Ungaria intenţionează să poarte convorbiri cu aliaţi regionali pentru a contracara impactul creşterii preţului petrolului în urma noii runde de sancţiuni ale SUA împotriva sectoarelor petrolier şi gazier ruse, a declarat duminică ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, relatează hotnews.ro.

Publicat:12.01.2025, 15:43

Administraţia lui Joe Biden a impus vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni care vizează veniturile din gazul şi petrolul rusesc pentru a da Kievului şi viitoarei echipe a lui Donald Trump pârghii pentru a ajunge la un acord de pace în Ucraina. Preţul petrolului a atins un maxim pe ultimele trei luni după anunţarea sancţiunilor.

Ungaria se teme de creșteri de prețuri

Trezoreria americană a impus sancţiuni împotriva companiilor ruse Gazprom Neft şi Surgutneftegas care explorează, produc şi vând petrol, precum şi a 183 de nave care transportă petrol rusesc.

„Acest pachet de sancţiuni ridică provocări severe pentru Europa centrală”, a declarat Szijjarto într-un videoclip pe Facebook.

El a precizat că scăderea resurselor de ţiţei va duce la creşterea cererii de combustibili rafinaţi precum benzina şi motorina, sporind riscul a ceea ce a numit creşteri de preţuri „foarte serioase” în regiune.

Ungaria importă cea mai mare parte din ţiţei prin conducta Drujba, care transportă ţiţei rus prin Belarus şi Ucraina în Ungaria şi Slovacia.

Szijjarto a declarat că Ungaria va începe convorbiri cu aliaţi regionali pentru a reduce impactul asupra preţurilor şi a economiei în general.

Sancțiuni dure impuse de Joe Biden

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei şi echipei preşedintelui ales Donald Trump un avantaj în negocierile pentru pace, potrivit Reuters.

Trezoreria SUA a impus sancţiuni asupra companiilor Gazprom Neft şi Surgutneftegas, precum şi asupra a 183 de nave utilizate pentru transportul petrolului rusesc, multe dintre acestea făcând parte din flota „umbrelă” operată de companii non-occidentale. Sancţiunile includ, de asemenea, reţele care comercializează petrol.

Aceste măsuri lovesc fiecare etapă a lanţului de producţie şi distribuţie al petrolului rusesc, potrivit oficialilor americani, şi ar putea costa Rusia miliarde de dolari lunar, dacă sunt aplicate strict.

Sancţiunile oferă o perioadă de tranziţie până pe 12 martie pentru finalizarea tranzacţiilor legate de energie. Totuşi, surse din comerţul cu petrol rusesc şi rafinăriile indiene au avertizat că sancţiunile vor provoca perturbări severe exporturilor ruseşti către marii cumpărători, India şi China.