Țargrad TV, televiziunea oligarhului Konstantin Malofeev, un apropiat al lui Vladimir Putin cunoscut pentru faptul că finanțează propaganda rusă în Europa, denunță pretinse „fraude masive” la alegerile prezidențiale din Republica Moldova și transmite publicului său că Maia Sandu și premierul român Marcel Ciolacu au „anunțat din timp” rezultatul votului, transmite hotnews.ro.

Publicat:04.11.2024, 14:42

„A furat 350 de mii de voturi? Fraude masive la alegerile din Moldova. Sandu și premierul român au anunțat victoria din timp”, este titlul unui articol publicat de Țargrad TV pe site-ul său.

„La sediul electoral al Maiei Sandu au început să sărbătorească, iar premierul României a felicitat-o ​​pentru victoria ei, chiar înainte de numărarea finală a voturilor și anunțarea rezultatelor. În ciuda faptului că, potrivit calculelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, actuala președinte a câștigat, depășindu-și adversarul cu aproape 10%, aceasta a fost precedată de multe, să spunem, ciudățenii, iar în interiorul Moldovei a pierdut lamentabil. Dar soarta alegerilor a fost ‘hotărâtă’ de diasporele din Europa și SUA. Se raportează ‘fraudă masivă’. ‘A furat’ 350 de mii de voturi?”, își începe televiziunea rusă articolul.

„Cu mai mult de 5% din buletinele de vot rămase înainte de numărarea finală a tuturor voturilor la alegerile prezidențiale, Sandu a declarat victorie. Sediul ei a început să sărbătorească activ și să o felicite. Când mai erau 3% din buletinele de vot rămase de procesat, premierul român Marcel Ciolacu a ținut un discurs de felicitare, devenind primul politician străin care a recunoscut rezultatele alegerilor, de altfel, cu câteva ore înainte de anunțarea acestora. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și o serie de instituții media occidentale au reușit, de asemenea, să o felicite”, continuă televiziunea deținută de Konstantin Malofeev.

Cum a ajuns „premierul român” menționat de televiziunea unui oligarh rus

„Primele felicitări au venit după miezul nopții, în timp ce până la ora 6 dimineața mai rămăseseră de numărat 1% din buletinele de vot până la anunțarea rezultatelor. Mulți erau încrezători în victoria fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Avantajul lui asupra lui Sandu a fost destul de impresionant, la 23:00 era de peste 5%, dar după aceea a început să se micșoreze extrem de rapid. Cu toate acestea, comunitatea de experți a continuat să creadă în victoria opoziției”, mai spune sursa citată.

Amintim că președinta Maia Sandu a susținut, la ora 00:30, un discurs la sediul său de campanie în care a revendicat victoria la alegerile prezidențiale, în condițiile în care numărătoarea voturilor arăta că a trecut în fața candidatului pro-rus, iar voturile care mai erau de numărat la momentul respectiv proveneau din diaspora occidentală, unde ea s-a bucurat de un sprijin masiv.

Premierul Marcel Ciolacu și alți lideri europeni au felicitat-o la scurt timp după aceea, în timp ce președintele Klaus Iohannis a făcut-o luni dimineață.

Țargrad TV îl citează pe Kirill Fedorov, descris ca un „jurnalist și expert politic”, care afirmă că victoria Maiei Sandu a fost obținută prin „fraude masive”.

„Fraude masive” la alegerile din Republica Moldova, pretinde un „expert” citat de Țargrad TV

„Acesta este rezultatul. Prin fraude masive, neadmiterea alegătorilor din opoziție în urma unor ilegalități și chiar ‘exploatarea’ fie a podului din Transnistria, fie a secțiilor de votare, Maia Grigorievna rămâne la cârmă (…) Occidentul nu a reușit deloc să creeze o enclavă rusofobă în Moldova, motiv pentru care a fost nevoie de [diaspore] și fărădelege”, susține el, fără a prezenta dovezi în acest sens.

Jurnaliștii de la Țargrad TV acuză și că Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a deschis doar două secții de votare în Rusia, ambele la Moscova, în timp ce în Italia au fost deschise 60. Guvernul de la Chișinău a explicat numărul mic de secții prin faptul că nu poate asigura securitatea în mai multe întrucât Rusia este o țară aflată în război.

Potrivit unor estimări locale, în Rusia sunt 500.000 de cetățeni moldoveni, iar gestul de a pune doar două secții la dispoziție a fost îndelung criticat încă de la începutul organizării alegerilor. Țargrad TV concluzionează că 350.000 de voturi au fost astfel „furate” candidatului pro-rus Stoianoglo.

„Nu contează dacă Sandu a câștigat sau ‘a câștigat’. Și lăsați-o pe [Kamala] Harris să câștige sau să ‘câștige’. Acest lucru ne va scuti în Rusia de așteptări nejustificate și de înmuiere. Claritatea este întotdeauna mai bună decât iluziile. Chiar și cele mai drăguțe”, a declarat pentru Tsargrad TV  Valentin Bogdanov, șeful redacției din New York a unei alte televiziuni ruse, VGTRK.

Cine este Konstantin Malofeev, oligarhul care finanțează propaganda rusă în Europa

În vârstă de 50 de ani, Malofeev este considerat unul dintre principalii finanțatori ai separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. Justiţia americană l-a pus sub acuzare pentru că a încercat să achiziţioneze şi să gestioneze în secret instituţii mass-media din întreaga Europă, încălcând sancţiunile care îl privesc.

Konstantin Malofeev este un bancher ale cărui afaceri includ grupul media Țargrad, care sprijină Kremlinul. Cunoscut drept „oligarhul ortodox” datorită sprijinului său pentru biserica condusă de patriarhul Kirill, Malofeev consideră invazia Rusiei în Ucraina un „război sfânt”.

Malofeev şi-a direcționat averea pentru construirea unui imperiu media al cărui post de televiziune creştin-ortodox Ţargrad a devenit o armă de propagandă a regimului lui Vladimir Putin. Acesta l-ar fi angajat pe fostul colonel FSB Igor Ghirkin pentru a asigura securitatea, iar Ghirkin a devenit ulterior comandant paramilitar şi apoi ministru autoproclamat al apărării în regiunea separatistă Doneţk din estul Ucrainei, în timp ce un alt fost asociat al lui Malofeev a fost instalat ca guvernator.

Konstantin Malofeev s-a numărat printre personalităţile ruse care au fost sancţionate de UE şi apoi de SUA încă din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei.

Cu toate acestea, în următorii trei ani el a rămas client al firmei cipriote de contabilitate şi servicii offshore MeritServus, ai cărei funcţionari se pare că au ajutat companiile legate de Malofeev să mute bani şi să facă împrumuturi, inclusiv în dolari americani.

MeritServus a fost plasată sub sancţiuni de către guvernul britanic după dezvăluiri ale The Guardian despre rolul său în transferul de fonduri pentru fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, oligarhul Roman Abramovici, şi el vizat de sancţiuni occidentale.

Într-un editorial publicat de Țargrad TV în luna iunie, Konstantin Malofeev a propus lovirea Olandei cu rachete cu rază lungă pentru a distruge fabrica ASML, despre care scria că „depinde întreaga lume”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.