Decizia Statelor Unite de a furniza mine antipersonal Ucrainei se explică printr-o schimbare de tactică a Rusiei pe câmpul de luptă, de folosirea tot mai mult a infanteriei, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, transmite hotnews.ro.
„Forţele lor mecanizate nu mai sunt în frunte. Ei avansează pe jos astfel încât să se apropie şi să facă lucruri pentru a le deschide calea forţelor mecanizate”, a spus Lloyd Austin în faţa reporterilor în timpul unei vizite în Laos, ţară mult timp devastată de acest tip de armament, relatează agențiile France Presse și Agerpres.
Ucrainenii „au nevoie de lucruri care pot să-i ajute să încetinească acest efort din partea ruşilor”, a adăugat şeful Pentagonului, într-un context în care înaintarea trupelor ruse se accelerează în estul Ucrainei.
Decizia americană cu privire la minele antipersonal a intervenit la câteva zile după ce Washingtonul a dat undă verde Ucrainei pentru a lovi în teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de fabricaţie americană.
Ea a fost imediat criticată de grupuri de apărare a drepturilor omului, din cauza riscurilor implicate pentru civili.
Campania internaţională pentru interzicerea minelor (ICBL), grup deţinător al unui Premiu Nobel pentru Pace, a declarat că „se va strădui să obţină ca Statele Unite să revină asupra deciziei lor”.
„Minele furnizate de SUA sunt nepersistente”
În 2022, preşedintele american Joe Biden declarase că va interzice în principiu utilizarea lor.
SUA nu sunt însă semnatare ale tratatului ONU de interzicere a minelor antipersonal.
Potrivit lui Austin, minele ce vor fi furnizate de SUA sunt „nepersistente”, adică sunt dotate cu un dispozitiv de autodistrugere sau dezactivare după ce li se descarcă bateria, ceea ce ar limita, în teorie, riscurile pentru civili.
Administraţia Biden a fost criticată într-un mod similar pentru că furnizase arme cu submuniţii Ucrainei.
În această săptămână, Kievul a tras pentru prima dată asupra teritoriului Rusiei rachete ATACMS furnizate de SUA.
Laos, unde Austin a făcut declaraţiile, încă îşi revine după grelele bombardamente americane din timpul războiului din Vietnam, încheiat acum 50 de ani.
Minele antipersonal sunt dispozitive explozive care continuă să ucidă şi să mutileze oameni mult timp după încheierea conflictelor.