Deputatii s-au adunat in sedinta plenara a Parlamentului. Pe ordinea de zi au fost 20 de subiecte.

Publicat:23.06.2022, 10:02

UPDATE 18:20 Sedinta s-a incheiat.

UPDATE 17:51 A fost aprobat proiectul de hotarare pentru aprobarea Raportului privind executarea fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala in anul 2021, sustinut de 57 de deputati,  in lectura a II-a.

UPDATE 17:47 A fost aprobat proiectul de hotarare pentru aprobarea Raportului privind executarea fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala in anul 2021, sustinut de 68 de deputati,  in prima lectura.

UPDATE 17:08 A fost aprobat proiectul de hotarare pentru aprobarea Raportului privind executarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021, sustinut de 68 de deputati,  in prima lectura.

UPDATE 16:35 A fost aprobat proiectul de hotarare pentru aprobarea Raportului privind executarea bugetului de stat pe anul 2021, sustinut de 62 de deputati,  in prima lectura.

UPDATE 15:43 A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea articolului 20 din Legea ocrotirii sanatatii nr.411/1995, sustinut de 77 de deputati,  in lectura a II-a. 

UPDATE 15:35 A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la fabricarea si circulatia alcoolului etilic si a productiei alcoolice nr.1100/2000 (art.1, 5) nr. 138 din 14.04.2022, sustinut de 75 de deputati, in prima lectura.  

UPDATE 15:18 A fost aprobat proiectul de lege pentru aprobarea Acordului de grant dintre Republica Moldova si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea asistentei tehnice ”Activitati preparatorii aferente unui proiect privind locuintele sociale”, sustinut de 76 de deputati, in lectura a II-a. 

UPDATE 15:15 A fost aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finantare dintre Republica Moldova si Asociatia Internationala de Dezvoltare in vederea realizarii Proiectului ”Securitatea aprovizionarii cu apa si sanitatie in Moldova”, sustinut de 78 de deputati, in lectura a II-a.

UPDATE 15:13 A fost aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) in calitate de Agentie de implementare pentru Fondul Global de Mediu (GEF) – (a patra finantare aditionala) in cadrul Proiectului ”Agricultura Competitiva in Moldova (MAC-P)”, sustinut de 74 de deputati, in lectura a II-a.

UPDATE 15:10 A fost aprobat proiectul de lege pentru proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului, prin schimb de scrisori, la Acordul de finantare (a treia finantare aditionala) dintre Republica Moldova si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (Credit nr.6749-MD) in vederea realizarii Proiectului ”Agricultura Competitiva in Moldova (MAC-P)”, sustinut de 57 de deputati, in lectura a II-a.

UPDATE 15:05 A fost aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului, prin schimb de scrisori, la Acordul de finantare (a doua finantare aditionala) dintre Republica Moldova si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (Credit nr.5858-MD) in vederea realizarii Proiectului ”Agricultura Competitiva in Moldova (MAC-P)”, sustinut de 55 de deputati, in lectura a II-a.

UPDATE 14:53 A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.8/2022 privind atragerea imprumutului de stat extern din partea Fondului Monetar International prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF), sustinut de 56 de deputati, in lectura a II-a.

UPDATE 14:50 A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.7/2022 privind atragerea imprumutului de stat extern din partea Fondului Monetar International prin intermediul mecanismului de finantare extinsa (EFF), sustinut de 55 de deputati, in lectura a II-a.

UPDATE 14:45 A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative: Legea nr.414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse de autovehicule (art.8, 11, 12); Codul contraventional al Republicii Moldova nr.218/2008, sustinut de 58 de deputati, in prima lectura.

UPDATE 14:30 Deputatii au revenit in sedinta dupa pauza.

UPDATE 13:13 Presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anuntat pauza pana la ora 14:20.

UPDATE 13:12 A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea anexei la Legea nr.668/1995 pentru aprobarea Listei unitatilor ale caror terenuri destinate agriculturii raman in proprietatea statului, sustinut de 70 de deputati, in prima lectura.

UPDATE 12:55 Starea de urgenta in contextul securitatii aprovizionarii Republicii Moldova cu resurse energetice a fost prelungita pentru 45 de zile, sustinut de 59 deputati.

UPDATE 10:30 Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:„Solicitam prelungirea starii de urgenta pentru 45 de zile, pe intreg teritoriul tarii, incepand cu 24 iunie 2022. Efectele razboiului afecteaza si conexiunile comerciale si lanturile logistice. Aprovizionarea cu produse petroliere, suprasolicitand totodata infrastructura de transport din Republica Moldova, prin urmare sunt necesare redimensionarea si reevaluarea solutiilor masurilor care sa consolideze aceste procese de importanta vitala in Republica Moldova si in intreaga regiune. In conditiile actuale in care se pastreaza in continuare riscul in privinta securitatii aprovizionarii Republicii Moldova cu energie electrica, gaze naturale si produse petroliere. Prelungirea starii de urgenta este importanta pentru a dispune de posibilitatea de interventie promta in cazul necesitatii luarii unor decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice si mentinerea securitatii energetice a statului”, a declarat Natalia Gavrilita de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. 

UPDATE 10:29 Prim-ministrul cere de la tribuna Parlamentului prelungirea starii de urgenta pentru inca 45 de zile, in contextul securitatii aprovizionarii  cu resurse energetice.

UPDATE 10:21 Ordinea de zi a fost aprobata.

UPDATE 10:18 Debutatii BCS cer audierea in plenul Parlamentului a prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilita

UPDATE 10:15 Deputatii SOR cer audierea in plenul Parlamentului a ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Va felicit cu Ziua suveranitatii Republicii Moldova si va doresc ca urmatorul eveniment sa fie integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Tot astazi sarbatorim si ziua functionarului public.”

UPDATE 10:04  Din 101 deputati s-au inregistrat prezenta 90 de deputati.

UPDATE 10:03 Sedinta a inceput.