Ucraina intră în cea de-a treia iarnă de război, cu o atmosferă mai sumbră ca niciodată. Potrivit Financial Times, se duc discuții în secret privind încetarea războiului, iar tot mai multe țări inclusiv SUA vorbesc despre o pace în care teritoriile ocupate de ruși să rămână sub influența Moscovei. Asta în timp ce restul Ucrainei să poată adera la NATO sau să primească garanții de securitate echivalente. Anterior aceste idei erau refuzate de ambele tabere, dar situația dificilă de pe front se pare că cere altceva.

Publicat:08.10.2024, 21:29

Unele capitale occidentale care au insistat anterior asupra necesității de a învinge Rusia își schimbă acum obiectivele. Potrivit cotidianului Finantial Times în spatele ușilor închise se vorbește despre un acord în care Moscova păstrează controlul de facto asupra celei de-a cincea părți din Ucraina pe care a ocupat-o - deși suveranitatea Rusiei nu este recunoscută - în timp ce restul țării poate adera la NATO sau primește garanții de securitate. Sub această umbrelă, Ucraina s-ar putea reconstrui și integra în UE. Doar că Putin ar putea refuza discuțiile „pământ contra pace” în timp ce crede că forțele sale își pot extinde câștigurile.

Vladimir BROVKIN, EXPERT POLITIC: „Este important să înțelegem că extinderea NATO în Ucraina a fost percepută de ruși ca un afront care nu putea fi pur și simplu redus la tăcere și ignorat.”

Kremlinul poate fi împins la discuții cu privire la un acord care ar putea fi satisfăcător pentru Kiev și pentru Occident doar în cazul în care consideră că este prea constisitor să continue lupta. Una dintre ipoteze este că SUA și aliații lor trebuie să fie pregătiți să ofere aderarea la NATO sau garanțiile necesare, în condițiile în care până acum au fost reticenți față de Kiev.

„Diferențele fundamentale dintre pozițiile lor au făcut ca un acord de pace cuprinzător să fie dificil de realizat încă de la început, deși Ucraina era pregătită să renunțe la aspirațiile sale în cadrul NATO, ea știa că obținerea unor garanții de securitate echivalente din partea marilor puteri ar fi o provocare și, în plus, Rusia era puțin dispusă să negocieze statutul Crimeei, pe care a anexat-o în 2014.”  

Perspectivele Ucrainei sunt întunecate mai ales de pericolul ca Donald Trump să câștige alegerile de luna viitoare din SUA și să încerce să pună capăt rapid războiului, așa cum a promis. Unii oficiali americani și europeni speră că Trump ar putea fi cel puțin descurajat să forțeze Kievul să încheie o înțelegere nefavorabilă cu Moscova, care ar prezenta riscuri grave pentru securitatea europeană și americană viitoare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.