Gazprom condiționează livrarea gazului în stânga Nistrului, prin rute alternative, de achitarea pretinselor datorii ale malului drept. Despre asta a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău în care a venit cu detalii despre rezultatele discuțiilor acestuia cu reprezentanții Gazprom de la Snak-Petersburg.

Ultimul update: 27.11.2024, 11:07 Publicat:27.11.2024, 10:52

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Noi atunci când am mers la Sankt Petersburg am avut de discutat două subiect majore - continuitatea livrării gazelor pe malul stâng după 1 ianuarie 2025 și doi - finalizarea procesului de desemnare a consiliului de administrare pentru ca întreprinderea să intre într-un regim normal de funcționare. Totodată, am inclus pe agenda discuțiilor și subiectul pretinselor datorii.

Subiectul livrărilor pe malul stâng. Evident că cei de la Gazprom cunosc bine că există această incertitudine și întrebarea tranzitului prin Ucraina nu ține de partea moldovenească, nu noi sunem cei care putem rezolva această problemă. Dar noi am solicitat să discutăm cu partea ucraineană, să-i convingem a să continuie acest tranzit. Am discutat cu partea ucraineană și noi înțelegem că această decizie ar putea fi luată în ultimul moment. Pentru noi, ar fi un scenariu mult mai simplu că dacă tranzitul prin Ucraina s-ar păstra, pentru noi asta ar fi un scenariu mai simplu, dar există și alte alternative. Sensul vizitei la Sankt Petersburg a fost să ne asigurăm că Gazprom își va onora aceste obligații după 1 ianuarie, indiferent dacă este tranzit sau nu. Dacă nu va fi, atunci vor livra prin alte alternative.”

Parlicov susține că aici au avut o dicuție mai complicată, asta pentru că Cazprom a încercat cumva să lege subiectul livrărilor prin rută alternativă, prin Turcia, de subiectul achitării acelei pretinse datorii aferente malului drept.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: Ei spun că dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci nu se știe ce va fi cu livrările spre malul stâng. Astfel, poziția noastră pe aceste datorii, noi în urma acelui protocol care a fost semnat în 2021, ne-am făcut partea noastră, chiar dacă a fost cu întârziere, noi am reușit să facem acel audit. Auditul a dat o anumită concluzie, practic toată datoria este prescrisă și atunci noi am propus să achităm o parte mică din acele 8 milioane din această datorie. Partea rusă însă nu recunoaște acel audit. ”

Luni, ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit cu reprezentanții Gazpromului pentru a discuta despre livrarea gazelor rusești către regiunea transnistreană. Despre asta au anunțat reprezentanții concernului rus într-o postare pe Telegram.

„În cadrul întâlnirii au fost discutate probleme actuale ale cooperării în sectorul gazelor. În special, părțile au convenit să discute în continuare opțiunile de organizare a livrărilor de gaze naturale rusești către Moldova de la 1 ianuarie 2025, precum și modalitățile de soluționare a datoriilor Moldovagaz SA față de Grupul Gazprom”, se arată în mesajul postat de Gazprom pe Telegram.

Invitația la negocieri a venit din partea Gazprom, în condițiile în care contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025 şi există probabilitatea să nu mai fie reînnoit. În acest context, autoritățile de la noi au acceptat invitația, însă vizita lui Parlicov la Sankt-Petersburg a stârnit mai multe critici din partea experților. Aceștia susțin că inițiativa acestora este o capcană și o umilință pentru noi, întrucât anterior, autoritățile din Moldova menționau că au surse alternative care ajung pentru Republica Moldova, dar și regiunea transnistreană.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.