Locuitorii țării cu al 15-lea PIB ca mărime din Europa și care furnizează Uniunii Europene cel mai mare volum de gaze naturale înclină tot mai mult înspre aderarea la blocul comunitar, chiar dacă tabăra „NU” rămâne în avantaj, relatează Reuters, conform hotnews.ro.
Un sondaj de opinie publicat miercuri, în ajunul aniversării a 30 de ani de la ultimul referendum pe această temă în Norvegia, arată că aproximativ 46,7% dintre norvegieni spun că țara lor Norvegia nu ar trebui să adere la UE. Alți 34,9% au spus că Norvegia ar trebui să se alăture blocului comunitar, în timp ce 18,4% s-au declarat indeciși, conform sondajului realizat de firma Sentio pentru cotidianul Nationen.
Țara nordică a respins ultima dată aderarea la blocul european într-un referendum organizat pe 27-28 noiembrie 1994. Norvegienii au votat împotriva aderării și într-un referendum în 1972.
În schimb, Norvegia face parte din 1994 din Spațiul Economic European (SEE), care permite libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului între blocul european și statele din afara UE. În afară de Norvegia, din SEE mai fac parte Islanda și Liechtenstein.
Deși norvegienii care nu vor în UE rămân în avantaj, opoziția față de aderare a scăzut puternic, de la peste 70% în 2016, și a ajuns acum la cel mai scăzut nivel din 2009. Iar sprijinul pentru intrarea în UE a crescut în ultimul deceniu cu aproape 15%.
Spre deosebire de majoritatea europenilor, norvegienii devin mai pro-UE în perioade de criză
Perioadele de criză tind să-i facă pe norvegieni mai favorabili față de UE, dar, per ansamblu, aceștia rămân mulțumiți cu statutul de țară din afara blocului, iar doar un „șoc” ar putea schimba radical opiniile, a declarat pentru Nationen jurnalistul Kjetil Alstadheim. Acesta este autorul cărții „Toată lumea a greșit: Despre Norvegia ca națiune a UE”, care a apărut în librăriile din Norvegia anul acesta.
„Dacă ai un război comercial și o pandemie de gripă aviară, plus ceva pe lângă, asta ar putea (schimba opiniile)”, a spus el.
Alstadheim consideră că per ansamblu, există puține dezbateri politice despre aderarea la UE deoarece cele două partide principale, Laburiștii și Conservatorii, precum și principalul sindicat și cea mai mare organizație care reprezintă mediul de afaceri, se opun deschiderii unei noi dezbateri.
„Nu vor să devină David Cameron”, a spus el, referindu-se la promisiunea din 2013 a fostului prim-ministru britanic de a organiza un referendum privind ieșirea din UE.
„Se tem că, dacă începi acum o nouă dezbatere despre aderarea la UE, vei pune în pericol cooperarea pe care Norvegia o are prin acordul SEE”, mai explică Alstadheim.
Norvegia face parte din NATO, chiar dacă nu e din UE
În pofida acordului privind libera circulație, Norvegia nu face parte din uniunea vamală a UE, din politicile comune în materie de agricultură și pescuit, din uniunea monetară, politica comercială, politica externă și de securitate și nici din politica de justiție și afaceri interne.
Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene în septembrie 2022, după ce Gazprom a tăiat livrările către mai multe țări ca urmare a refuzului lor de a plăti importurile în ruble.
Unele dintre țările în cauză, precum și altele din UE, au început să își reducă voluntar importurile de gaz din Rusia după începerea invaziei rusești în Ucraina.
Deși nu face parte din UE, Norvegia este una dintre țările fondatoare ale NATO. În partea sa de nord-est ea împărtășește o graniță terestră de aproape 200 de kilometri cu Rusia.
Până recent Norvegia a fost practic în situația opusă față de vecinele sale nordice Suedia și Finlanda, care făceau parte din UE, dar nu și din NATO. Ambele țări s-au alăturat Alianței Nord-Atlantice după ce Vladimir Putin a declanșat cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.