Organele de drept au deconspirat planurilor de destabilizare a Republicii Moldova de către activiștii unui partid declarat neconstituțional, urmare a 88 de percheziții desfășurate miercuri. Despre asta, au anunțat în cadrul unui briefing de presă șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața și procurorul-șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună.

Publicat:17.10.2024, 11:56

Perchezițiile au fost desfășurate în rezultatul documentării de către poliție a acțiunilor grupului infracțional începând din iulie 2024, ai căror membri își planificaseră culminarea acțiunilor de dezordine în masă în preajma alegerilor prezindențiale și referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, stabilit pentru 20 octombrie 2024.

Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP: „Începând cu luna iunie curent, in mod regulat pe teritoriul Rusiei au mers mai multe persoane pentru instruiri. Acolo, aceste persoane au fost pregătite pentru proteste în masă și comportamente care trebuie sa le manifeste. Aceștia ar fi fost instruiți pentru dezbinare națională, destabilizarea ordinii constituționale, tactici de provocare a organelor de menținere a ordini publice, utilizarea armelor și a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale, confruntarea fizică cu forțelor de ordine în timpul protestelor, confecționarea și utilizarea articolelor de incendiere și a explozibilelor artizanale, manevrarea dronelor cu atașament special pentru exploziv sau incendiere. Doar pe parcursul ultimelor zile în cadrul măsurilor procesual-penale și a perchezițiilor de la aceste persoane au fost ridicați peste 1,6 milioane de lei, dar și alte obiecte care urmau să fie utilizate la proteste pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, organizate fie sub pretextul că ar fi eliminați anumiți candidați, sau că s-ar fi falsifica alegerile.”

Totodată, directorul SIS a anunțat că în ultimele luni au fost colectate o serie de informații cu privire la tentative de destabilizare a ordinii constituționale în contextul alegerilor, iar aceste informații au fost expediate către PCCOCS și IGP. 

Alexandru Musteața, directorul SIS: „Începând cu luna mai 2024, oligarhul fugar, Ilan Șor, a finanțat deplasarea unor grupuri de tineri la Moscova. Dintre aceștia, o parte au fost selectați pentru antrenamente mult mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia. Acești tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare Wagner și identitatea numită „Firma”. În aceste tabere erau antrenați provocatori care urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și chiar extremiste în contxtul alegerilor.”

Citeste si : Percheziții la Bălți în cadrul unei acțiuni de contracarare a fraudării alegerilor prezidențiale. Mai multe microbuze cu mascați de la „Fulger” - surprinse în oraș - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.