Scopul crizei umanitare provocate de Kremlin în regiunea transnistreană este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Asta a declarat Maia Sandu astăzi după ședința Consiliului Suprem de Securitate, acuzând Federația Rusă că folosește energia ca mijloc de destabilizare, refuzând să-și respecte obligațiile contractuale. Șefa statului susține că nu poate fi vorba de o criză energetică atâta timp cât există căi alternative de aprovizionare cu gaze și energie electrică. Președintele a subliniat că Chișinăul nu blochează tranzitul spre malul stâng al Nistrului.

Ultimul update: 14.01.2025, 13:08 Publicat:14.01.2025, 12:34

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă în ultimii ani a întreprins mai multe încercari și acțiuni de destabilizare a situației pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este o formă de presiune, care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol pentru ca acesta sa fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kemlinului."

Președintele Maia Sandu a acuzat Federația Rusă de acțiuni continue de destabilizare în Republica Moldova, utilizând regimul de la Tiraspol pentru a exercita presiuni asupra Chișinăului.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Nu este criză energetică pentru că există trasee alternative prin care gazele pot să vină. Gazpromul, sau Rusia mai bine zis, Kremlinul, nu a vrut să-și îndeplinească obligațiunile contracutuale. Singura miza, singurul obiectiv este ca sa creeze o situație de nemulțumire pe malul stâng și pe malul drept într-o anumită măsura și să folosească ca deobicei energia ca element de destabilizare.”

Pe de altă parte, chiar dacă nu este pentru prima dată când Federația Rusă utilizează gazul ca element de șantaj energetic împotriva Republicii Moldova, Maia Sandu afirmă că Chișinăul nu va fi un impediment dacă Gazprom va decide să reia livrările de gaze în regiunea transnistreană.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Noi o să permitem ca gazele să ajungă în regiunea transnitreană, ne dorim această criză umanitară să se încheie cât mai repede, dar vom continua să luăm toate măsurile pentru ca să asigurăm securitatea energetică a Republicii Moldova.”

Dacă partea dreaptă a Nistrului va lua în continuare energie electrică produsă pe gaz rusesc gratuit în regiunea transnistreană, nu este clar, șefa statului ezitând să ofere un răspuns clar. Situația din stânga Nistrului a fost subiect de discuție la CSS. Maia Sandu afirmă că Chișinăul a propus Tiraspolului în mod repetat soluții pentru criza energetică, însă autoritățile separatiste de acolo au respins oferta.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „În mod constant au refuzat elaborarea acestor soluții și oferta unui potențial ajutor umanitar și nu doar din partea Chișinăului și a partenerilor de dezvoltare. Trebuie să menționez aici că această ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului pentru malul stâng a fost condiționat de revizuirea acordului vamal al Republicii Moldova și alte lucruri total irelevante pentru această situație.”

Criza energetică din Republica Moldova generată de sistarea livrărilor de gaze de către Federația Rusă la începutul acestei luni  a afectat grav localitățile din regiunea transnistreană și zona de securitate, lăsând locuitorii și instituțiile publice fără energie electrică, termică și gaze naturale.

Citeste si : Starea de urgență în regiunea transnistreană, în sectorul economic, prelungită până pe 8 februarie 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.