Pentru politica moldoveneasca si societatea moldoveneasca este putin probabil ca noul 2021 sa aduca schimbari spre bine. Fete noi nu vor aparea pe scena politica, in timp ce cele vechi vor continua „lupta fara reguli” pe toate fronturile. Aceasta este parerea expertilor, cu care NewsMaker a vorbit despre ceea ce asteapta politica moldoveneasca in anul urmator. In acelasi timp, toti sunt siguri ca anul acesta vom avea alegeri anticipate, scrie newsmaker.md.

Publicat:04.01.2021, 16:12

Anul Nou al confruntarii

Potrivit doctorului in stiinte politice Angelei Colatchi, 2021 va fi dificil in Moldova. Pentru a descrie viitorul imediat al politicii moldovenesti, ea a folosit un citat al fondatorului sociologiei, Auguste Comte: „Mortii conduc pe cei vii”. „Intelesul cuvintelor sale este ca trecutul determina viitorul. Si, daca ne uitam la sfarsitul anului 2020 si la intregul an anterior ca parte a trecutului, atunci vom intelege ca urmele acestui trecut au acoperit viata noastra prezenta si vor determina viitorul. Aceasta este agonia celor care inca detin puterea si va determina evenimentele din anul urmator ”, a spus Colatchi.

Potrivit acesteia, in 2021 va fi interesant sa observam confruntarea dintre PSRM si Partidul Nostru in lupta pentru influenta asupra electoratului de limba rusa, precum si modul in care Platforma Demnitate si Adevar (DA) va incerca sa se reabiliteze si cum se va consolida pozitia sa Partidul „Actiune si Solidaritate” (PAS).

Expertul a adaugat ca Partidul Democrat, care va ajunge probabil in opozitia extraparlamentara, isi va consolida si pozitiile.

Directorul centrului analitic Balcan-Center, Serghei Manastirli crede, de asemenea, ca 2021 va fi anul „confruntarii politice dificile”. In plus, potrivit expertului, anul acesta va fi un punct important si de cotitura pentru cariera fostului presedinte Igor Dodon si a noului presedinte Maia Sandu. „Pentru unul dintre ei, cariera politica din acest an se poate incheia”, a spus Manastirli

In acelasi timp, in opinia sa, confruntarea politica va afecta negativ calitatea vietii cetatenilor, avand in vedere efectul pandemiei, starea precara a sectorului agricol si recesiunea economica. "Anul acesta are toate sansele de a deveni mai bun decat 2020 si poate chiar mai rau", a spus Manastirli

Analistul politic Stella Jantuan este increzuta ca confruntarea politica va continua anul acesta. In acelasi timp, potrivit ei, Plahotniuc va continua sa fie prezent invizibil in „tandemul Sor - Dodon”. „Actioneaza prin intermediul protejatilor sai in parlament. Platforma Pentru Moldova este creatia sa. In ciuda faptului ca Sandu a devenit presedinte, ei au inca o majoritate parlamentara. Fara el, guvernul nu poate fi demis, nu se poate forma unul nou. Si daca majoritatea parlamentara se va juca cu opozitia, ar putea chiar sa sprijine guvernul format la propunerea lui Sandu, dar o vor face in propriile interese ”, a explicat Jantuan, subliniind ca un astfel de scenariu ar deveni o capcana pentru Maia Sandu si cabinetul ei, din moment ce va avea nevoie de sprijinul unei majoritati parlamentare.

Potrivit lui Jantuan, pozitiile de plecare pentru anul politic 2021 sunt mai puternice pentru majoritatea parlamentara decat pentru opozitie.

Seful Asociatiei pentru Democratie prin Participarea ADEPT Igor Botan, la randul sau, a remarcat ca realegerea lui Igor Dodon ca sef al PSRM este o intrare in aceeasi apa. Si nici PSRM, nici cetatenii tarii nu vor beneficia de acest lucru. „Dodon nu poate deschide perspective speciale pentru socialisti, el a condus la un impas in relatiile cu Ucraina, Romania, UE, Statele Unite. Oriunde te uiti, niste fundaturi. Acest lucru este rau pentru petrecere si tara. Contextul regional nu favorizeaza PSRM ”, a spus expertul.

In acelasi timp, el a atras atentia asupra faptului ca Maia Sandu si petrecerea ei au putina experienta si cunostinte. „Este infricosator sa credem ca pot raspandi acest credit de incredere al populatiei. Exista o astfel de frica. Pana in acest an nu se asteapta nimic ”, a spus Botsan.

El a adaugat ca socialistii au marcat o coada de apa, dorind sa-si pastreze electoratul de limba rusa si nu fac acest lucru in detrimentul Maiei Sandu. Potrivit expertului, PSRM incearca astfel sa provoace daune lui Renato Usatii si „Partidului Nostru”.

Alegeri anticipate

Toti expertii cu care NM a vorbit cred ca alegerile parlamentare anticipate vor avea loc in 2021, insa decizia privind organizarea acestora va fi luata de coalitia informala PSRM-Sor (Pentru Moldova).

Serghei Manastirli considera ca alegerile nu vor schimba alinierea fortelor politice in parlament, iar coalitia de guvernamant are sansa de a mentine controlul asupra guvernului si a majoritatii parlamentare.

Angela Colatchi, vorbind despre alegerile anticipate, a mentionat ca socialistii si-au inceput campania electorala la sfarsitul anului 2020: „Bineinteles, opozitia va trebui sa raspunda cu intensitate egala”.

Potrivit lui Igor Botan, alegerile anticipate vor avea loc in 2021, deoarece Igor Dodon nu poate ramane in afara domeniului politic oficial. "Am asistat cu totii la acest atac asupra campului politic, cand parlamentul nu a functionat din iulie anul trecut si, in decembrie, a tras o serie de salvari care pur si simplu au marcat puncte de manevra in campul politic", si-a amintit Botan.

Citeste continuare pe newsmaker.md.