Ungaria a negociat scutiri pentru Patriarhul Moscovei Kirill și utilizarea internă a produselor petroliere rusești în timpul discuțiilor privind cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni al UE, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului ungar, informează Kiev Independent, transmite digi24.ro.

Publicat:19.02.2025, 20:05

Declarația a venit după ce ambasadorii UE au convenit asupra următorului pachet de sancțiuni impuse Rusiei, vizând comerțul cu aluminiu și „flota din umbră” de petroliere a lui Putin. 

„Aceste scutiri permit MOL să utilizeze produse petroliere rafinate rusești pe plan intern, să elimine echipamentele de întreținere pentru conducta Druzhba de la sancțiuni și să asigure că sistemul de metrou din Budapesta poate continua să primească întreținerea și reparațiile necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs pe X. 

„Ungaria a blocat, de asemenea, sancțiuni împotriva a 27 de persoane și organizații, inclusiv patriarhului Kirill, argumentând că țintirea liderilor religioși subminează eforturile de pace”, a mai spus acesta Kovacs. 

Este încă un exemplu în care Budapesta blochează măsurile UE împotriva șefului Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhul Kirill (nume laic Vladimir Gundyayev) a susținut public războiul Rusiei împotriva Ucrainei și este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin. 

Premierul maghiar Viktor Orban, considerat drept cel mai prietenos lider rusesc din UE, a obstrucționat și a amânat în mod repetat sancțiunile blocului împotriva Rusiei și ajutorul militar pentru Ucraina. 

„Era sancțiunilor s-a încheiat. O nouă realitate apare, cu negocieri promițătoare dintre SUA și Rusia”, a spus Kovacs într-o aparentă referire la o schimbare a relațiilor dintre SUA și Rusia sub președintele SUA, Donald Trump. 

Amenințând inițial Moscova cu tarife și sancțiuni suplimentare, cu excepția cazului în care președintele rus Vladimir Putin este de acord să negocieze, de atunci Trump a adoptat o retorică mai pozitivă față de Rusia, în timp ce dă vina pe Ucraina pentru război. 

Secretarul de stat american Marco Rubio, care s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru discuții în Arabia Saudită pe 18 februarie, a semnalat că reglementarea războiului va include ridicarea sancțiunilor. 

Comisarul UE pentru Economie și Comerț, Valdis Dombrovskis, a comentat că Bruxelles-ul trebuie să preia un control mai mare asupra politicii sale de sancțiuni împotriva Rusiei, pe măsură ce prioritățile SUA se schimbă.