Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, marți, că este necesar un contingent de cel puțin 200.000 de militari europeni ca forță de menținere a păcii, în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia, informează Reuters, transmite hotnews.ro.
Într-un discurs susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele ucrainean le-a cerut liderilor europeni să facă mai multe pentru apărarea continentului.
Perspectiva unei înțelegeri rapide între Moscova și Kiev a determinat discuții despre nevoia urgentă a unor garanții de securitate pentru a preveni orice alt atac rusesc, una dintre variante fiind ideea unei forțe de menținere a păcii.
„De la toți europenii? 200.000, minim. Este un minim, altfel e nimic”, a spus Zelenski când a fost întrebat despre dimensiunile unui asemenea contingent.
Zelenski a precizat că Ucraina încearcă să stabilească o întâlnire între el și Donald Trump. „Echipele lucrează la o întâlnire, pregătirile sunt în desfășurare”, a precizat liderul ucrainean.
Trump, care a preluat luni funcția de președinte, a spus că va opri repede războiul din Ucraina, fără să spună însă cum.
Zelenski a spus că Ucraina nu va fi de acord cu cererile rusești privind o reducere drastică a armatei, anticipând că președintele rus Vladimir Putin va cere Ucrainei să-și reducă forțele armate la o cincime din forța actuală. „Asta este ceea ce vrea. Nu putem permite așa ceva”, a spus Zelenski.
În discursul său, Zelenski a spus că Europa trebuie să devină un puternic jucător global, capabil să garateze pacea și securitatea pentru sine și pentru alții.
El a sugerat că Europa are mai puțină influență la Washington pentru că SUA vede contribuția aliaților săi la securitate ca deficitară. „Se îngrijorează cineva în Statele Unite că Europa ar putea să le abandoneze într-o zi, că ar putea înceta să le mai fie aliată? Răspunsul e nu”, a spus Zelenski.
Acesta a afirmat că europenii trebuie să pună la cale o politică comună de securitate și apărare și s-a referit la afirmația lui Trump, care a propus o majorare consistentă a cheltuielilor pentru apărare a țărilor NATO la 5% din PIB.
„Dacă este nevoie de 5% din PIB pentru a asigura apărare, atunci 5% să fie. Și nu este nevoie să te joci cu emoțiile oamenilor că apărarea ar trebui compensată pe seama sănătății sau pensiilor, nu este cinstit”, a spus Zelenski.