Astăzi, la Parlament, au avut loc audieri publice pe subiectul majorării tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale. Astfel, ministrul Energiei, Victor Parlicov, directorul ANRE, Alexei Taran, dar și directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, au venit cu explicații și au răspuns la întrebări.

Ultimul update: 03.12.2024, 10:46 Publicat:03.12.2024, 09:48

UPDATE 10:53 Vadim CEBAN, DIRECTORUL MOLDOVAGAZ: „În cadrul achizițiilor la Moldovagaz nimeni nu s-a implicat, nici un fel de politică. Ce ține de prețul și costul achizițiilor pentru anul acesta ele au fost confirmate prin decizia Consiliului de observatori de aprobarea bugetului. Deci asta este politicul corporativ care este pentru noi.”

UPDATE 10:50 Vadim CEBAN, DIRECTORUL MOLDOVAGAZ: „În general eu menționez că dacă vorbim de orice interprindere, care activează inclusiv pe piața liberă, nu trebuie să se implice în această activitate. Este regulatorul care trebuie să ntervină după caz. Eu nu am primit nici o indicație și acest proces verbal al ministerului a fost unul mai mult consultativ. Deci noi tot am așteptat că în luna septembrie către octombrie să fie cotațiile mai mici, dar ce s-a întâmplat, s-a întâmplat.”

UPDATE 10:46 Victor Parlicov a declarat că Ministerul Energie monitorizează piața și încearcă să găsească soluții. Acesta a mai spus că la nivel politic s-au făcut toate demersurile necesare și Ministerul s-a adresat după sprijin către partenerii din România ca să obțină un contract cu preț preferențial. Iar acum această discuție s-a transferat la nivel de prim-miniștri.

UPDATE 10:35 Întrebat de ce nu s-a achiziționat gaz atunci când prețul era mai mic, în perioada mai-iunie, directorul Moldovagaz a spus că în luna mai nu au fost volume destule.

Vadim CEBAN, DIRECTORUL MOLDOVAGAZ: „Noi în luna mai, pentru iunie am avut trei licitații eșuate la BRM. Perioada lunii mai începe cererea din partea companiilor europene, noi dacă am fi mers în luna mai și am fi procurat și cu toate costurile de importare, furnizare, depozitare în România, am fi avut prețuri de 43 euro MW / oră.”

UPDATE 10:30 Vadim CEBAN, DIRECTORUL MOLDOVAGAZ: „Pentru anul acesta, începând cu luna ianuarie, februarie, noi am venit cu ideea ca toate achizițiile de gaz pentru malul drept să fie achiziționate pe platforma BRM EST. Dacă vorbim despre achizițiile pentru sezonul rece, pentru consum, începând cu lunile octombrie 2024 și consumul până în martie 2025 inclusiv, este necesar de circa 725 milioane metri cubi. La moment avem achiziționate circa 563 milioane metri cubi, avem acoperite lunile decembrie și ianuarie. Asta înseamnă pentru întreg sezonul rece 80% suntem cu necesarul de consum achiziționat pentru consumatorii noștri. Astăzi mai sunt licitații la BRM pentru procurarea gazelor naturale pentru februarie și în paralel în continuu procurăm pentru luna martie. În total trebuie să achiziționăm pentru februarie și martie 163,4 milioane metri cubi de gaz.”

UPDATE 10:15 Alexei TARAN, DIRECTOR ANRE: „Dacă nu se intervenea urgent și promot, urma să se înceapă o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc este că intrăm în lunile de iernă, cu un volum mare de consum. Orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial, doar la sfârșitul lunii decembrie urma să înregistrăm în jur de 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel, s-a impus necesitatea intervenței urgente în prețuri pentru a stopa această acumulare și a evita viabilitatea economică a furnizorului și orice valoare a devierilor acumulate necesită a fi compensate în perioadele următoare. Astfel, ANRE a solicitat furnizorului să intervină urgent cu calculul de preț și solicitarea.”

UPDATE 10:08 Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Lucrul din minister este nu despre vinderea și cumpărarea gazului, de comercializarea gazului se ocupă companiile. Evident că subiectul de gaze, achizițiile, tarifele sunt subiecte sensibile și în sensul ăsta noi nu putem să ne ținem departe și ne implicăm. Noi putem să spunem că din cauza că nu avem propriul gaz, îl cumpărăm de pe piața internațională și tot lucru acesta îl fac companiile. Guvernul la rândul său face demersurile necesare la nivel politic pentru a deschide oportunități. Guvernul își are un rol important și în mecanismul de compensații și aici tot trebuie să facem demersurile și la nivel politic pentru a obține finanțare, inclusiv pentru a obține prețuri preferențiale de la companii de stat pentru gaze, dar în rest instrumentul prin care intervine Guvernul este să compenseze creșterile tarifare.”

UPDATE 10:02 Radu MARIAN, PREȘEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET, FINANȚE: „O să audiem patru instituții, vom începe cu ministerul Energiei, apoi două compani - Energocom și Moldovagaz.”

Începând cu 1 decembrie gazul se va scumpi. Consumatorii casnici vor plăti peste 16 lei pentru un petru cub de gaz, ceea ce înseamnă o creștere a tarifului cu 27 la sută. Decizia a fost luată săptămâna trecută, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la cererea Moldovagaz. Agenția motivează decizia prin creșterea prețului la gaz pe piața internațională și nu este exclusă o altă majorare în această iarnă.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.