Rata inflatiei in Moldova continua sa scada, iar in luna octombrie a atins valoarea de 6,3 la suta. Datele au fost prezentate de guvernatorul Bancii Nationale, care a precizat ca descrestrea a fost influentata de evolutiile preturilor si tarifelor la energia electrica si gaze naturale. Daca e sa vorbim de preturile la produsele alimentare, expertii afirma ca aceastea continua sa creasca, dar intr-un ritm mult mai lent decat acum doi ani cand a venit pandemia si apoi razboiul.
Octavian ARMASU, GUVERNATOR BNM: „Inflatia a continuat sa scada pe parcursul anului curent. Dinamica aceasta a fost sustinuta de mai multi factori, in primul rand de deciziile noastre de politica monetara anterioare, dar si de o cerere interna modesta, o apreciere a ratei de schimb si de anumite evolutii in ceea ce tine preturile la energie si tarifele la energia electrica si gaze naturale.”
Octavian Arasu sustine ca valul inflationist s-a consumat, iar acum e nevoie de recuperare si crestere economica. Potrivit prognozelor, rata medie a inflatiei anuale va constitui 13,6 la suta in acest an, iar in 2024 va fi 4,5 procente. In acelasi timp, Armasu a precizat ca in ceea ce priveste consumul casnic, tendinta inca e negativa.
Octavian ARMASU, GUVERNATOR BNM: „Observam ca si in trimestrul doi consumul casnic este in zona negativa, deci este slab, el la noi este componenta principala a cererii, este si formarea bruta de capital si exporturile, respectiv au au scazut si importurile.”
Consumul ar putea sa revina un pic in directia pozitiva in trimestrul trei al acestui an, prognozeaza BNM. Expertii sustin ca acest trend se explica prin faptul ca scadearea ratei inflatiei nu inseamna si scadearea preturilor la produsele alimentare in special.
Veaceslav IONITA, EXPERT IDIS VIITORUL: „Scadearea ratei inflatiei nu inseamna scadearea preturilor. Ele continua sa creasca, dar cresc cu mult mai lent. Totusi, trebuie sa spunem ca dupa doi ani de zile de socul preturilor, in ultimii doi ani preturile au crescut mai mult decat, in 22 de ani nu am avut asa ceva, deci avem o crestere cumulativa de peste 50%, ceea ce costa inainte 100 de lei, acum costa 150 in mediu. Evident, populatia a primit cea mai mare lovitura.”
In acest an avem o temperare a preturilor, dar totusi acestea nu se duc in jos, iar majorarile salariale nu au fost suficiente ca sa sustina puterea de cumparare a populatiei, mai spun expertii.
Veaceslav IONITA, EXPERT IDIS VIITORUL: „La noi inflatia a fost miscata in sus de doi factori, resursele energetice care au crescut fara precedent in Republica Moldova si doi produsele alimentare care au inregistrat o crestere fara precedent in intreaga lume, fara precedent in ultimii 40 de ani. Ceea ce ne duce acum in jos inflatia, tot, de unde a venit boala de acolo si se lecuieste, sunt resursele energetice care chiar s-au ieftinit si produsele alimentare care nu se mai scumpesc, iar perioada de vara chiar s-au ieftinit.”
Acum un an, rata inflatiei in Moldova a ajuns la cel mai inalt nivel, in luna octombrie, cand a atins 34,6 la suta. Incepand cu anul curent, insa, tendinta a fost descrescatoare.