Prelungirea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei nu ar trebui să fie automată, a transmis joi Guvernul Ungariei, declarațiile amenințând să arunce în aer reacția colectivă a UE la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Euronews, transmite hotnews.ro.

Publicat:23.01.2025, 20:59

Ungaria a întețit criticile la adresa sancțiunilor introduse de UE împotriva Rusiei, pe măsură ce se apropie termenul limită pentru reînnoirea măsurilor punitive, stârnind temeri că seria de 15 pachete construite cu mult efort ar putea fi anulată în curând.

Sancțiunile sectoriale care au fost impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei cuprind interdicții ample asupra comerțului cu energie, tehnologie și bunuri de lux, în finanțe, transporturi și radiodifuziune, dar și înghețarea unor active de 210 miliarde de euro pe care le deținea banca centrală rusă în UE.

Măsurile trebuie prelungite la fiecare șase luni, iar următorul termen-limită este 31 ianuarie.

UE are nevoie de susținerea unanimă a statelor membre pentru prelungirea sancțiunilor, însă Ungaria a folosit acest prilej pentru a pune sub semnul întrebării, încă o dată, eficiența și pertinența pachetelor de măsuri, argumentând că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă creează un context politic nou, scrie Euronews.

Guvernul Ungariei consideră că sancțiunile „au făcut mai mult rău Europei decât Rusiei”

„Sancțiunile împotriva Rusiei au făcut mai mult rău Europei decât Rusiei (…), sancțiuni care fac mai mult rău celor care le impun decât celor care sunt sancțiuni nu au prea mult sens”, a spus Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, joi, în cadrul unor declarații de presă.

„De aceea, am pledat mereu pentru o încheiere a politicii de sancțiuni cât mai curând posibil”, a adăugat oficialul ungar.

Gulyas susține că intenția declarată a lui Donald Trump de a viza negocieri directe cu Vladimir Putin impune o reflecție mai largă asupra politicii UE pe termen lung și a metodei de reînnoire a sancțiunilor la fiecare șase luni.          

„Deocamdată, trebuie să discutăm problema cu aliații noștri europeni, cu membrii Uniunii Europene, în lumina noi situații. Până acum, toată lumea a văzut extinderea sancțiunilor drept automată, dar noi nu credem că este automată acum”, a continuat Gergely Gulyas.

Poziția lui Viktor Orban și a Ungariei ar putea fi influențată de Donald Trump

Afirmațiile sale au venit la două zile după postarea prin care premierul Ungariei a criticat „sancțiunile concepute de birocrații de la Bruxelles”. „A venit vremea schimbării!”, a scris Viktor Orban.

Nici Viktor Orban și nici Gergely Gulyas nu au menționat cum va vota Guvernul Ungariei când va veni momentul unei decizii în privința restricțiilor. Reuniunile pe care le vor avea ambasadorii și miniștrii de externe din UE, vineri și luni, vor oferi o imagine mai clară în ceea ce privește poziția Budapestei.

Un rol important l-ar putea juca recentele declarații ale lui Donald Trump, care a amenințat cu „niveluri mari de taxe, tarife și sancțiuni pentru orice este vândut de către Rusia” dacă Vladimir Putin refuză să se așeze la masa negocierilor și să ajungă la un acord cu Ucraina.

Un veto din partea Ungariei ar însemna colapsul celor mai aspre sancțiuni introduse de UE împotriva Kremlinului ca reacție la războiul din Ucraina. În trecut, Viktor Orban și-a folosit dreptul de veto pentru a obține concesii, însă niciodată pentru un rezultat atât de radical.