Un turist american a fost arestat după ce a călătorit pe o insulă îndepărtată din Golful Bengal, aflată în Oceanul Indian, și a încercat să contacteze unul dintre cele mai izolate triburi din lume, relatează CNN, scrie hotnews.ro
Mihailo Viktorovich Poliakov, în vârstă de 24 de ani, a mers pe 29 martie către Insula Santinelei de Nord, o insulă din arhipelagul indian Insulele Andaman şi Nicobar, unde trăiește enigmaticul tribul Santineli. Deorece sunt atât de izolati, este greu de știut câți sunt, se presupune însă că ar fi zeci sau câteva sute.
Vizitarea insulei este interzisă de autoritățile acestei țări, pentru a menține modul de viață al băștinașilor, dar și pentru a-i proteja de bolile moderne, împotriva cărora nu sunt imunizați.
Deși Poliakov a reușit să ajungă pe insulă, nu a luat contact cu tribul, a declarat Jitendra Kumar Meena, șeful Departamentului de Investigații Criminale al Poliției din Andaman și Nicobar.
El a fost văzut de un pescar local pe drumul de întoarcere și arestat două zile mai târziu, a spus Meena. Poliția a confiscat o barcă gonflabilă și un motor de la Poliakov. El nu a fost încă acuzat de nicio infracțiune.
Autoritățile de peste ocean sunt la curent cu rapoartele privind reținerea cetățeanului american în India, a anunțat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, fără alte comentarii.
Poliakov și-a planificat călătoria în avans, vizitând insulele Andaman de două ori înainte de a călători pe Insula Sentinelei de Nord, susțin autoritățile din India.

„A spus că este pasionat de aventuri, că a lăsat acolo câteva sticle de băuturi răcoritoare pentru trib, dar nu am găsit nimic până acum”, a spus Meena.
Băștinașii Insulei North Sentinel au intrat în contact cu lumea modernă de doar câteva ori și sunt cunoscuți pentru respingerea fermă a străinilor.
Întâlnirile anterioare cu tribul s-au dovedit fatale. În 2018, misionarul american John Allen Chau ar fi fost ucis de membrii tribului după ce a ajuns pe Insula North Sentinel, în speranța de a-i converti pe localnici la creștinism.
Poliakov este „norocos că nu a luat contact, altfel ar fi avut aceeași soartă”, a spus Meena.
Caroline Pearce, director al Survival International, o organizație non-profit dedicată protecției grupurilor tribale izolate, a numit presupusele acțiuni ale lui Poliakov „nesăbuite și idioate”.
„Acțiunile acestei persoane nu numai că i-au pus în pericol propria viață, dar au pus în pericol viața întregului trib”, a declarat Pearce.
„Este foarte bine cunoscut până acum faptul că popoarele necontactate nu au imunitate la bolile externe comune, cum ar fi gripa sau rujeola, care le-ar putea nimici complet”, a adăugat ea.