La aproape doi ani de la aparitia primelor cazuri, in China, lumea inca se afla sub semnul pandemiei de coronavirus. Unul dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca, avertizeaza, insa, ca un virus chiar mai periculos, venit tot de la lilieci, are potentialul de a provoca o alta pandemie, relateaza Euronews.

Publicat:16.10.2021, 11:00

Este cunoscut sub numele de virusul Nipah, iar in acest moment nu este cunoscut niciun tratament si nici nu exista un vaccin impotriva lui.

„Daca ar aparea o varianta Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o data cu un virus extrem de transmisibil si cu o rata a mortalitatii de 50%”, a spus cercetatoarea Sarah Gilbert, in timpul unui eveniment la Festivalul de Literatura din Cheltenham din Marea Britanie, joi.

Virusul Nipah nu este un virus nou, el se afla in „circulatie” de ani de zile. In 1999, virusul a ajuns in Malaezia centrala aparand prima oara la lilieci. Liliecii, gazdele virusului, au consumat fructe din pomi care se aflau in apropierea unor ferme de porci.

Porcii care au mancat resturile de fructe ramase de la liliecii respectivi s-au infectat, iar virusul a trecut, apoi, de la animalele de ferma la om.

Cum a aparut Nipah

Cercetatorii cred ca virusul Nipah a ajuns prima oara la om prin expunerea la secretii ale porcilor sau prin contact neprotejat cu tesutul unui animal bolnav.

In jur de 105 oameni au murit la opt luni de la contractarea virusului. Nipah a ucis in jur de 40% dintre persoanele infectate in prima instanta. Simptomele suferite de ei au fost febra mare, inflamarea creierului si coma.

Nipah se transmite de la animal la om prin contact cu tesut infectat, prin consumarea de alimente contaminate, dar si de la om la om.

Nipah „erupe” anual in Bangladesh si apare, de asemenea, periodic, in estul Indiei. Recent, in septembrie, un copil de 12 ani a murit dupa ce a contractat virusul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca epidemiile ulterioare de Nipah din Bangladesh si India au aparut dupa consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urina sau saliva de la lilieci infectati.

Conform OMS, mai multe tari in care exista anumite specii de lilieci se afla la risc – Cambodgia, Ghana, Indonesia, Madagascar, Filipinele sau Thailanda. Liliecii consumatori de fruce din familia Pteropodidae sunt gazda naturala a virusului Nipah.

Transmiterea si mortalitatea

Transmiterea de la om la om a fost, de asemenea, raportata printre membrii familiei si ingrijitorii celor bolnavi.

Intre 2001 si 2008, in jur de jumatate dintre cazurile din Bangladesh au fost raportate ca fiind rezultatul transmiterii de la om la om prin ingrijirea bolnavilor.

Conform OMS, rata mortalitatii in cazurile observate este intre 40% si 75%. Oamenii pot dezvolta si infectia asimptomatica. Simptomele includ infectie respiratorie de la medie la severa, si inflamarea creierului.

Primele simptome includ, insa, febra, dureri de cap, dureri musculare, voma, si dureri in gat. Cand boala progreseaza, se instaleaza ametela si semenele neurologice care indica encefalita acuta.

Sursa: