Expertii militari rusi dezvolta o „forma promitatoare de utilizare strategica” a Fortelor Armate RF, o operatiune a fortelor strategice de descurajare. Include utilizarea armelor nucleare, relateaza Kommersant, transmite libertatea.ro

Publicat:02.03.2023, 12:47

Expertii militari rusi dezvolta o „forma promitatoare de utilizare strategica” a Fortelor Armate RF, o operatiune a fortelor strategice de descurajare. Include utilizarea armelor nucleare, relateaza Kommersant.

Acest lucru este afirmat in articolul semnat de prim-adjunctul comandantului Fortelor strategice de rachete, generalul locotenent Igor Fazletdinov si colonelul in retragere Vladimir Lumpov. Materialul a fost publicat in revista Gandirea Militara, publicata de Ministerul Apararii. 

Autorii textului sunt convinsi ca Statele Unite si aliatii sai „au determinat vectorul agresiv al politicii lor externe”. Se presupune ca lucreaza la „concepte exceptional de agresive pentru crearea unor componente fundamental noi ale fortelor armate” si considera Rusia principalul lor adversar. Articolul afirma ca scopul principal al politicii militare americane este „eliminarea militar-politica sau fizica a unui regim inacceptabil, pastrand totodata teritorialul, materiile prime, productia si resursele umane ale tarii”.

Potrivit autorilor articolului, Statele Unite planuiesc sa „infranga” Rusia sub forma unei „operatiuni strategice (globale) pe mai multe sfere”. Statele Unite considera distrugerea potentialului nuclear de descurajare al Rusiei drept obiectivul sau final. „Principalul mijloc si instrument de contracarare a incercarilor de a implementa planurile agresive ale Pentagonului e unul singur: expertii militari autohtoni iau in considerare si dezvolta in mod activ o forma promitatoare de utilizare strategica a fortelor armate RF: functionarea fortelor strategice de descurajare”, scrie in text.

Printre obiectivele noii operatiuni rusesti, autorii enumara in material: respingerea unui atac aerospatial al SUA si al NATO, prevenind pierderea potentialului de descurajare al Federatiei Ruse in zonele de desfasurare; suprimarea sistemului american de aparare antiracheta si prevenirea pierderilor Federatiei Ruse in domeniul aerospatial peste limitele permise; provocarea de „daune inacceptabile” agresorului cu ajutorul potentialului nuclear ramas al Federatiei Ruse. 

Pe 27 februarie 2022, presedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca fortele ruse de descurajare sa fie plasate intr-un regim de alerta special. In septembrie, el a reamintit dreptul Rusiei de a folosi arme nucleare, daca integritatea sa teritoriala este amenintata. Pe 26 octombrie, Ministerul Apararii al Federatiei Ruse a efectuat exercitii pentru a lansa o lovitura nucleara de represalii.

Pe 21 februarie 2023, Putin, in timpul anuntarii mesajului catre Adunarea Federala, a anuntat decizia de a suspenda participarea Rusiei la Tratatul privind masurile pentru reducerea si limitarea in continuare a armelor strategice ofensive (START). 

A doua zi, Duma de Stat si Consiliul Federatiei au aprobat proiectul de lege relevant. Statele Unite au vorbit despre disponibilitatea de a incepe negocierile privind START, in timp ce NATO si ONU au cerut Rusiei sa revina la punerea in aplicare a tratatului.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.