In Republica Moldova va fi creat Centrul National de Aparare Informationala si Combatere a Propagandei, cu denumirea generica „Patriot”. Presedintele Maia Sandu a lansat o initiativa legislativa in acest sens si spune ca institutia va avea responsabilitatea de a combate propaganda si atacurile hibride lansate de Rusia la adresa tarii noastre.

Ultimul update: 29.05.2023, 09:05 Publicat:29.05.2023, 09:05

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Anunt initiativa legislativa de a crea o institutie care sa combata propaganda daunatoare statului Republica Moldova si sa apere cetatenii nostri de manipulare si de atacurile propagandistice constante. Voi propune Parlamentului spre adoptare crearea Centrului national de aparare informationala si combatere a propagandei, denumit simbolic - PATRIOT.”

Sefa statului a mentionat ca Centrul „Patriot” va avea misiunea de a coordona si implementa politica statului in domeniul securitatii informationale si de a asigura comunicarea strategica in vederea identificarii, prevenirii si combaterii dezinformarii la nivel national. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Institutia va avea doua responsabilitati de baza: 1. sa transmita informatii veridice catre publicul larg si sa asigure un dialog constant cu cetatenii, precum si sa colaboreze cu toate institutiile statului in vederea promovarii intereselor nationale si cresterii rezistentei societatii noastre in fata dezinformarii; 2. sa identifice, sa evalueze si sa combata dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenintarile hibride si dezinformare asupra securitatii nationale.”

In cadrul briefingului de presa, presedintele a subliniat ca Moldova are nevoie de masuri concrete, coerente si un plan bine pus la punct care sa raspunda amenintarilor la adresa cetatenilor nostri, oadata ce zi de zi, Kremlinul si gruparile criminale lanseaza atacuri hibrite utilizand arma propagandei.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Rusia nu poate ataca militar tara noastra, dar o ataca constant informational, prin minciuna, propaganda, dezinformare. Zi de zi, Kremlinul si gruparile criminale lanseaza atacuri hibrite utilizand arma propagandei, pentru a semana ura in Republica Moldova, pentru a slabi incredereanoastra unii in altii si increderea in statul nostru.  Planul celor care lanseaza falsuri si contribuie la propagarea lor, este sa provoace frica, cearta si astfel si sa isi realizeze scopurile meschine, pentru ca nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizeaza cu sume imense raspandirea miniciunilor in mass-media si pe retele sociale, finanteaza cu bani murdari grupari criminale, care incearca sa ne orpeasca din drumul nostru de a ne dezvolta tara.

Miciunile difuzate la televizor si pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacati in prezent. Cu sume imense de bani, cu fabrici de trolle care lucreaza 24 din 24 se inceraca slabirea Moldovei prin atacuri repetate. Propaganda este o amenintare directa la securitatea tarii si pune in pericol viitorul liber, democratic si prosper al Moldovei. Din pacate avem pe teritoriul Republicii Moldova, persoane si retele, bine puse la punct, platite cu bani mudari care servesc interesele straine tarii noastre si au un singur rol, sa creeze falsuri, sa propage minciunile Kremlinului si sa blocheze drumul Moldovei spre Uniunea Europeana.”

Proiectul initiativei legislative urmeaza sa fie publicat maine pe pagina institutiei prezidentiale pentru consultari publice, iar pana la sfarsitul lunii iunie va fi transmis Parlamentului. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.