Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a reafirmat parteneriatul „fără limite” într-o convorbire telefonică pe care a avut-o luni cu omologul său rus, Vladimir Putin, a relatat presa chineză de stat, când se împlinesc trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, transmite hotnews.ro.
Liderii Chinei și Rusiei au purtat o discuție în contextul eforturilor făcute de președintele SUA, Donald Trump, pentru perfectarea unui acord rapid care să pună capăt războiului din Ucraina, pe fondul speculațiilor că Washingtonul ar putea încerca să îl distanțeze pe Putin de Xi pentru a se concentra pe competiția cu a doua economie a lumii.
Totuși, apelul a părut menit să spulbere orice perspectivă în acest sens – președinții Rusiei și Chinei au reliefat că au o alianță „pe termen lung”, cu o dinamică internă proprie ce nu poate fi impactată de vreo „parte terță”.
„Relațiile China-Rusia au o puternică forță motrice internă și o valoare strategică unică și nu sunt vizate, și nici nu sunt influențate de vreun terț”, a declarat președintele Xi, conform informațiilor transmise de partea chineză.
„Strategiile de dezvoltare și politicile externe ale Chinei și Rusiei sunt pe termen lung”, a continuat Xi, menționând totodată că Rusia și China „sunt buni vecini care nu pot fi îndepărtați”.
Rusia, care poartă un război împotriva Ucrainei, și China, care este vizată de un efort concertat al SUA pentru a-i contracara forța militară și economică tot mai mare, au găsit o cauză geopolitică în acest context. În ultimii ani, Xi i-a transmis lui Putin că au șansa de a aduce „schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de un secol”, ceea ce mulți analiști au intrepretat drept o încercare de a contesta ordinea globală condusă de americani.
Parteneriat strategic „fără limite”
În februarie 2022, cu câteva zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, China și Rusia au declarat că au un parteneriat strategic „fără limite”. Xi s-a întâlnit cu Putin de peste 40 de ori în ultimul deceniu, iar liderul rus a descris China drept un aliat.
Președintele Donald Trump i-a alarmat pe aliații europeni ai Washingtonului, lăsându-i atât pe ei, cât și pe ucraineni în afara discuțiilor pe care le poartă SUA cu Rusia în Arabia Saudită. Mai mult, el a învinuit Ucraina pentru războiul izbucnit în februarie 2022 și l-a criticat pe Volodimir Zelenski.
Putin l-a informat pe Xi și în ceea ce privește „recentele contacte ruso-americane”, menționează Kremlinul în comunicatul transmis după discuția celor doi șefi de stat.
China, a declarat Xi, este „încântată să vadă eforturile pozitive depuse de Rusia și de toate părțile implicate pentru a dezamorsa criza”. Liderul de la Beijing a amintit de inițiativa țării sale privind crearea unui grup de națiuni intitulat „prieteni ai păcii”.
Eforturile s-au concentrat pe a portretiza China într-un promotor neutru al păcii, însă criticii le reclamă ca fiind lipiste de substanță, întrucât Occidentul a acuzat China că sprijină efortul de război al Rusiei prin furnizarea de bunuri cu uz dual, dar și prin achiziții masive de petrol și gaze rusești.
China neagă că ar sprijini baza militaro-industrială a Rusiei. Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a declarat săptămâna trecută, la Conferința de Securitate de la Munchen, că țara sa nu poate renunța la gazul Rusiei pentru că un astfel de pas i-ar afecta securitatea energetică.
În schimb, Xi le-a transmis birocraților chinezi să studieze politicile lui Trump și să răspundă amenințărilor și taxelor vamale inițiale, în condițiile în care economia Chinei se află în dificultate, se confruntă cu un șomaj ridicat și este poziționată slab pentru a face față unui nou război comercial cu SUA.
A fost a doua convorbire telefonică dintre Xi și Putin din acest an. În ianuarie, cei doi au vorbit despre modul în care să construiască relații cu Donald Trump.
Președinții Rusiei și Chinei au discutat și despre pregătirile privind comemorarea victoriei sovietice împotriva Germaniei Naziste din Al Doilea Război Mondial. La începutul acestei luni, Xi a acceptat invitația rușilor de a participa la evenimentul din luna mai.