La trei ani de la începutul războiului din Ucraina, lideri din 13 țări s-au reunit la Kiev, pentru a-și reafirma sprijinul față de țara atacată de Rusia. Alți 24 de lideri internaționali participă prin videoconferință, într-un moment crucial pentru evoluția conflictului.

Ultimul update: 24.02.2025, 12:40 Publicat:24.02.2025, 11:40


UPDATE 14:30 Partea oficiala a summitului s-a incheiat.

UPDATE 14:10 Guvernul Marii Britanii a anunțat 107 noi sancțiuni împotriva Rusiei . Într-o declarație, ministrul de externe David Lammy a spus:

"Acțiunea de astăzi, cea mai mare din aproape trei ani, subliniază angajamentul Regatului Unit față de Ucraina.

Fiecare linie de aprovizionare militară întreruptă, fiecare rublă blocată și fiecare factor favorizant al agresiunii lui Putin expus este un pas către o pace dreaptă și durabilă.

Pacea durabilă va fi atinsă doar prin putere. De aceea, ne concentrăm pe punerea Ucrainei în cea mai puternică poziție posibilă.

Pe măsură ce lumea marchează piatra sumbră a invaziei la scară largă a lui Putin, care intră în al patrulea an, nu putem și nu vom întoarce spatele Ucrainei în lupta lor pentru securitatea noastră comună.

UPDATE 13:50 Taoiseach Micheál Martin a spus că este important să ne amintim că, după trei ani de război, „Rusia nu și-a atins obiectivele pe care și-a propus atunci când a invadat legal Ucraina”. El a spus „Trebuie să ne amintim asta și să luăm mângâiere și putere din asta, pentru că unitatea rezistenței a avut un impact”.

Liderul Irlandei a continuat spunând: „Ceea ce trebuie să rezolvăm acum este să ne asigurăm că Rusia nu este niciodată răsplătită pentru ceea ce a făcut acum trei ani. „

Martin a spus:

"Pentru o țară mică precum Irlanda, ordinea bazată pe reguli internaționale este în cele din urmă singura bază pentru securitatea noastră. Și de aceea războiul, [unde] Ucraina și-a apărat integritatea și suveranitatea, este atât de important pentru națiunile mici din întreaga lume. Protejați și luptați pentru a susține principiile Cartei ONU, în ceea ce privește suveranitatea și integritatea, dar și în ceea ce privește ordinea bazată pe reguli. Și în acest context, Europa a fost unificată, a fost fermă până acum, iar noi, în Irlanda, suntem alături de voi.

El a spus că Irlanda va sprijini noi sancțiuni împotriva Rusiei și că „cei care se angajează în invazii ilegale și brutale și care încalcă principiile de bază ale regulilor internaționale și ale suveranității trebuie să știe că, în cele din urmă, trebuie să existe un preț pentru distrugere”.

Irlanda, care are o politică de neutralitate de lungă durată, ar fi „contribuit mai mult financiar pe toate fronturile și în toate domeniile”.

UPDATE 13:45 Premierul norvegian Jonas Gahr Støre tocmai a stârnit niște hohote de râs în sala de la Kiev, spunând că Europa implicată în această dezbatere este mai mult decât UE27, apoi adăugând ca o parte dintr-o săpătură clară pe Viktor Orbán din Ungaria , „poate nu toți cei 27”.

Ideea lui mai amplă a fost că orice soluție a conflictului se va baza și pe Norvegia și Marea Britanie din afara UE, a spus că „Turcia trebuie să fie în ecuație”, și a ridicat și asistența Canadei – stârnind, de asemenea, râsete cu o glumă despre comentariile expansioniste nord-americane ale lui Donald Trump, sugerând „Cumparam Canada ca să le putem recupera”.

Totuși, el a avut o idee serioasă, spunând că Europa nu poate pur și simplu „să-și plângă drumul către masă” și că singura modalitate de a-l determina pe președintele american Donald Trump să-și ia în serios cererile ar fi să vină dintr-o poziție de forță.

El a ridicat riscul ca Europa să aibă o voce împărțită, spunând „pentru acest grup mai mare, trebuie să ne unim și să facem lucrurile semnificative. [Președintele francez Emmanuel] Macron se află astăzi la Washington. [Prim-ministrul Marii Britanii Keir] Starmer peste câteva zile, dar trebuie să aducem asta împreună. Pentru că dacă nu o facem, nu există o voce europeană și atunci pur și simplu suntem mult mai slabi.”

UPDATE 13: 35 Vorbind printr-un link video cu liderii mondiali reuniți la Kiev, premierul Marii Britanii a spus că comentariile recente ale președintelui american Donald Trump au „schimbat conversația globală” și „au creat o oportunitate”.

El a spus evenimentului „Sprijin Ucraina” de la Kiev:

"Trebuie să aducem puterea noastră colectivă în efortul de pace. Președintele Trump a schimbat conversația globală în ultimele săptămâni și a creat o oportunitate. Acum trebuie să facem corect fundamentele. Dacă vrem ca pacea să dureze, Ucraina trebuie să aibă un loc la masă, iar orice reglementare trebuie să se bazeze pe o Ucraine suverană, susținută cu garanții de securitate puternice.

Starmer a continuat să repete o ofertă pe care a făcut-o anterior, potrivit căreia Marea Britanie ar fi dispusă să pună trupe de menținere a păcii pe teren în Ucraina pentru a menține integritatea oricărui acord de pace. El a spus:

"Marea Britanie este pregătită și dispusă să sprijine acest lucru cu trupe pe teren, cu alți europeni și cu condițiile potrivite. Și, în ultimă instanță, un mecanism de protecție al SUA va fi vital pentru a descuraja Rusia să lanseze o nouă invazie în doar câțiva ani.

