Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, prezenta la Conferinta de Securitate de la Munchen, a enumerat in cadrul unui interviu pentru DW problemele cu care se confrunta Republica Moldova, in contextul razboiului din Ucraina.
DW: Republica Moldova are un nou guvern. Are si o noua misiune?
Ana Revenco: Misiunea ramane aceeasi - sa protejam democratia in Republica Moldova si, de asemenea, sa aducem o contributie la protejarea democratiei in Europa, in lumea libera. Dar presiunile asupra Moldovei sunt in crestere.
Republica Moldova a blocat, de exemplu, cu cateva zile in urma, intrarea in tara a unor suporteri de fotbal sarbi. Dumneavoastra afirmati ca este posibil ca ei sa fi fost implicati intr-un complot sprijinit de Rusia, de rasturnare a guvernului pro-UE al Republicii Moldova. Ce fel de informatii aveti despre aceste comploturi sau despre aceste grupuri?
Ana Revenco: Sunt parte a razboiului hibrid pe care Rusia il orchestreaza cu ajutorul oligarhilor fugari. Rusia sprijina masiv acest razboi hibrid in Republica Moldova de aproape un an. Stiti, anul trecut, pe 24 februarie, cand Rusia a demarat agresiunea militara in Ucraina, s-a intamplat un lucru similar: toate amenintarile la adresa Republicii Moldova au luat amploare. Si vedem acum toate elementele unui razboi neconventional, care supun guvernul unor presiuni foarte mari, secatuind bugetul si distragandu-ne atentia de la agenda de dezvoltare, radicalizand societatea si determinand o masiva destabilizare.
Toate acestea sunt menite sa schimbe parcursul democratic al Chisinaului, sa aduca razboiul in tara si sa aduca Rusia mai aproape de zonele in care sunt concentrate trupe ale NATO. Aceasta ar insemna ca Rusia sa castige acces la spatiu aerian mai apropiat de trupele ruse masate in regiunea Transnistreana. Aceasta ar insemna pentru Rusia si acces la Dunare prin portul nostru.
In sfarsit, aceasta ar insemna obtinerea unui cap de pod foarte important si o pozitie de forta pentru negocieri cu Bruxelles-ul. In cele din urma, aceasta ar insemna agravarea vulnerabilitatii Ucrainei. Daca un al treilea front conventional se va deschide la Chisinau, aceasta va deconcentra de asemenea capabilitatile de aparare ale Ucrainei. Exact acesta este impactul pe care Rusia si-l doreste prin aceste elemente foarte intense ale razboiului hibrid pe care-l poarta si amplifica acum in Republica Moldova.
Instrumentalizarea migratiei, instrumentalizarea securitatii alimentare, atacarea normalitatii vietii de zi cu zi - acestea sunt tintele razboiului hibrid pe care Rusia il poarta. Exista o propaganda foarte intensa, operatiuni masive de dezinformare, menite sa distraga populatiei atentia de la viata normala, economica, sociala, culturala, sa scada increderea populatiei in autoritati. Iar, din pacate, Rusia a fost capabila sa poarte acest gen de razboi de-a lungul celor 30 de ani scursi de la dobandirea independentei. Dar in ultimul an am vazut cat de intens a devenit acest razboi in intreaga tara.
Si ce puteti face impotriva destabilizarii? Cum va puteti apara de acest razboi hibrid?
Ana Revenco: Inainte de toate avem nevoie de unitate. Unitate cu intreaga lume democratica si cu lumea libera. Trebuie sa intelegem ca nu doar securitatea sau democratia moldoveneasca sau ucraineana sunt amenintate, ci intreaga securitate si democratie din Europa. Iar acest forum in care ne aflam cu totii azi, in care ne vom afla in urmatoarele doua zile, ne apropie mai degraba pe unii de altii, ne face sa stam clar uniti impotriva agresiunii Rusiei si ne ajuta sa tragem primele invataminte.
Una din ele este ca trebuie sa ne sprijinim unii pe altii. Republica Moldova a primit deja sprijin din partea unor state ale Uniunii Europene. Am semnat intelegerea Frontex, care permite acum unui numar de specialisti ai Frontex sa lucreze mana in mana, umar la umar, cu politia noastra de frontiera la ambele granite - la granita noastra de est, care este granita noastra cu razboiul, dar si la granita de vest, care este granita cu UE. Securizam ambele granite si actionam astfel incat sa descurajam criminalitatea transfrontaliera. Acesta este un sprijin foarte puternic pentru noi.
Concomitent, pe masura ce vedem ca aceste amenintari castiga in dinamica si intensitate, avand un impact puternic asupra capacitatii nationale de rezistenta, ne sunt necesare mai multa tehnologie, echipament, unelte speciale, pentru a veni in sprijinul eforturilor noastre curente, pe care nu doar sistemul Ministerului de Interne le depune, ci si multe alte sisteme guvernamentale, pentru a putea rezista. Aceasta ne-ar ajuta nu doar sa ne plasam in zona rezilienta a crizei, ci sa ne si dezvoltam. Noi am inteles foarte bine ca acele conditii ce i-au fost puse Republicii Moldova de indata ce a castigat statutul de tara candidata vor aduce numai avantaje tarii in materie de dezvoltare.
Am inteles asta pe deplin, am elaborat mecanisme si actiunile sunt deja in desfasurare. Lucram la legislatie. Lucram la protocoale, la unelte. Dar, repet, avem nevoie de sprijin suplimentar pentru a creste eficienta acestor masuri in materie de edificare a unor capabilitati functionale.
Pentru ca a venit vorba de sprijin din partea altor state: cum ar putea contribui, de pilda, Romania, vecina dumneavoastra, la protejarea independentei si suveranitatii Republicii Moldova, cum v-ar putea sprijini pe drumul integrarii europene?
Ana Revenco: Romania a fost intotdeauna un partener exceptional, un prieten adevarat, si toate mecanismele care astazi functioneaza in Republica Moldova si care ne permit sa ne mentinem cursul democratic, cursul de integrare europeana, intotdeauna au inclus si includ in continuare Romania.
Romania a fost printre primele, daca nu chiar prima, care a raspuns nevoii Republicii Moldova atunci cand ne-am pomenit fata in fata cu amenintarile si santajul energetic pe care l-a declansat Rusia. Au fost si sunt in continuare o voce pentru Republica Moldova pe toate platformele europene, atunci cand vorbim despre a aduce Republica Moldova in spatiul european.
Romania este aproape de noi si acum, cand ne consolidam capacitatile si capabilitatile in domeniul de securitate si aparare. Romania este aproape de Republica Moldova si contribuie si la modul direct, dar este si o voce suplimentara atunci cand vorbim despre nevoia de a diversifica piata de desfacere a produselor moldovenesti. Acum, cand, odata cu razboiul, toate canalele spre est, desigur ca nu mai sunt functionale, noi avem nevoia de a dezvolta si a extinde pietele de desfacere.
Or, asta inseamna insa ca economia Republicii Moldova sa fie functionala si oamenii sa poata crea si investi. Asta inseamna si locuri de munca, asta inseamna si venituri la buget. Or, exact asta este acum una din prioritatile guvernului nou investit. Impreuna cu componenta de securitate, pentru a ne mentine si hotarele in siguranta si comunitatile si astfel sa devenim si un bun producator de securitate in regiune.