Un general de rang înalt iranian a contrazis linia oficială adoptată de liderii de la Teheran cu privire la căderea aliatului lor sirian Bashar al-Assad, afirmând într-un discurs remarcabil de sincer săptămâna trecută că Iranul a suferit o înfrângere majoră și că Rusia este vinovată pentru această situație, scrie New York Times, scrie hotnews.ro.
O înregistrare audio a discursului ținut săptămâna trecută de generalul de brigadă Behrouz Esbati la o moschee din Teheran a apărut public luni în presa iraniană și a oferit un contrast puternic cu declarațiile președintelui, ministrului de externe și ale altor lideri de vârf ai Iranului.
Aceștia au minimalizat timp de câteva săptămâni amploarea eșecului strategic al Iranului în Siria, unde rebelii l-au înlăturat de la putere pe al-Assad.
„Nu consider că pierderea Siriei este ceva de care să fim mândri”, a declarat generalul Esbati. „Am fost înfrânți, și înfrânți foarte rău, am primit o lovitură foarte mare și a fost foarte dificil”, a spus el.
Generalul Esbati a dezvăluit că relațiile Iranului cu al-Assad au fost tensionate timp de mai multe luni până la înlăturarea sa, afirmând că liderul sirian a respins mai multe cereri pentru ca milițiile susținute de Iran să deschidă un front împotriva Israelului din Siria, în urma atacului condus de Hamas din 7 octombrie 2023.
Generalul a acuzat Rusia că a indus în eroare Iranul, spunându-i că avioanele rusești bombardau rebelii sirieni, când de fapt aruncau bombe în deșert.
De asemenea, el a declarat că, în ultimul an, în timp ce Israelul a lovit ținte iraniene în Siria, Rusia a „oprit radarele”, facilitând de fapt aceste atacuri.
Planurile Iranului
Timp de peste un deceniu, Iranul l-a sprijinit pe al-Assad trimițându-i comandanți și trupe pentru a-l ajuta să lupte împotriva rebelilor și a grupării teroriste Statul Islamic.
Sub conducerea al-Assad, Siria a fost centrul regional de comandă al Iranului, de unde acesta a furnizat arme și bani rețelei sale de miliții regionale, inclusiv Hezbollah în Liban și militanțilot palestinieni în Cisiordania. Iranul a controlat, de asemenea, aeroporturi, depozite și a operat baze de producție de rachete și drone în Siria.
Coaliția rebelă a preluat acum controlul asupra unei mari părți a Siriei și încearcă să formeze un guvern. Generalul Esbati a declarat în discursul său că Iranul va căuta modalități de a recruta insurgenți în orice formă va lua noua Sirie.
„Putem activa toate rețelele cu care am lucrat de-a lungul anilor”, a spus el. „Putem activa straturile sociale printre care băieții noștri au trăit ani de zile; putem fi activi în social media și putem forma celule de rezistență”, a adăugat generalul.
El a adăugat: „Acum putem acționa acolo așa cum o facem în alte arene internaționale, și am început deja.”
Un discurs important
Comentariile generalului i-au uimit pe iranieni, atât pentru conținutul lor nefiltrat, cât și pentru statura vorbitorului.
Acesta este un comandant de top al Forțelor Armate ale Iranului, umbrela care include armata și Corpul Gardienilor Revoluției, cu un trecut de roluri proeminente, inclusiv comandant-șef al diviziei cibernetice a Forțelor Armate.
În Siria, el a supravegheat operațiunile militare ale Iranului și a colaborat îndeaproape cu miniștrii și oficialii apărării sirieni, precum și cu generalii ruși – depășindu-l chiar și pe comandantul șef al Forțelor Quds, generalul Ismail Ghaani, care supraveghează rețeaua de miliții regionale susținute de Iran.
Mehdi Rahmati, un analist proeminent din Teheran și expert în Siria, a declarat pentru New York Times că discursul generalului Esbati a fost semnificativ pentru că a arătat că unii oficiali de rang înalt se despart de propaganda guvernamentală și sunt sinceri cu publicul.
„Toată lumea vorbește despre discurs în cadrul întâlnirilor și se întreabă de ce a spus aceste lucruri, mai ales într-un forum public”, a declarat Rahmati. „El a expus foarte clar ce s-a întâmplat cu Iranul și unde se află acum. Într-un fel, poate fi un avertisment pentru politica internă”, a adăugat expertul.
Reacțiile liderilor iranieni
În ciuda afirmațiilor generalului cu privire la activarea rețelelor, rămâne neclar ce poate face Iranul în mod realist în Siria, având în vedere opoziția publică și politică cu care s-a confruntat în țară și provocările accesului terestru și aerian. Israelul a avertizat că va lovi orice eforturi iraniene pe care le va detecta pe teren în Siria.
Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în chestiuni de stat cheie, a declarat în cel puțin două discursuri de la căderea dlui al-Assad că rezistența nu a murit în Siria, adăugând că tinerii sirieni își vor revendica țara de la rebelii aflați la putere, pe care i-a numit lachei ai Israelului și ai Statelor Unite.
Președintele Masoud Pezeshkian și ministrul de externe Abbas Araghchi au fost mai concilianți, afirmând că favorizează stabilitatea în Siria și legăturile diplomatice cu noul guvern.