UPDATE 13:30 Starmer: oamenii din Marea Britanie sunt cu Ucraina „azi și în fiecare zi”

Descriind astăzi „această aniversare sumbră” a „invaziei barbare a Rusiei”, premierul britanic Keir Starmer a adus un omagiu conducerii lui Volodymyr Zelenskyy și a spus că toată lumea din Marea Britanie „de la Majestatea Sa regele, până la lucrătorii NHS care se oferă voluntari în spitalele din Ucraina , până la comunitățile care și-au refugiat inima și ucraineană în fiecare zi”.

El a spus: „Am fost plini de admirație pentru răspunsul incredibil al poporului ucrainean. Vocile lor trebuie să fie în centrul demersului pentru pace.”

Spunând că este un „timp pentru unitate”, el a spus „credem în Ucraina de astăzi și în potențialul incredibil al țării de a prospera în anii următori”, adăugând „vom fi mereu alături de Ucraina și de aliații noștri, împotriva acestei agresiuni și pentru o pace dreaptă și durabilă”.

El a spus că Regatul Unit oferă mai mult sprijin militar în 2025 decât oricând.

UPDATE 13:27 Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei, a spus că „poporul ucrainean poate conta pe Spania” și „va fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie și atât cât ai nevoie”.

„Urmează luni dificile, dar sunt convins că la sfârșitul acestei perioade groaznice, libertatea și democrația vor prevala asupra violenței și autoritarismului” și „Orice s-ar întâmpla în lunile următoare, aderarea ucrainenilor la Uniunea Europeană este cea mai importantă victorie pentru poporul ucrainean”.

UPDATE 12:57 Președintele finlandez: „Nu puteți avea încredere în Vladimir Putin”

Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a avertizat luni că omologul său rus, Vladimir Putin, nu este o persoană de încredere.

„Nu puteți avea încredere în Vladimir Putin, nu puteți încheia o înțelegere cu Putin, pentru că asta înseamnă și o înțelegere cu China”, a declarat Stubb în cadrul unui summit internațional la Kiev, cu ocazia celei de-a treia aniversări a invaziei ruse.

UPDATE 12:50 Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a ținut un discurs unde a menționat că Ucraina trebuie să fie puternică până când se poate ajunge la o pace justă și durabilă.

UPDATE 12:40 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs.

„Securitatea ucraineană este esențială atât pentru România cât și pentru întreg continent european. În aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturi de pace, trebuie să să continuăm sprijinul pentru Ucraina nu numai acum ci și în etapele care vor urma în procesul de pace și cel de reconstrucție”, a spus Bolojan, care și-a exprimat respectul “pentru curajosul popor ucrainean care luptă cu eroism și sacrificii enorme împotriva agresiunii ruse”.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE RM: „Suntem alături de Ucraina în obținerea unor garanții concrete care vor aduce o pace durabilă. Susținem măsuri care întăresc securitatea Ucrainei și previn o agresiune viitoare. Nu este vorba doar despre Ucraina—este vorba despre securitatea tuturor.

Și să fie clar: Putin nu se va opri la Ucraina.

De aceea, răspunsul nostru trebuie să fie ferm. Sprijinul nostru – de neclintit. Ucraina nu luptă doar pentru ea. Luptă pentru noi toți.

Atâta timp cât Ucraina rezistă, Moldova rezistă, Europa rezistă.

Să ne asigurăm că nu doar asistăm, ci acționăm.

Moldova este de partea Ucrainei. Moldova este de partea libertății. Și, împreună, vom face tot ce ne stă în putere pentru ca pacea adevărată să triumfe.”

Citeste si : Președintele Maia Sandu a ținut un discurs la summitul din Kiev: „Să fie clar: Putin nu se va opri la Ucraina. De aceea, sprijinul nostru trebuie să fie de neclintit. Ucraina luptă pentru noi toți” - VIDEO

UPDATE 12:39 Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, ține un discurs în cadrul summit-ului prin videoconferință.

UPDATE 12:35 Uniunea Europeană va debloca un ajutor pentru Ucraina de 3,5 miliarde de euro în martie, mai devreme decât era prevăzut, anunță președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 11:55 Oficiali ucraineni: „Am rezistat atunci, trebuie să rezistăm și acum”

UPDATE 11:48 Președintele Zelenski a deschis summitul cu un discurs în care a mulțumit soldaților căzuți în războiul împotriva Rusiei.

„Astăzi puteți vedea capitala noastră, puteți vedea oamenii noștri.”

„Pentru acei lideri care au ajuns în Ucraina, am început această zi prin a aduce un omagiu soldaților noștri care și-au dat viața pentru țara noastră.”

„Liderii – offline și online – susțin suveranitatea noastră, integritatea noastră teritorială și suntem cu toții conștienți că acesta este un război neprovocat și criminal al Rusiei împotriva Ucrainei.”

UPDATE 11:32 Summitul de la Kiev a început

Printre liderii prezenți la summitul de la Kiev se numără: Pedro Sanchez, premierul Spaniei, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Uniunea Europeană a aprobat luni un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce președintele american Donald Trump face presiuni pentru negocieri privind viitorul Ucrainei. Pachetul include o interdicție privind deservirea rafinăriilor de petrol și gaze, dar nu include o interdicție totală privind gazele naturale lichefiate rusești.