Armata americana a facut publice imaginile cu avioanele rusesti care au interceptat drona Reaper deasupra Marii Negre in urma cu doua zile, incident care a dus la prabusirea aeronavei, transmite hotnews.ro.
In imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie si trece pe langa drona MQ-9 lasand in urma doua suvoaie de combustibil.
Apoi, acelasi avion sau perechea sa de misiune face aceeasi manevra si se apropie si mai mult de drona de supraveghere americana, moment in care transmisia imaginilor a fost intrerupta, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave.
Ultimele cadre arata ca una dintre palele elicei este indoita, ceea ce sugereaza ca americanii au avut dreptate cand au spus ca a existat contact intre Su-27 si Reaper, iar rusii au mintit cand au afirmat ca avionul lor nu a atins drona.
Reamintim ca un avion de lupta rusesc a provocat marti prabusirea unei drone MQ-9 Reaper a Fortelor aeriene americane deasupra Marii Negre. Drona Reaper si doua avioane SU-27 Flanker operau peste apele internationale deasupra Marii Negre.
Comandamentul European al SUA a transis intr-un comunicat ca doua avioane rusesti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigura si neprofesionista” a unui avion fara pilot MQ-9 Reaper al Fortelor aeriene ale SUA care opera in spatiul aerian international deasupra Marii Negre.
„In jurul orei 07:03, unul dintre avioanele rusesti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinand fortele americane sa fie nevoite sa doboare MQ-9 in apele internationale.
De mai multe ori inainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil si a zburat in fata MQ-9 intr-un mod nesabuit si neprofesionist”, a aratat sursa citata.
Ministerul rus al Apararii a dat vina insa pe „manevrele bruste” ale dronei pentru prabusire si a sustinut ca aeronavele sale nu au intrat in contact cu drona.
Soigu sustine ca una dintre cauzele incidentului ar fi „spionajul american”
Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a sustinut miercuri, intr-o discutie telefonica cu omologul sau american Lloyd Austin, ca intensificarea operatiunilor de spionaj desfasurate de Statele Unite a fost una din cauzele incidentului din Marea Neagra dintre aviatia rusa si o drona americana.
„Cauzele incidentului sunt nerespectarea de catre Statele Unite a zonei de zbor restrictionate (...) din cauza desfasurarii operatiunii militare speciale (in Ucraina), precum si a intensificarii activitatilor de informatii impotriva intereselor Rusiei”, a spus Serghei Soigu, citat intr-un comunicat de presa al Ministerului rus al Apararii, asigurand ca Moscova „va reactiona proportional” la viitoarele „provocarii” americane.
„S-a remarcat ca zboruri ale unor drone americane strategice letale in apropierea coastei Crimeei aveau o natura provocatoare si au creat preconditii pentru o escaladare a situatiei din zona Marii Negre”, potrivit comunicatului, citat de agentiile AFP, Reuters si Agerpres.
Generalul Mark Milley spune ca nu este sigur ca drona MQ-9 a fost lovita intentionat
Presedintele Statului Major General Mark Milley a declarat ca Statele Unite nu stiu daca avionul de vanatoare rusesc a lovit intentionat drona americana deasupra Marii Negre, potrivit CNN. Acesta este un aspect pe care oficialii il analizeaza, a declarat el miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, adaugand ca are programata o convorbire telefonica cu omologul sau rus pentru a discuta acest aspect, printre altele.
„Stim ca interceptarea a fost intentionata, stim ca comportamentul agresiv a fost intentionat, stim, de asemenea, ca a fost foarte neprofesionist si foarte nesigur”, a declarat Milley.
In ceea ce priveste contactul fizic dintre avion si drona, „ramane de vazut”.
Cu toate acestea, Milley a declarat ca SUA au „dovezi clare ale contactului si ale interceptarii”.
Rusia a anuntat ca va incerca sa scoata ramasitele dronei Reaper din Marea Neagra. Ce spun americanii despre recuperarea aeronavei
Rusia va incerca sa recupereze ramasitele dronei militare americane care a cazut in Marea Neagra, a anuntat secretarul Consiliului de Securitate al Moscovei, Nikolai Patrusev, citat de Reuters.
„Nu stiu daca vom reusi sa o recuperam sau nu, dar trebuie incercat. Si cu siguranta ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes", a declarat Patrusev la postul TV Rossia-1.
