Astazi au avut loc primele audieri publice desfasurate de Comisia de ancheta  pentru elucidarea tuturor circumstantelor care au dus la spalarea banilor in proportii deosebit de mari prin intermediul judecatoriilor si al institutiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

Publicat:11.12.2020, 16:09

La audieri au participat 5 din 7 membri ai comisiei, deputati din toate fractiunile parlamentare: Inga Grigoriu - presedinta Comisiei, Alexandr Suhodolski - vicepresedinte al Comisiei, Dumitru Alaiba - secretarul Comisiei, precum si Ludmila Guzun, Vladimir Cebotari.

Pe durata consultarilor, Comisia a analizat anii de referinta 2010-2014, perioada in care a fost pusa in aplicare o schema inedita de recunoastere, prin intermediul deciziilor judecatoresti, a unor datorii fictive, cu sume impresionante si contracte false intre zeci de companii offshore.

Membrii comisiei de ancheta au audiat reprezentantii Serviciului Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Vasile Sarco, directorul institutiei si Evghenii Sirbu, director adjunct.

Directorul Serviciului, Vasile Sarco a vorbit despre anul 2010, in care serviciul a receptionat de la o unitate bancara o informatie privind tranzactia suspecta cu implicarea mai multor actori. Astfel, ca toate tranzactiile suspecte pe durata investigatiilor au fost analizate si cercetate de catre serviciu.

Reprezentantii Serviciului Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au mai declarat ca in perioada 2011 – 2014 au fost efectuate trei controale tematice, unul la intregul sistemul bancar. Tododata, serviciul a acumulat dosarele interne de la institutia bancara vizata, dar si a sesizat aproximativ 100 de state pentru obtinerea informatiilor.

De asemenea, potrivit directorului adjunct Evghenii Sirbu, in total este vorba despre sume de miliarde care figureaza in tranzactiile suspecte, bani care au ajuns in 62 de state ale lumii.

In context, directorul SPCSB, Vasile Sarco a precizat ca institutia detine multe informatii confidentiale care nu pot fi transmise intr-o forma publica. „Volumul de informatii este extrem de masiv si am fi vrut o sedinta inchisa in formatul prezentei fizice”.

In urma evolutiilor mentionate, reprezentantii serviciului au mai declarat ca au fost instituite entitati speciale de raportare a cazurilor de spalare a banilor si tranzactii dubioase pe teritoriul Republicii Moldova, acestea insa, trebuie sa intruneasca o serie de cerinte stabilite de SPCSB.

Presedintele comisiei, Inga Grigoriu a declarat ca in cadrul sedintei „au aparut mai multe elemente noi, curioase si in perioada imediat apropiata, neaparat vor organiza o sedinta inchisa pentru a fi analizate informatiile confidentiale”.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstantelor care au dus la spalarea banilor in proportii deosebit de mari prin intermediul judecatoriilor si al institutiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creata la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotararea nr. 9 a Parlamentului.

Aceasta are drept scop identificarea celor vinovati, tragerea lor la raspundere in conformitate cu legislatia Republicii Moldova, cat si purificarea institutiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect in schema respectiva.