Ucraina se pregateste de un razboi cu Rusia. Comandantul marinei militare ucrainene a declarat ca Rusia ar urma sa invadeze teritoriul Ucrainei pentru a obtine acces la surse de apa pentru a alimenta Crimeea. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmintit informatiile, calificandu-le drept prostii.

Publicat:07.07.2020, 18:19

Dimitrii PESKOV, PURATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI: ”Este o prostie absoluta si o escaladare artificiala a isteriei antirusesti in Ucraina, care in niciun caz nu ajuta la rezolvarea situatiei din sud-estul Ucrainei.”

Federatia Rusa ar avea in plan sa invadeze sudul Ucrainei dinspre Crimeea pentru ca peninsula sa poata avea acces la apa din raul Nipru, a declarat anterior comandantul marinei militare ucrainene, contraamiralul Aleksei Neijpapa. El a numit inceputul reabilitarii Canalului Crimeea-Nord dinspre Federatia Rusa drept un posibil semnal de alarma ca situatia s-ar putea deteriora. Neijpapa sustine ca Ucraina isi consolideaza flota militara si se pregateste pentru o eventuala confruntare maritima pe scara larga cu Rusia. Mai mult, in timpul manifestatiilor cu ocazia marcarii la 5 iulie a Zilei Marinei ucrainene, Neijpapa a vorbit si despre intoarcerea Crimeii in componenta Ucrainei.

Alexei NEIJPAPA, COMANDANDUL MARINEI MILITARE: ”Noi toti ne amintim si ne vom aminti de Sevastopol si Crimeea si vom intoarce Ucrainei, Sevatopulul si Crimeea.”

Declaratii triumufatoare a facut si presedintele Zelenskii.

Vladimir ZELENSKII, PRESEDINTELE UCRAINEI: ”Am sa fac totul pentru ca flota militara sa devina mandria Ucrainei. Ca noi sa devenim o putere maritima nu in vise indepartate ci in viitorul apropiat.”

Intr-un interviu recent, Ben Hodges, general american in rezerva si fost sef al armatei SUA in Europa, nu a exclus ca, in septembrie, sub pretextul unei "crize umanitare”, Kremlinul sa intreprinda o invazie militara in regiunea Herson din cauza secetei si a lipsei grave de apa in Crimeea. Anexarea Crimeei de catre Rusia in 2014 a eliminat controlul de facto al Ucrainei asupra apelor teritoriale din regiune. 

Tot in 2014 a izbucnit conflictul din Donetk si Lugansk, care a facut peste 13 mii de morti, unde rebelii separatisti prorusi au proclamat doua republici populare. De cativa ani pacea se negociaza in formatul Normadia din care fac parte Germania, Franta, Ucraina si Rusia. Recent presedintele Zelenski a anuntat ca va negocia direct cu omologul sau rus Vladimir Putin solutionarea conflictului din estul Ucrainei.