"In al doilea rand, in ce priveste drona, americanii tot spun ca ei nu participa la operatiunile militare (in Ucraina). Acesta este ultima confirmare ca ei participa direct la aceste activitati, in razboi", a adaugat oficialul rus.
Anterior, purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Kirby afirma ca drona Reaper care s-a prabusit in Marea Neagra ar putea sa nu mai fie recuperata niciodata.
„Nu a fost recuperata. Si nu sunt sigur ca vom reusi sa o recuperam.
Unde a cazut in Marea Neagra - apa este foarte, foarte adanca. Asa ca inca evaluam daca poate exista vreun efort de recuperare. S-ar putea sa nu existe", a afirmat oficialul american la CNN.
In cazul in care rusii recupereaza drona, autoritatile americane au luat masuri de precautie pentru a se asigura ca abilitatea lor de a obtine informatii utile va fi limitata, a declarat Kirby pentru ABC. „Este proprietatea noastra", a subliniat Kirby, adaugand ca autoritatile americane vor continua sa exploreze optiunile de recuperare.
Drona decolase din Romania
Drona americana decolase de la baza sa din Romania, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang inalt. MQ-9 Reaper decolase marti dimineata de la baza pentru o misiune obisnuita de recunoastere, care dureaza de obicei intre noua si zece ore.
Desi modelul MQ-9 poate fi dotat cu rachete Hellfire, aceasta drona nu era inarmata si efectua operatiuni de supraveghere la aproximativ 120 kilometri sud-vest de Crimeea cand a fost interceptata de cele doua avioane rusesti, a precizat oficialul citat.
Statele Unite au spus ca drona efectua operatiuni de rutina in spatiul aerian international cand a fost interceptata si lovita de avionul rusesc.
Oficialul nu a spus de unde decolase aparatul, dar Romania gazduieste, incepand din 2019, drone Reaper la baza aeriana de la Campia Turzii, aceste aeronave fiind folosite pentru misiuni de supraveghere. In iulie 2022, o MQ-9 Reaper s-a prabusit in apropiere de baza Campia Turzii.
La baza Statele Unite au trimis periodic, in baza relatiilor bilaterale, aeronave de lupta si militari care sa participe la exercitii si sa se antreneze cu soldatii romani. An de an la Baza 71 au venit pentru exercitii militari americani cu avioane de lupta F-15 sau cu F-16, iar in 2019-2021 SUA a trimis de trei ori la Campia Turzii drone de atac MQ-9 Reaper.
Drona MQ-9 Reaper, folosita de SUA pentru supraveghere, dar si pentru atac
Drona MQ-9 Reaper(foto) este o aeronava fara pilot, dar teleghidata si care este special gandita atat pentru misiuni de supraveghere si recunoastere, cat si pentru misiuni de gasire si neutralizare a unor tinte. Unul dintre cele mai rasunatoare exemple de astfel de misiune a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani langa Bagdad.
SUA detin aproximativ 300 de drone MQ-9 Reaper. Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km si 14 ore de functionare. Drona este ghidata prin satelit, poate zbura la o altitudine maxima de 15.240 de metri si poate acrosa pana la patru rachete Hellfire si doua bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II.
Drona are o viteza maxima de 370 km/h si este propulsata de o elice. Este produsa de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor in urma cu 21 ani si e in dotarea fortelor americane din 2007.
Ce spun fortele aeriene americane despre drona MQ-9
Potrivit fortelor aeriene americane, Reaper este „utilizata in primul rand ca mijloc de colectare de informatii si in al doilea rand impotriva lovirii tintelor dinamice".
„Avand in vedere timpul sau semnificativ de zbor, senzorii cu raza larga de actiune, suita de comunicatii multimodale si armele de precizie, acesta ofera o capacitate unica de a efectua lovituri, coordonare si recunoastere impotriva unor tinte de mare valoare, aflate in miscare si urgent de lovit", precizeaza fortele aeriene.
„Reapers poate indeplini, de asemenea, urmatoarele misiuni si sarcini: obtinere de informatii, supraveghere si recunoastere, sprijin aerian, cautare si salvare in lupta, lovituri de precizie, ghidari laser pentru rachete, supravegherea convoaielor si a raidurilor, verificarea rutelor, stabilirea tintelor si ghidare aeriana in faza finala”.
„Capacitatile MQ-9 o fac sa fie calificata in mod deosebit pentru a desfasura operatiuni de razboi neconventional in sprijinul obiectivelor comandamentului de lupta", potrivit sursei citate.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.