Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat la Bruxelles că acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina nu va mai fi prelungit de la 1 ianuarie, cu excepţia situaţiei în care Rusia ar fi plătită de importatorii europeni pentru acest gaz numai după terminarea războiului. Zelenski a precizat că va permite tranzitul gazului furnizat de alte state în afară de Rusia, însă şi în acest caz doreşte garanţii că nu este vorba despre gaz rusesc livrat prin intermediari.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Noi nu vom continua să permitem tranzitarea gazului rusesc. Noi nu vom oferi posibilitatea să fie câștigate alte miliarde pe sângele nostru.”
Zelenski și-a motivat refuzul de a menţine tranzitul gazului rusesc pentru a nu permite Rusiei să-și poată finanţa industria militară, cu execepția că plata pentru acest gaz ar fi achitată de importatorii europeni după terminarea războiului.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Dacă vreo ţară europeană este dispusă să primească acest gaz şi să nu i-l plătească Rusiei până la sfârşitul războiului, atunci noi putem reflecta.”
De asemenea, preşedintele ucrainean s-a pronunţat împotriva unui posibil mecanism de tranzit prin Ucraina al gazelor ruseşti achiziţionate de Azerbaidjan, opţiune luată în considerare de câteva luni în UE, după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Rusia ce expiră pe 31 decembrie.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Dacă gazul nu vine din Rusia dar din altă țară dar știm că este gaz rusesc si că se tranzitează gaz care nu vine direct din Rusia, este de fapt același lucru. Vine din Rusia, iar aceasta înseamnă să transferi bani în Rusia.”
În ultimele săptămâni, Slovacia şi Ungaria, foarte dependente de gazul rusesc, s-au plâns că se vor lovi de dificultăţi de aprovizionare după 31 decembrie, neavând alternative imediate de a înlocui complet gazul rusesc. De asemenea, Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, deoarece dacă Gazprom va refuza să livreze gaz prin rute alternative, regiunea transnistreană ar rămâne fără gaz, iar centrala electrică de la Cuciurgan, situată în stânga Nistrului şi care produce pe gaz o parte substanţială a necesarului de energie al întregii ţări, nu se va mai putea aproviziona. După sabotajul asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, în septembrie 2022, Rusia şi-a livrat gazul către Europa prin două rute, respectiv reţeaua ucraineană şi gazoductul TurkStream, împreună cu extensia acestuia, Balkan Stream.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 07940050.