Adunarea Generala a Procurorilor a fost amanata in urma solicitarilor a trei procurori care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting pentru functia de membru in Consiliul Superior al Procurorilor, dar in privinta carora Curtea Suprema de Justitiei a dispus reevaluarea. Acestia si-au motivat solicitarile prin faptul ca nu ar exista inca o solutie in privinta lor. Astfel sedinta de astazi a fost amanata pana cand vor exista aceste decizii ale Comisiei prevetting in privinta celor trei candidati.

Ultimul update: 23.08.2023, 11:33 Publicat:23.08.2023, 10:01

UPDATE 12:54 Sedinta de astazi a Adunarii Generala a Procurorilor a fost amanata, pana cand vor exista deciziile Comisiei Pre-Vetting in privinta celor trei candidati.

UPDATE 12:45 Solicitarea celor trei candidati a fost sustinuta de 258 de procurori. 

UPDATE 12:00 Cei trei candidatii care nu au sustinut evaluarea Comisie Pre-Vetting, dar urmeaza sa fie reevaluati, au explicat de ce cer amanarea Adunarii Generale a Procurorilor. 

UPDATE 11:27 Presedintele Consiliul Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc prezinta raportul de activitate a Consiliului.

UPDATE 11:25 A fost aprobata ordinea de zi a sedintei, cu 398 de voturi. 

ORDINEA DE ZI

  1. Audierea raportului de activitate a Consiliului Superior al Procurorilor;
  2. Examinarea cerilor procurorilor Codreanu, Girbu si Gadcov;
  3. Alegerea membrilor in Comisia de Alegeri si Contestatii;
  4. Alegeria membrilor in Consiliul Superior al Procurorilor si suplianti.

UPDATE 11:13 Sedinta a fost reluata. 

UPDATE 10:56 Presedintele sedintei a anuntat pauza pentru cinci minute, din motive tehnice. 

UPDATE 10:55 Propunerea celor doi judectori a fost inclusa pe ordinea de zi, 388 de magistrati au votat pentru. 

UPDATE 10:50 Procurorii Vitalie Codreanu si Cristina Gadcov, doi candidati la functia de membru al Consiliul Superior al Procuraturii, care urmeaza sa fie reevaluati de Comisia Pre-Vetting, propun sa fie incluse pe ordinea de zi cererile acestora prin care solicita amanarea sedintei de astazi. 

UPDATE 10:45 Sefa sectiei legislatie si documentare din cadrul Aparatului Consiliului Superior al Procurorilor, Diana Lupascu, a fost aleasa secretara sedintei. 

UPDATE 10:40 Procurorul din cadrul Procuraturii Generale, Ghenadie Pirlii a fost ales presedinte al Adunarii Generale.

UPDATE 10:20 Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: „Reforma justitiei si lupta cu coruptia cu siguranta, cu siguranta, cu totii constientizam ca sunt o necesitate vitala pentru intreaga societate si constitue angajamentul central al parcursului nostru european. Odata cu obtinerea statutului de tara candidat pentru aderarea la UE, Republica Moldova are mai multe angajamente. Din cele noua, sase sunt destinate justitiei si nu sunt deloc simple. Indeplinirea acestora este un angajament comun. 

Stimati procurori, aveti o misiune extrem de importanta. Societatea asteapta sa avem impreuna progrese efective. Ministerul Justitiei am oferit si vom oferi sprijinul necesar pentru perfectionarea instrumentelor cu care sa activati, dar in acelasi timp trebuie sa pledam impreuna pentru aplicarea uniforma a legii si a practicilor in domeniu.”

UPDATE 10:15 Ion MUNTEANU, PROCURORUL GENERAL INTERIMAR: „Este un eveniment foarte important pentru activitatea si viitorul procuraturii. Multumesc pentru maturitatea si seriozitatea profesionala, prin simplul fapt ca astazi va aflati in asa numar mare in sala, fiind un semnal foarte clar despre intentia si seriozitatea evenimentului la care participam. Va rog si va indemn pe fiecare sa fim constructivi si activi, sa fim siguri ca optiunile pe care urmeaza sa le expunem in cadrul exercitiului de vot reprezinta convingerea si voita  persoanala, dictata in primul rand priroritatile institutionale si in al doilea rand prioritatile justitiei in general. Rog sa contientizati impactul evenimentului de azi asupra functionaltatii si eficientii procuraturii si a sistemului justitiei.”

UPDATE 10:12 La sedinta sunt prezenti 466 de procurori. Sedinta este deliberativa. 

UPDATE 10:10 Sedinta a inceput.

In total, 17 candidati s-au inscris in concursul pentru ocupare functiilor de membri in principalul organ de autoadministrare a procurorilor- Consiliul Superior al Procurorilor. Acestia au fost supusi evaluarii extraordinare, iar in urma verificarilor, sapte candidati au promovat evaluare integritatii iar 10, nu. Printre cei care au promovat evaluarea este procurorul Dumitru Obada, care activeaza in sistem din 2011 si care in prezent este agent guvernamental al Republicii Moldova in fata CEDO.

A promovat evaluarea si Iuri Lealin care in prezent este procuror in Sectia reprezentare in procedurile non-penale si implementare CEDO din cadrul Directiei judiciare a procuraturii. Dar si Elena Rosior, care este adjuncta procurorului sef al procuraturii din Anenii Noi.

Printre candidatii care au trecut evaluarea se numara si Aliona Nesterov care este adjuncta procurorului sef interimar, Seful procuraturii din Leova, Eduard Panea, procurorul Mariana Cherpec care activeaza in procuratura municipiului Chisinau si adjuncta procurorului sef al procuraturii din Ialoveni, Olesea Virlan.

Consiliul Superior al Procurorilor este institutia cu rol garant al independentei justitiei si impartialitatiii procurorilor. Printre atributiile consiliului se numara asigurarea numirii, transferarii, promovarii in functie si aplicarea masurilor disciplinare fata de procurori. Institutia este formata din 12 membri. 4 sunt din oficiu, fiind vorba despre ministrul justitiei, Avocatul Poporului, presedintele CSM si procurorul general. Alti 4 sunt din partea procurorilor, iar inca 4 sunt din partea societatii civile numiti de parlament, guvern, presedintie si Academia de Stiinte.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.