Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa vineri la Kiev și se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, în contextul în care blocul comunitar încearcă să ajute Ucraina să facă față atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, relatează The Guardian.

Publicat:19.09.2024, 13:36

„Mă voi deplasa mâine la Kiev pentru a discuta personal aceste chestiuni cu președintele Zelenski, în cadrul eforturilor noastre de a ajuta Ucraina”, a declarat von der Leyen joi într-o conferință de presă la Bruxelles, potrivit Agenției France-Presse (AFP).

Șefa Executivului european a declarat că suma de 160 de milioane de euro din veniturile provenite din activele rusești înghețate va fi alocată pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente ale Ucrainei pentru această iarnă.

Ea a adăugat că o centrală pe combustibil este în curs de dezmembrare în Lituania și va fi reconstruită în Ucraina, unde 80% din centralele termice ale țării au fost distruse.

„Ne propunem să restabilim o capacitate de 2,5 gw, ceea ce reprezintă 15% din nevoile Ucrainei”, a declarat von der Leyen, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană vrea să ”ajute” Ucraina să ”treacă peste” această iarnă din punct de vedere energetic, subliniază ea.

Această vizită intervine în contextul în care Agenţia Internţaională a Energiei (AIE) a tras un samnal de alarmă cu privire la dificultăţi în alimentarea cu energie în Ucraina.

În această iarnă, Ucraina se confruntă cu ”cea mai gravă provocare” energetică de la invazia rusă, în Februarie 2022, avertizează AIE.