden. Ca și înainte, Ucraina ar avea voie să tragă cu ATACMS doar în ținte din Ucraina ocupată de ruși.

Rușii au observat discuțiile aprinse în ceea ce privește ATACMS și au luat o decizie proactivă rară de a retrage avioanele Su-34 din Voronej Malșhevo și alte aerodromuri de graniță. 

„Între a doua jumătate a lunii iunie și jumătatea lunii iulie, forțele ruse au relocat o [parte] mare din activele militare valoroase departe de zona de frontieră cu Ucraina”, a menționat Frontelligence Insight. Plecarea Su-34 din Voronej Malșevo a fost printre „cele mai notabile mișcări”. 

Astăzi, multe dintre bombardierele Su-34 se află în baze la sute de km de graniță. Ele nu sunt invulnerabile la dronele ucrainene, modelele care zboară cel mai departe au o rază de acțiune de peste 1.600 de km. 

Dar sunt ferite de majoritatea dronelor ucrainene, precum și de ATACMS. Dacă americanii vor acorda vreodată permisiunea pentru raiduri cu ATACMS asupra bazelor rusești, ar putea fi prea târziu. Cele mai valoroase ținte pot fi prea departe. 

Evident, o mână de avioane Su-34, precum și unele stocuri de bombe KAB, rămân pe aerodromurile de frontieră precum Morozovsk: Ucraina tocmai a lovit trei dintre avioane, plus muniția lor. 

Dar pentru a pune capăt campaniei de folosire a bombelor cu planare, Ucraina trebuie să distrugă zeci de avioane Su-34, nu unul sau mai multe. Și implementările rusești mai inteligente fac acest lucru mai greu de realizat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.