Unul dintre cele mai ciudate orase din lume se afla in Alaska, SUA. Are o populatie de peste 270 oameni care locuiesc cu totii intr-o cladire cu 14 etaje, singura casa din localitate. Iar pentru a iesi si intra in oras este folosit un tunel lung de 4 kilometri, sapat prin munte.

Publicat:05.03.2023, 16:49

Whittier are o populatie de circa 270 de oameni. Cu totii locuiesc intr-un singur imobil si se cunosc intre ei, de la mic la mare. Orasul este inconjurat de pustietate, iar singura cale de acces este un tunel lung de 4 kilometri, sapat prin munte.

“- Este un orasel ciudat, pentru ca nu exista decat o singura cale de intrare si una de iesire.

- Nu este pentru toata lumea da?

- Corect, nu pentru toti.”

Tunelul dispune de o singura directie, schimbarea acesteia are loc odata la 30 de minute. Daca ai scapat semaforul, poti astepta mult urmatoarea culoare verde. De asemenea, pe timp de noapte, mai exact de la ora 23 pana la 5 dimineata, tunelul este inchis. Nimeni nu poate intra in oras sau iesi din el in acest interval. Blocul in care locuiesc toti oamenii are 14 etaje. In total sunt 150 de apartamente cu 2 sau 3 camere. 

“- Deci asta e camera noastra de oaspeti. 

- Foarte confortabila. Imi place. Si pe geam vezi muntele, cascada.”

Cladirea adaposteste nu doar apartamente, dar si o sectia de politie, o biserica, un magazin comercial, o scoala, sediul primariei cu toate serviciile sociale, un teren de joaca, birouri pentru companiile din oras, oficiul postal si chiar o clinica.

“ - Este un adevarat labirint aici.

- Au avut si o inchisoare aici jos, dar nu stiu ce camera era.”

Si catre toate aceste puncte se poate ajunge prin interior, asa ca uneori locatarii pot sa nu iasa afara zile intregi. Si, cu toate ca pare o viata grea, locuitorii sunt multumiti si isi iubesc orasul.

“ - Oamenii cred ca este ciudat.

- Este cunoscut ca fiind cel mai ciudat oras din Alaska.

- Si chiar este?

- Sigur nu, daca as avea un singur cuvant as spune ca este magic.”

“Vreau ca oamenii sa stie ca acest loc este frumos si unic in aceasta lume.”

“ Simt ca ne-a facut oameni mai buni, pentru ca nu conteaza de unde vii, cati bani ai. Toti oamenii din acest oras isi cauta de treaba lor.”

Orasul are activitate economica, fiind conectat la o conducta de petrol extras din Alaska si fiind un punct de incarcare pentru nave. Acestea sunt si sursele de venit pentru 75% din populatie. Cladirea a fost construita in 1953 in timpul Razboiului Rece, cu scopul de a servi drept cartier general pentru Corpul de Ingineri ai Armatei SUA. Era un bun punct strategic datorita locatiei izolate, a portului si rutei feroviare.