La 15 ani de la demonstraţiile violente din aprilie 2009, instituţiile de drept nu au elucidat acest episod. Potrivit ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, autoritățile de pe vremea de atunci nu au fost capabile să facă față la investigarea eficientă a cazurilor, iar acum cât mai mult trece timpul, cu atât mai greu este de demonstrat și de găsit probe.

Publicat:08.04.2024, 20:34

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Cine a stat în spatele evenimentelor din 7 aprilie și cine se face vinovat de torturile de atunci? ”

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI:  „Problema este că la început atunci după 7 aprilie nu a fost dorința să se afle cine au fost vinovații. Pentru victimele torturii de atunci era un proces de ping-pong, de pasare a responsabilității. Autoritățile noastre de pe vremea de atunci nu au fost capabile să facă față la investigarea eficientă a cazurilor. Sunt mai multe sentințe de condamnare, în jur de 25, dar foarte puține cu executare reală. Unul din ei este cel care l-ați menționat dumneavoastră și dat în căutare internațională( Plahotniuc). Cu cât mai mult trece timpul, cu atât mai greu este de demonstrat și de găsit probe, martori. Mai sunt câteva dosare pe rolul Procuraturii.”

7 aprilie 2009. 15 ani în urmă, în această zi, Chișinăul era cuprins de proteste violente. Mulțimea scanda, se auzeau bubuituri, iar presedinția era luată cu asalt. Totul a început în seara de 6 aprilie, când în Piața Marii Adunări Naționale, avea loc un protest pașnic. Tineri nemultumiți de rezultatele alegerilor din 5 aprilie au ieșit să spună că scrutinul ar fi fost fraudat de comuniști.

În 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale a anunțat că urmărirea penală pe dosarul 7 aprilie a fost reluată, dar nici până azi nimeni nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise. De ce? Nu am reușit să aflăm deoarece, reponsabilii de la PCCOCS nu au răspuns încă la solicitarea noastră. Un singur polițist, fugar și căutat de Interpol, Ion Perju, a fost condamnat la închisoare, iar pe rolul instanțelor naționale se mai află dosarul lui Iacob Gumeniță, care atunci era vicecomisar de Chișinău. El fiind judecat pentru exces de putere și pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. 

Republica Moldova a plătit, până acum, aproape cinci milioane de lei, pentru inacțiunile organelor de drept în urma evenimentelor din 7 aprilie, după ce tinerii maltratați și judecați în comisariatele de poliție și-au găsit dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.