Doi moldoveni au preluat afacerea cu GPL din România a unui oligarh rus. Constantin Popușoi, unul dintre ei, a fost acuzat că a spălat bani pentru mafiotul Veceslav Platon. Rusul care a vândut terminalul face parte dintr-o familie care a pus bazele LukOil, fiind considerată una dintre cele mai bogate din Rusia. O parte dintre membrii acestei familii se află pe listele de sancțiuni internaționale, scrie libertatea.ro.

Publicat:05.01.2025, 13:09

Omul cu mai multe nume: Leonov alias Popușoi alias Murat Tekin

Constantin Popușoi s-a născut acum 49 de ani la Chișinău, dar are și cetățenie română. El este un cunoscut afacerist din domeniul petrolului în Republica Moldova, România, Georgia, Ucraina și alte state din estul Europei. Până în anul 2015 el a fost director general la Rompetrol Gas SRL, iar apoi la Rompetrol Georgia.  

Doi ani mai târziu, Popușoi este cercetat într-o anchetă a procurorilor Anticorupție din Republica Moldova care-l viza pe  mafiotul Veaceslav Platon (care se ascunde la Londra și este învinuit în dosarul „Laundromat”, în furtul banilor din companiile de asigurare Asito, Мoldasig și Alliance Insurance Group și de un atac raider asupra Moldova-Agroindbank, în 2011-2015).

Un moldovean, anchetat că a spălat banii mafiotului Platon, a preluat de la oligarhul Rishat Safin unul dintre cele trei terminale de GPL din România. Rusul, condamnat în Elveția

În dosarul lui Platon, Constantin Popușoi a fost învinuit că ar fi spălat bani pentru Platon cu pagube de peste trei milioane de dolari. Iar în acea perioadă, procurorii ceruseră și mandat de arestare pe numele lui, acesta fiind dat ulterior în căutare internațională.

Un moldovean, anchetat că a spălat banii mafiotului Platon, a preluat de la oligarhul Rishat Safin unul dintre cele trei terminale de GPL din România. Rusul, condamnat în Elveția

Constantin Popușoi

Prin mai multe companii offshore erau spălați bani prin afaceri de petrol, gaze și industria petrochimică. De buna funcționare a acestui segment s-ar fi ocupat Constantin Popușoi. Părțile componente ale acestei scheme erau cunoscuții giganți Lukoil, Sibur, Rompetrol, cât și filialele acestora din Rusia, Kazahstan, Ucraina și Georgia. 

În 2020, Popușoi a fost scos de sub urmărire penală, constatându-se că a fost tras la răspundere ilegal. 

Între timp, în 2017, Popușoi a solicitat autorităților române schimbarea numelui și de atunci se numește Constantin Leonov. De altfel se spune că Popușoi are mai multe nume, în funcție de țara în care activează: Murat Tekin în Turcia și Masiutkin Ihor în Ucraina.

Pe rând, Popușoi a schimbat și numele celor doi copii ai săi (născuți în SUA) și al mamei copiilor (ucraineanca Yevgeniya Antonovska, cu afaceri în SUA și Elveția) în Leonov. 

În 2022, Popușoi, deschide, la București, firma Takida Terminal SRL, care se ocupă de producția gazelor și distribuția combustibililor gazoși prin conducte. Dar în firmă apare cu noul nume de Constantin Leonov. 

După câteva luni, Takida Terminal SRL preia de la Rishat Safin 49% din firma Callatis Gas SRL din Mangalia. Callatis Gas este unul din cele trei terminale tehnice de descărcare și stocare de GPL, considerat un sector economic strategic.

După doar câteva zile, Rishat Safin renunță și la restul părților din Callatis Gas în favoarea firmelor Crystal Gas SRL din București și Arvel Petrokimya Yatirim Ve Ticaret AS din Turcia (fondată de Albert Özmizrahi).

Pe site-ul propriu scrie că Takida Terminal face parte din grupul de companii Taki & Da PTE Ltd, înființată în Singapore în 2017. 

Fondată în 2015 la București, Crystal Gas SRL este deținută de un alt moldovean cu cetățenie română, pe nume Viorel Frunză. În același timp, Frunză mai deține în Estonia firma Virgo Trade OÜ.  

Taki & Da PTE Ltd a lui Popușoi și Virgo Trade OÜ a lui Frunză sunt cunoscute în Republica Moldova ca intermediari în achiziționarea păcurii de către Termoelectrica de la Rompetrol Moldova. Firmele acestora pasează marfa între ele și apoi o vând mai scump către Rompetrol, care o revinde statului moldovean.

Un moldovean, anchetat că a spălat banii mafiotului Platon, a preluat de la oligarhul Rishat Safin unul dintre cele trei terminale de GPL din România. Rusul, condamnat în Elveția

Istoria Callatis Gas, firma oligarhului rus

Istoria firmei Callatis Gas SRL, preluată de cei doi moldoveni, începe în anul 2009 când a fost fondată de Tudorel Dumitrașcu (fost director în FPS, dar şi al Romaero Băneasa în anii ’90, partener de afaceri cu celebrul Phillip Bloom, cel care a încercat preluarea CFR Marfă și a fost implicat în afaceri cu armament, fost director în Rompetrol etc.), Stelian Fottu (cunoscut om de afaceri constănțean implicat în imobiliare), Ion Mohai, Anișor Sar și firmele Moldocor SA și Vidam Gaz SRL (deținute de Mihai Bătrânu, achitat în dosarul Necolaiciuc – CFR instrumentat de DNA).   

În 2013, în Callatis Gas apar, pe lângă fondatori, și firmele Art Petrol Service SRL și ArtHolding BV din Țările de Jos (firma lui Rishat). 

Un moldovean, anchetat că a spălat banii mafiotului Platon, a preluat de la oligarhul Rishat Safin unul dintre cele trei terminale de GPL din România. Rusul, condamnat în Elveția

În anul 2018, în Callatis Gas mai este cooptat offshore-ul cipriot Zondi Limited, reprezentată de rusul Alexei Kuznetsov, după care Art Petrol Service părăsește firma constănțeană. 

În anul 2020, Rishad Safin apară pentru prima oară direct în Callatis Gas, urmând să preia tot capitalul societății, devenind asociat unic. 

CITEȘTE MAI DEPARTE PE LIBERTATE.RO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.