Candidatul la alegerile prezidențiale susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, anunță că va crea un bloc preelectoral și intenționează să participe la alegerile parlamentare din 2025. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni televizate de la Exclusiv TV.

Publicat:16.01.2025, 09:53

„În acest bloc au fost invitate persoane care împărtășesc viziunile mele cu referire la viitorul țării noastre. Viitorul țării noastre trebuie să fie legat doar de problemele țării noastre, problemele oamenilor și anume aceste probleme sunt cele mai aproape oamenilor noștri, ele trebuie să fie cele mai clare”, a declarat Stoianoglo. 

Alexandr Stoianoglo a fost înaintat de Partidul Socialiștilor la aceste alegeri prezidențiale din 2024 și susținut de reprezentanții formațiunii în toată campania, chiar dacă se declară apolitic. Relația lui Stoianoglo cu socialiștii se trage cel puțin din 2019 când Igor Dodon l-a numit procuror general. Înainte de asta, candidatul socialiștilor a deținut funcții și în parlament, iar în continuare aflăm prin ce s-a remarcat în cariera sa.

În cariera sa politică, Alexandr Stoianoglo a fost ales de două ori deputat pe listele fostului Partid Democrat și a fost și vicepreședinte al Parlamentului. A candidat la funcția bașcan în Autonomia Găgăuză, în 2006 și 2015, dar a pierdut cursele. A deținut funcțiile de procuror al Autonomiei Găgăuze, adjunct al procurorului general, iar apoi cea de procuror general. Ultima a obținut-o în 2019, fiind numit prin decret prezidențial semnat de fostul președinte, Igor Dodon.

S-a întâmplat la scurt timp după ce socialiștii împreună cu democrații au demis guvernul condus de Maia Sandu care intenționa să lanseze reformarea justiției.

În calitate de procuror general, Alexandr Stoianoglo a avut ocazia să investigheze cazuri de mare corupție. Totuși, a fost acuzat de decizii controversate și de lipsă de acțiuni decisive, în special în cazul lui Platon, acuzat de „furtul miliardului”, pe care l-a eliberat din detenție, și al lui Șor, care a părăsit țara. I s-a reproșat că nu a reușit să avanseze nici în dosarul „kiliok”, în care Igor Dodon, a fost filmat în timp ce accepta de la oligarhul Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani.  Stoianoglo a pierdut fotoliul de procuror general după revenirea PAS la guvernare, fiindu-i intentate mai multe dosare penale, pe care el le califică drept politice. 

Un caz legat de suspendarea sa din funcția de procuror general i-a adus însă câștig de cauză la CEDO. În altul, privind „expulzarea profesorilor turci” cauza a fost clasată. Celelalte includ acuzații de corupere pasivă, divulgare de informații private, abuz în serviciu și îmbogățire ilicită. Stoianoglo respinge acuzațiile, afirmând că toate dosarele ar fi fabricate de actuala putere. Alexandr Stoianoglo a acumulat în total - 25,95% din voturi în primul tur la prezidențiale, iar referendumul privind aderarea Moldovei la UE l-a boicotat.